CD-R varer ikke evig

CD-R

Det kommer kanskje ikke som noen stor overraskelse at CD-R plater ikke varer evig, men holdbarheten er trolig kortere enn du kanskje aner. Ifølge det hollandske magasinet PC Active, blir CD-R plater uleselige i løpet av noen måneder, selv om platene lagres ved romtemperatur og borte fra direkte eksponering av lys.

PC Active har testet CD-R disker fra 30 produsenter, som ble brent 20 måneder tidligere, og det viste seg at en del av CD-R platene hadde store skader.


CD-R varighet
(Kilde: PC Active)

Disse bildene skal vise hva som skjer med en CD-R plate som er lagret i en skuffe, det vil si uten direkte eksponering av lys. Fargen på CD-platen til høyre indikerer store skader.

Hvit farge betyr at platen er uten skader, mens rødaktig farge betyr at platen er uleselig.

En del produsenter hevder platene varer i minst 10 år, hvis de ikke utsettes for lys. Denne testen utført av PC Active, antyder at CD-R plater er ikke å anbefale for langvarig lagring av digitale bilder, musikk eller data.

Ifølge PC Active, skal hovedårsaken til skadene ligge i fargesystemer som brukes i CD-R plater. Noen fargesystemer er mer stabile enn andre, og disse brukes som regel i de beste ("premium brand") platene. Dessverre ble ingen "premium brand" plater testet av PC Active, slik at det gjenstår å eventuelt få dette bekreftet. En annen faktor som kan ødelegge CD-R plater er kombinasjonen av varme og lys.

 

 

(kilde: The Register)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen