Test

Catch and Release

Med en oppbrukt fiskemetafor presenterer regissør Susannah Grant en film som garantert kommer til å slå an bedre hos kvinner enn hos menn. ”Catch and Release” er litt som ”Bridget Jones” uten selvmedlidenheten, men også uten de gode komiske poengene.

Jentefilm, av og for jenter.
Jentefilm, av og for jenter.

Fra bryllup til begravelse

Grey (Jennifer Garner, mest kjent fra Tv-serien ”Alias”) skulle egentlig ha vært midtpunkt i sitt eget bryllup. Istedet ender hun opp med å være sørgende enke i sin forlovedes begravelse. Gray prøver å takle sorgen så godt hun kan og får hjelp og støtte fra Fritz, Dennis og Sam, som var kjærestens venner før tragedien.

Sam (Kevin Smith - "Clerks") er av den godslige og feite typen. Sammen med Dennis (Sam Jaeger) utgjør han en artig duo som bruker dagene på å fiske og skulke jobben. Fritz er den mystiske vennen utenbysfra. Han jobber i reklamebransjen og virker som en slesk og umoralsk fyr, men kanskje er det mer med Fritz enn det man først skulle tro?

En merkelig telefonoppringning til forlovedens mobiltelefon gjør at Grey oppdager mer og mer av sin avdøde kjærestes hemmelighetsfulle fortid. Dramaet tilspisser seg da svigermoren til Gray ønsker å få forlovelsesringen til Grey tilbakelevert. I tillegg sikler hun etter en arv som viser seg å være betydelig mer verdifull enn forventet.

Uansett, ikke tro at jeg avslører noe når jeg sier at alle menneskene viser seg å være ålreite til slutt uansett hvor bitchete de har vært før i filmen.

Av kvinner for kvinner

Med ekstremt lite forkunnskap (det er sånn jeg foretrekker å anmelde filmer) ventet jeg i spenning på rulleteksten. Som forventet var det en kvinne som hadde skrevet og regissert filmen. I tillegg fikk jeg sterke ”Party of Five”-vibber under forestillingen. Og det skulle vise seg at magefølelsen stemte – regissør Susannah Grant er nemlig kvinnen bak nevnte Tv-serie!

Det er uvant å se Kevin Smith i noe som ikke er hans eget.
Det er uvant å se Kevin Smith i noe som ikke er hans eget.

I utgangspunktet er en kvinnelig regissør absolutt ikke negativt, men litt i likhet med banale actionfilmer laget av og for menn virker ”Catch and Release” som en banal kjærlighetshistorie laget av og for kvinner. Målgruppen, som utvilsomt er unge kvinner med sans for pocketromaner av det tvilsomme slaget, får her nøyaktig det de håper på.

Utgangspunktet for filmen er interessant nok: hva skjer med en kvinne som må sørge over en mann som hun ikke engang rakk å gifte seg med? Herfra tar filmen altfor mange banale vendinger til at den noen gang klarer å bevege seg inn på riktig vei igjen. Vi blir presentert for en slags såpete, falsk, sentimental, og jeg er fristet til å si femininisert, utgave av verden. Det hele virker rosenrødt, og det til tross for seriøs tematikk som fortjener å bli behandlet annerledes. Det eneste som egentlig er trist med ”Catch and Release” er denne virkelighetsfjerne skildringen av tap og sorg.

Kevin Smith!

Skal jeg juble eller krølle meg sammen i fortvilelse? På den ene siden er det godt at det i hvert fall er et skikkelig talentfullt menneske med på produksjonen. På den annen side er det merkelig å finne Smith i en annen persons film, der han må spille ut scener og situasjoner som helt klart ikke passer ham. Det kan allikevel være en forklaring på det hele: dialogen i filmen er ofte av høy standard, den er både vittig og skarp, og det er noe Kevin Smith setter pris på.

Resten av rollebesetningen er også sterk. Jennifer Garner passer perfekt som sørgelig enke. Juliette Lewis gjør også en god figur. Her er det svært gode prestasjoner av kvinnelige skuespillere, bare synd at regien ikke er like god.

Konklusjon

"Catch and Release" er en hjerteløs film. Under dekke av å være ”romantisk” og ”dyp” føles den bare kald og død – litt som en fisk på land. Gode skuespillere og en skarp og leken dialog gjør filmen spiselig. Uansett, dette er definitivt en release, og ikke en catch.

Se trailer til filmen her.

Catch and Release   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen