Casio Exilim EX-S10

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Fysisk


Kamerahus

Vurdering: karakter

Casio Exilim EX-S10 er markedets slankeste kamera med 10 megapiksler. Det vil si 15 millimeter tykt. Ben Q leverer et på 12,5 mm, men da må du ned i 7 MP. Ben Qs kameraer har faktisk en del likheter med EX-S10 og resten av Casios Exilim Card modeller rent utseendemessig.

For øvrig måler Casio EX-S10 94,2x54,6x15 mm, bare så vidt over omfanget på et kredittkort. Kameraet veier 132 gram med stropp, minnekort og batteri. Dette er altså ikke store saken og er såpas lite at du greit bevarer klessiluetten, skulle du ønske å ta med deg kameraet i finere selskap. Der vil EX-S10 trolig også ta runden blant de mest fiklete av vennene dine, så lite og lekkert er det. Du får kameraet i børsta stål, sølv, purpur, blått og matt, gummiert sort - yummy... Vi har fått låne det sistnevnte.

Forsiden på Casio Exilim EX-S10 er enkel og stilren. Et lite utbygg omslutter objektivet og øker kameraets tykkelse med et par millimeter. Dette er fint integrert i blankt stål mot, i vårt tilfelle, matt, sort kamerahus, og gir kameraet sin ikoniske fremtoning. Objektivets linse beskyttes av innebygde lameller når kameraet er av.

Blitsen er plassert på venstre side sett forfra, men langt nok mot midten for stort sett å unngå å bli blokkert av fingrene ved en-hånds bruk.

Bak er det fortsatt enkelt. Alle funksjonsknappene sitter oversiktlig på høyre side. Den såkalte "direkte på" knappen, samt tilbakespilling og videoknapp er felt inn nesten i flukt med overflaten, og minsker sjansen for å for eksempel skru kameraet på i lomma.

Zoomkontroll sitter rundt utløserknapp slik at man må flytte pekefingeren mellom de to når man skal zoome og ta bilder. Ganske standard løsning, men da zoom og fokusmekanikk er relativt treg i dette kameraet, sakker den fotograferingen, og man må enten vente eller halvtrykke to ganger før kameraet gir grønt lys for fokus. Her er ikke EX-S10 helt optimalisert til sammenligning med andre kameraer, som for eksempel Canon Ixus 860IS som kan fokusere mer umiddelbart etter zooming. Vi snakker mer om kameraets brukergrensesnitt på neste side. Ved siden av utløserknapp sitter en av og på knapp. En 2,7-tommer stor LCD-skjerm tar ellers opp meste resten av venstrearealet bak.

Den sorte modellen vi ble tilsendt er i hovedsak fremstilt i gummiert metall. Overflaten gir et betryggende grep, og kompenserer litt for mangel av tommelgrep. Den holder seg heldigvis ganske flekkfri ved bruk. Det eneste vi finner av plast er batteriluke, men denne virker solid, og festes med skyvelås. Stativfeste sitter litt bortenfor objektivets optiske akse, men på motsatt side av batteriluka slik at du får ut batteri og minnekort mens kameraet sitter på stativ - i alle fall på et stativ med ikke alt for kraftig hode. For å bevare en mest mulig ren kontur har Casio plassert USB-utgang under kameraet. Denne er ikke dekket med en luke og er derfor utsatt for støvtiltetting. Til gjengjeld slipper vi irritasjonen over den lealause gummiproppen som er standard luke på mange kompaktkameraer, så dette bør ikke være et stort problem.

Dette kameraet gir et solid, kompakt og betryggende førsteinntrykk, og som objekt er kameraet diskret, lekkert og fristende å plukke opp.

Optikk

Vurdering:

Casio Exilim EX-S10 har en brennvidde på 6.3 – 18.9. Dette tilsvarer 36-108 mm på et gammeldags småbildekamera, altså ikke helt optimalt med tanke på den sosiale bruken (fest, middag, cafe) kameraet ellers egner seg til. Blender reduseres fra 2,8 til 5,3 over seks zoomtrinn. 2,8 er akseptabelt for vidvinkel. 5,3 på tele med et såpass lite og lett kamera vil derimot by på utfordringer, noe som også viser seg på neste side.

De optiske egenskapene ser vi på under avsnittet Bildekvalitet.

Skjerm og søker

Vurdering: karakter 4

I kameraet sitter en Wide Screen TFT skjerm på 2,7 tommer med en oppløsning på 230 000 punkter. Med mindre Casio kvitter seg med funksjonsknapper og installerer touch screen i neste generasjon, er dette omtrent så stort det går å få skjermen i dette lille kameraet. Søker er for lengst eliminert her. Skjermen er lyssterk, og slik Casio påstår, så gjengir den faktisk bilder ekstra godt fra krappe vinkler - bedre enn flere andre kameraer vi har vært borti. Kameraet tilbyr fem skjerminnstillinger: To som automatisk justerer lysstyrken i forhold til omgivelsene og tre styrkegrader du kan bestemme selv og eventuelt spare litt på batteriet. Det vide formatet på skjermen gir plass til hurtigmeny ved siden av, og ikke over bildet, enkelt og greit.

 

 

Batteri

Vurdering:

I Casio Exilim EX-S10 sitter det et Li-Ion batteri. CIPA oppgir en kapasitet på 280 eksponeringer, her helt gjennomsnittlig. Kameraet leveres med lader.

Casio Exilim Card EX-S10

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen