Test

Cat Power ? Jukebox

Etter flere år med oppturer og nedturer har singer/songwriter-indie-dama Charlyn ”Chan” Marshall roet ned tempoet. Nå har hun ferdigstilt sitt andre coveralbum, "Jukebox", og er klar for å servere oss et bakteppe i fløyel for de lange vinternettene.

Cat Power: dyp inderlig souleleganse slik vi vil ha det.
Cat Power: dyp inderlig souleleganse slik vi vil ha det.

Fungerer hele veien

På "Jukebox" vier Marshall med dyp respekt et besøk til en rekke artister og sjangre; alt fra Frank Sinatra, Bob Dylan, Janis Joplin til Joni Mitchell får passet sitt påskrevet. Når pakken av stemningssoul er utgitt på kredlabelen Matador bør alle individualistiske ører over den vide undergrunnsverden holdes åpne, ihvertfall på gløtt.

Åpningen med en ganske innovativ versjon av New York, New York, udødeliggjort av Frank Sinatra, setter standarden for resten av platen. Produksjonen er tydelig justert for de sene kvelder med levende lys: spandabel bruk av klang på både stemme og instrumenter sørger for at det ruller rolig av gårde i sofamykt rødvinstempo. Låtvalgene er smarte og gjennomtenkte, og med den superbe avslutningen med Joni Mitchells Blue viser Cat Power at verket er så gjennomført som artisten kunne ønske.

Ingenting blir gjort galt

En tommelfingerregel blant indieartister er å søke en delikat produksjon i ekte amerikansk vintageånd. Cat Power er på sitt åttende studioalbum heller ikke noe unntak, og det er vanskelig å lytte gjennom platen og finne noe som helst man vil unngå at finner veien inn til trommehinnen. Om Cat Power har litt spreke besteforeldre sitter de sannsynligvis lutter øre til "Jukebox" og gleder seg over sitt barnebarn.

Cat Power gjør mye riktig på
Cat Power gjør mye riktig på "Jukebox".

Det samme gjør alle rotløse unge menn som har fulgt Cat Power siden nittitallet. For dette er ikke bare behagelig, platen har nemlig også en seksuell nerve bare en dyp kvinnelig soulstemme kan skape. Allikevel finnes ikke et sandkorn (men kanskje et atom) nyskapende eller genuint egenartet på albumet. Dette er nok heller ikke intensjonen, og alle som har gått vanlig skolegang vet at lydbølger verken er sandkorn eller atomer.

Konklusjon

Selv om man ikke finner det nyskapende kruttet i Cat Powers siste stikk, skal man være ganske fiendtlig innstilt for ikke å like bølgene av vellyd på Jukebox. De virkelig gode karakterer sparer vi til enten egenprodusert materiale eller eksepsjonelt godt utførte coverplater, noe "Jukebox" i all sin prakt og soul-sensualitet ikke er. Dette vet nok Chan Marshall, men hun er nok også glad for å både tilfredsstille seg selv og fansen med sin samling av noe vi kan anta er hennes favorittlåter for tiden. Smak har hun i alle fall. Kul dame, denne Cat Power.

Cat Power Jukebox   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen