Centrino-konkurrent fra AMD


(Bilde: zol.com.cn)

AMD planlegger en ny plattform for bærbare maskiner, som skal bli en konkurrent til Intels Centrino-plattform.

Den første prosessoren for AMDs "Puma"-platfform har fått kodenavnet "Griffin". Det spesielle med "Griffin" er at prosessoren er delt inn i effektsoner, slik at man lettere kan kontrollere effektforbruket på de ulike komponentene. Hver av prosessorene kan operere med sin egen spenning og frekvens.

Eksempelvis kan den ene prosessorkjernen skrus av, mens minnekontrolleren kjører for fullt. Prosessoren blir produsert med 65 nm-teknikk og får 1 MB cache pr. kjerne.

"Griffin" blir egentlig AMDs første dedikerte bærbar-prosessor, siden dagens versjoner bare er en nedtonet versjon av dagens desktopprodukter med optimalisert energiprofil.

Prosessoren får følge av AMDs 780G-brikkesett, som inkluderer en grafikkprosessor med DirectX 10-støtte og hardware-akselerasjon av Blu-ray- og HD DVD-materiale. HyperTransport 3.0 og PCI Express 2.0 er også en del av spesifikasjonene for dette brikkesettet.

Blant andre spesifikasjoner finner vi HyperFlash, som er noe tilsvarende Intels Turbo Memory (tidligere Robson). Kort fortalt lar den bærbare maskiner benytte seg av flashminne for økt ytelse.

"Fusion"-prosessoren, som blir Griffins etterfølger, vil bli enda mer avansert med tanke på strømstyringsfinesser.

Dersom tidsskjemaet holder vil "Puma"-baserte bærbare være klare for markedet rundt midten av 2008, og kommer da til å konkurrere mot Centrino "Montevina".

(Kilder: Cnet, Dailytech)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen