CERN- og MIT-forskere lager supersikker e-post
(Bilde: iStockphoto og ProtonMail)

CERN- og MIT-forskere lager supersikker e-post

Har knust finaniseringsmålet allerede.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Sikkerhet på nett er stadig et dagsaktuelt tema, ikke minst med tanke på NSA-avsløringene. Sveitsbaserte ProtonMail har nå utviklet det de mener er en særdeles trygg e-posttjeneste. Bak tjenesten står forskere med bakgrunn fra MIT og CERN.

Det er mange fordeler med ProtonMail, blant annet vil tjenesten aldri kunne lese e-posten din, og dermed heller aldri utlevere den til tredjeparter. Grunnen til det er at e-posten blir kryptert med én gang den sendes fra brukeren og inn på serveren. Kryptering av e-post er i seg selv ikke noe nytt, men er nærmest et must for en slik tjeneste.

Tjenesten blir nettbasert, og det er ingen spesiell programvare som du trenger installere på maskinen din. Dette innebærer at tjenesten fungerer på tvers av de ulike plattformene. Naturlig nok er det heller ingen problemer relatert til å sende eller motta e-post fra andre brukere som ikke bruker ProtonMail.

Foto: ProtonMail
Du bør absolutt huske passordet for å låse opp selve e-postene.
Du bør absolutt huske passordet for å låse opp selve e-postene.Foto: ProtonMail

ProtonMail krever to passord for å få tilgang til e-posten din. Det første passordet gir deg tilgang til kontoen, og du får tilgang til de krypterte e-postmeldingene. For å få låst opp disse må du inn med passord nummer to, og glemmer du passord nummer to er du helt låst og vil ikke kunne få tilgang til e-posten igjen.

CERN er kjent for sine massive IT-løsninger:
Slik håndterer de 100 millioner gigabyte data »

Blir gratis

Videre skal det være gratis å bruke ProtonMail, i alle fall i sin enkleste form. En betalingsversjon vil også bli tilgjengelig, men alle skal i teorien kunne bruke ProtonMail helt gratis.

Ønsker du å betale kan du til og med basere deg på BitCoins eller kontanter, ProtonMail uttaler at selv betalende brukere skal kunne sikre seg full anonymitet.

Foto: ProtonMail

På toppen av det hele er serverne lokalisert i Sveits, et land som er kjent for å ikke slippe ut informasjon. Her har de sterke personvernlover, og det er ikke uten grunn at mange mer eller mindre tvilsomme personer har etablert hemmelige bankkontoer i dette landet. Her står serverne utenfor både EU og USA.

ProtonMail har siden oppstarten 17. juni på folkefinansieringsnettstedet Indiegogo allerede fått inn 272 576 amerikanske dollar, av et mål på 100 000 dollar. På grunn av den vellykkede kampanjen har de lagt til noen ekstra mål, og det hele rundes av 17. juli i år.

Ved 300 000 amerikanske dollar vil de gi folk muligheten til å bruke egne domener. Blir det totalt 500 000 dollar i potten kommer det også mobilapplikasjoner for både Android og iOS. Ved 700 000 amerikanske dollar vil ProtonMail også by på kryptert chat og om beløpet når 1 000 000 dollar blir vi lovet kryptert fillagring.

Beløpene virker ikke å være spesielt høye for å drive de tjenestene ProtonMail lover, og det legges nok derfor opp til at tjenesten vil være avhengig av betalende medlemmer over tid.

Hos CERN finner vi verdens største fysikkeksperiment:
Slik jobber LHC »

(Kilde: Indiegogo, via tips)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen