Casio EX-FH100

Introduksjon

Casio produserer interessante kameraer. De har introdusert nye ideer innen design og teknologi. Etter hvert har de vist riktig lovende takter også på bildefronten, med muligheten til å produsere råfiler, også fra noen av deres mindre kameraer. Summen gjør Casio til en litt utradisjonell utfordrer til de mer veletablerte kameraprodusentene.

Casio FH100 tilbyr høyhastighetsvideo i et lite, men seriøst spesifisert kamera. Side om side med helmanuelle innstillinger og råfiler, fremstår funksjonen som mer en et gimmick. Alt ser bra ut på papiret, men det gjenstår å se om det innfrir.

Les hele testen her.

Fysisk

FH100 gir umiddelbart inntrykk av å være solid og velutrustet: Stor skjerm, grep, og det meste laget av metall. Casio fortjener honnør for objektivet de har montert i dette kameraet. Tilsvarende 24 mm vidvinkel og 240 mm tele, relativt til fullformat, passer til de aller fleste situasjoner - fra landskap og interiør til portrett og avstandsfoto.

Casio kliner til med et lithium-ion-batteri som vi skulle tro vil kunne vare både to og tre dager. 520 bilder per oppladning er klart best her.

Kameraet kommer med stor skjerm - 7.6 cm (3 tommer) - og den er både lyssterk og gir godt innsyn fra vinkler. At oppløsningen ikke er høyere enn 230 400 punkter er litt dårlig, særlig fordi kameraet er nokså luksuriøst priset.

I bruk

Casio har pakket mange funksjoner og eksponeringsinnstillinger inn i FH100, fra et helmanuelt arbeidsområde, der både blender og lukker kan stilles uavhengig fra hverandre, til blender- eller lukkerprioritet, der blender og lukker bestemmer over de øvrige eksponeringsinnstillingene. Som om ikke helmanuell kontroll skulle være nok, lar FH100 oss fotografere i råformat (DNG), riktig nok bare mellom 100 og 200 ISO.

Casio er inne på et bra spor med sine høyhastighetskameraer. FH100 kan spille inn video i såkalt HS med en bilderate fra 30 til 1000 bilder per sekund. HS gjør det dagligdagse til noe nesten vakkert og kontemplativt. I likhet med tidligere kompaktkameraer fra Casio, er heller ikke FH100 spesielt responsiv. Spesielt tregt går det i oppstart. Over tre sekunder tar det fra kameraet startes opp til første eksponering er mulig.

Bildekvalitet

Casio FH100 har gode egenskaper også på bildefronten. Holder du deg ved lavere ISO, og bruker råformatet etter behov, kan du få bilder som er relativt nøytralt eksponert, med god bevaring av detaljer i høylys. Klatrer vi forbi ISO 400 begynner Casios støyreduksjon å skape kunstige effekter. Her gjør flere andre kameraer en bedre jobb.

Konklusjon

 

Casio FH100 er lite, men solid. Optikken er optimalisert til både panoramamotiver og avstandsfoto. Casio gir deg valget mellom å styre helt selv i manuelle modi, eller la kameraet gjøre jobben for deg. Men også da med smarte løsninger, slik som definerbare Best Shot-motiver. Som et bonus får vi tilgang på råfiler, selv om disse også avslører objektivsvakheter som kromatisk feilbrytning og fortegning. Men alt i alt er Casio FH100 nesten alt vi ønsker oss i et kompaktkamera.

Høyhastighetsfunksjonen (HS) forvandler det til noe mer. Med opptakshastigheter som varierer fra 30 til 1000 bilder per sekund kan FH100 brukes både til lek og eksperimenter, og studier av bevegelse i sakte film. Oppløsningen begrenser riktig nok detaljgjengivelsen ved de høyeste hastighetene. HS fungerer best ved 120 og 240 bilder per sekund, der bildevinduet er stort nok til å trekke oss inn i handlingen.

Av kritikk, synes vi responsen er for dårlig i oppstart og utløser. At Casio begrenser råfunksjonen til bilder tatt med maks 200 ISO gjør arbeidsflyten noe ujevn. Bildefilene er detaljerte og tegner bra, og FH100 virker å takle kontrastfulle motiver bedre enn mange andre kameraer. Men også i dette kameraet støter vi på problemer ved høyere ISO. Fra 400 ISO forringes det gode inntrykket av kraftig støyreduksjon. Kan Casio utbedre dette området, og også gjøre neste versjon raskere, har det klart å lage et kompaktkamera i toppklasse innen sin priskategori.

 


  - 24-240 mm objektiv - Senter- og hjørneskarphet varierer avhengig av brennvidde
  - Høyhastighetsopptak! - Litt lav oppløsning ved høyeste hastigheter
  - Råfiler... - ...kun mellom 100 og 200 ISO
  - Bra bildekvalitet ved lav ISO - Støyfjerning skaper kunstig effekt ved høyere ISO
  - Manuelle innstillinger - Tregt i oppstart og utløser

 

Bildegalleriet

Se bilder tatt med Casio FH100 i galleriet.

 

Casio Exilim EX-FH100

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen