Casio med nytt flaggskip

Casio annonserer at de har lansert sitt nye flaggskip, Exilim Zoom EX-Z1200, det de kaller verdens første 12-megapiksels kompaktkamera, til tross for at Sony slapp sitt DSC-W200 i slutten av februar.

I utgangspunktet er vi skeptiske til 12 megapiksler på en knøttliten sensor, men utrolig nok tyder våre foreløpige resultater på at bildekvaliteten på Sony DSC-W200 faktisk er meget god. Rett nok har Sony tradisjonelt ikke hatt de samme problemene med bildekvaliteten som Casio har hatt, men vi våger likevel å være forsiktig optimistiske med hensyn til Casio Exilim Zoom EX-Z1200.

Casio Exilim Zoom EX-Z1200 har i utgangspunktet ISO-verdier begrenset oppad til 400, men ved å ta i bruk forskjellige stabiliseringsfunksjoner kan man utnytte både ISO 800 og 1600. Hvordan dette påvirker bildekvaliteten vet vi ikke, men uansett vil det i de fleste tilfeller være å foretrekke å faktisk få et bilde, selv med mye støy, fremfor å ikke få det, eller å få et særdeles uskarpt et, som et resultat av for treg lukkertid.

Andre funksjoner Casio har implementert på Casio Exilim Zoom EX-Z1200 er ansiktsgjenkjenning og stabilisering av sensoren. Sammen skal disse to funksjonene kunne analysere både kameraets og motivets bevegelser og hindre uklare bilder "...som følge av at motivet beveger seg, ustøe hender eller dårlig fokus ved fotografering av bevegelige objekter, som barn eller kjæledyr". Litt tjukt påsmurt, mistenker vi, men det er godt mulig at funksjonen faktisk har noe for seg i det store og hele, selv om vi stiller oss sterkt tvilende til at det skal være mulig å korrigere dårlig fokus ved hjelp av kamerafunksjonalitet. Uten at Casio har gått i detalj om hvordan denne funksjonen virker, så synes det logisk at det her dreier seg i alle fall delvis om et såkalt high-ISO modus. I tillegg har Casio Exilim Zoom EX-Z1200 fått alle de vanlige funksjonene, som videomodus og så videre, samt en slags dynamic range optimiser som skal kunne gi detaljer i høylys og skygger. Dette har vi sett på en rekke andre kameraer etter hvert, og ser ut til å fungere brukbart, i all hovedsak. Om Casios versjon av dette fungerer like bra som konkurrentene, blir spennende å se.

Tradisjonelt har Casio slitt med en bildekvalitet på sine kompaktkameraer som har vært under middels, men til gjengjeld har kameraene deres hatt en tendens til å være raske og responsive, i tillegg til å ha en moderat pris. Det kan derfor være interessant å følge med på hvordan Casio Exilim Zoom EX-Z1200 gjør det i konkurransen mot Sony DSC-W200 og andre kommende kameraer med 12 megapiksler.

Casio Exilim Zoom EX-Z1200 får en veiledende pris på kr 3495,- og vil bli tilgjengelig i sort eller sølv utgave, men datoen er desverre ikke kjent. Til sammenligning hadde Sony DSC-W200 ved lansering en veiledende pris på kr 4490,- men i skrivende stund har prisen nå gått ned til ca 3376,-, allerede før kameraet er kommet i butikkene.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen