Cashback

Ben er en følsom, aspirerende kunstmaler med kvinner som største inspirasjonskilde. Han har siden han var liten forgudet kvinner. Ikke kanskje først og fremst seksuelt, men på en estetisk måte; de delikate formene og de trollbindende egenskapene de uvitende besitter fascinerer ham. Bruddet med kjæresten blir følgelig svært smertefullt og forårsaker vedvarende søvnløshet som igjen går over i selvransakelser og grundige omstendighetsanalyser. For å få de lange nettene til å gå raskere, tar han jobb som nattskiftarbeider i en kolonialbutikk.

Øyeblikkets kraft

Kassepiken Sharon blir objektet for hovedpersonens romantiske og artistiske livsanskuelse.
Kassepiken Sharon blir objektet for hovedpersonens romantiske og artistiske livsanskuelse.

Kollegaene er et antall eksentriske, puppe-fikserte lavpanner og en skrue av en sjef. Og Sharon da, en yndig kassapike som raskt fanger Bens interesse. Etter hvert som minuttene sniker seg av gårde utover i de små timer, utvikler alle sine egne metoder for å fordrive tiden. Ben på sin side har en medfødt artistisk evne til å legge merke til skjønnheten man omgis med til daglig og som ingen andre ser, og som et slags mirakel har denne egenskapen gitt ham en overnaturlig evne til å kunne fryse tiden i bestemte, utvalgte øyeblikk, for deretter å kunne leve lengre i øyeblikket uten å være redd for at tiden skal spise det opp.

Ben benytter evnen av og til i rent underholdningsøyemed, men først og fremst for å dyrke sin lidenskap for den kvinnelige estetikk og for å få utløp for sine fascinasjoner og dypsindige, iakttagende kjærlighetsfilosofi. Evnen kommer spesielt godt med når kassapiken Sharon ser ut til å kunne bli den neste kvinnen i hans liv.

Original og treffende

Det er forfriskende å se at det finnes ungdommelige kjærlighetsfilmer med andre formål enn å eksponere vulgære hormonutladninger. "Cashback" er i den sammenheng å regne som den intelligente motsatsen til "American Pie"-perspektivet, og selv om også denne filmen inneholder en del naken kvinnehud, er det her snarere snakk om smakfulle erotiske fremstillinger. Filmen har også klare, og for øvrig effektive, humoristiske tilsnitt, men essensielt sett er det et ganske seriøst stykke livsvisdom vi her får servert fra relativt ukjent hold.

Independentfilmen "Cashback" er særdeles smart, stillferdig og meditativ forelskelsespoesi som i tillegg til å være både treffende, følsom og rørende, også har en enorm inspirerende styrke i kraft av sin filosofisk besnærende poengtering av at det jo er øyeblikkene som er tidens byggestener og at disse ofte rommer mye mer enn man aner.

Prisbelønt regissør

Uheldigvis jobber Ben bare sammen med lavpannede idioter.
Uheldigvis jobber Ben bare sammen med lavpannede idioter.

Filmen har et formspråk som er kreativt, lekent, elegant og tilgjengelig, og sammen med naturlig, troverdig skuespill og herlig eksentriske karakterer gir dette filmen en magnetisk tiltrekningskraft det er vanskelig å unnslippe. Det er i høyeste grad å håpe at filmskaperen Sean Ellis, som for øvrig baserte denne filmen på sin prisbelønnede og Oscar-nominerte kortfilm ved samme navn, blir et navn å regne med i fremtiden.

Av ekstramateriale finner vi et intervju med hovedrolleinnehaver Sean Biggerstaff, en grei introduksjon av en heller ukjent skuespiller. I tillegg finnes det en helt ok making of-dokumentar og litt info om kortfilmen samt et klipp fra denne.

Konklusjon

Med tanke på at tiden tross alt er den viktigste ikke-fornybare ressursen, er "Cashback" en velkommen påminnelse om viktigheten av i leve i nuet. Filmen er genuint romantisk, original og velformulert. Den formidler en inspirerende livsanskuelse som stimulerer til selvransakelse og er på toppen av det hele ytterst underholdende og velspilt. Det er slett ikke sikkert at alt det gode i livet ligger langt inne i fremtiden, så hiv ut ankeret og utnytt nåtiden, for eksempel ved å se denne filmen, en herved hjertelig anbefalt perle.

Cashback

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen