Carl Zeiss med objektiver for Leica, Nikon og Sony Alpha

Carl Zeiss slipper i disse dager en stabel objektiver for forskjellige kamerasystemer. Tradisjonelt har de vært Hasselblads faste partner på objektivsiden, og med stor suksess. Zeiss representerer ikke nødvendigvis siste nytt i elektroniske duppeditter og funksjoner, men derimot noe av det skarpeste glasset penger kan kjøpe. Og penger skal nok også til, selv om det stort sett faktisk dreier seg om manuellfokus objektiver.

Sony Alpha

De eneste objektivene som støtter autofokus er de for Sony Alpha, dermed også det nye Sony A100 digitale speilreflekskameraet. Objektivene Zeiss slipper nå er som følger:

Alternativ tekst mangler
Objektiver for Sony Alpha
 • Planar T* 1.4/85 ZA - Hovedsaklig ment for portretter. Denne linsen har bildesirkel stor nok til å dekke et vanlig 35mm negativ og kan dermed også brukes på filkameraer med denne fatningen, evt et fullformat digitalt speilrefleks, om Sony skulle finne på noe slikt. Prisen er ukjent.
 • Sonnar T* 1.8/135 ZA - Lengre tele enn forrige, men med en imponerende blenderåpning som skulle tilsi at denne også er en fortreffelig portrettlinse. Akkurat som objektivet over kan denne også brukes på fullformat. Prisen er ukjent.
 • Vario-Sonnar T* DT 3.5-4.5/16-80 ZA - Markedsføres som et reiseobjektiv og har dermed ikke på langt nær så imponerende egenskaper som de to andre på blenderfronten, men er sikkert atskillig mindre og lettere. At dette er et objektiv som kun dekker APS-C formatet som Sony bruker burde også tilsi det. Prisen er ukjent.
 • Et objektiv med Leica M-fatning, her påmontert et Zeiss Ikon.
  Et objektiv med Leica M-fatning, her påmontert et Zeiss Ikon.

  Leica M

  Leica M har aldri vært annet enn manuellfokus, men til nå er det stort sett Leitz som har produsert objektiver til denne fatningen, selv om også Minolta står for noen med sin Rokkor-serie. Ellers har også Voigtlander produsert noen i de senere år, hovedsaklig tiltenkt sin egen Bessa-serie. Det kan være strategisk lurt av Zeiss å bevege seg inn på dette markedet nå som Leica M8 har blitt annonsert, siden det sikkert er en del pengesterke Leica-fantaster der ute som ønsker seg optikk som er designet i den digitale æra i stedet for Leitz-optikken som tross alt, god som den er, er designet for filmbruk. I følge zeiss er disse objektivene spesialbygget for deres Zeiss Ikon-kamera som nylig ble lansert, men de kan umulig ha lansert noe slikt uten et visst håp om å gå Leitz og Leica litt i næringen. Objektivene er to stk vidvinkelobjektiver som begge dekker 24x36mm.

 • Distagon T* 4/18 ZM - Pris ukjent.
 • C Biogon T* 4.5/21 ZM - Pris ukjent.
 • Nikon

  Å produsere nye manuellfokusobjektiver for Nikon i en tid der Nikon faktisk ikke produserer ett eneste manuellfokus kamera må ses på som ikke mindre enn spenstig. Hva Zeiss har tenkt skal vi ikke spekulere i, men vi må innrømme at vi smiler litt av glede her. Nikon har vel kanskje vært litt vel rask med å trekke seg ut av det filmbaserte markedet, og klassiske MF-kameraer som Nikon F3HP, FM2 og FM3a er fremdeles enormt etterspurte på bruktmarkedet. Dermed vil det i ennå noen år være et marked for høykvalitets objektiver for disse kameraene, og sett sammen med at det nok er en del fotografer som i visse opptakssituasjoner gladelig ofrer autofokus til fordel for ekstra skarphet og fargegjengivelse, så tror vi at Zeiss neppe vil tape på å lansere disse objektivene. De to første er to vidvinkelobjektiver som begge dekker 24x36mm:

  Alternativ tekst mangler
  Nikon F6 med de fire nye ZF-objektivene.
 • Distagon T* 2,8/25 ZF - Imponerende nærgrense på bare 5 cm. Veiledende pris er 699 Euro, pluss MVA.
 • Distagon T* 2/35 ZF - Moderat vidvinkel med grei nok blender, men blir neppe bestselgeren blant disse objektivene. Veiledende pris er 699 Euro, pluss MVA.
 • Vi har selvsagt beholdt det mest spennende til sist: De raskeste makroobjektivene til fullstørrelse som er på markedet i dag:

 • Makro-Planar T* 2/50 ZF - Veiledende pris er 899 Euro, pluss MVA.
 • Makro-Planar T* 2/100 ZF - Med optisk design tatt fra et kinofilmobjektiv på 100mm/f1.2 kan dette vise seg å være et meget bra objektiv, noe også en veiledende pris på 1399 Euro pluss MVA skulle tilsi.
 • Zeiss har fra før to manuellfokusobjektiver for Nikon F, en 50mm og en 85mm, begge med f1.4.

  Norges beste mobilabonnement

  Desember 2018

  Kåret av Tek-redaksjonen

  Jeg bruker lite data:

  Komplett MiniFlex 1 GB


  Jeg bruker middels mye data:

  Komplett MedioFlex+ 6GB


  Jeg bruker mye data:

  Chili 25 GB


  Jeg er superbruker:

  Chili Fri Data


  Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

  Forsiden akkurat nå

  Til toppen