Test

Captivity

Det fjerde av de ti Hollywood bud lyder; dersom noen snubler over et nytt filmkonsept; kopier og håp at publikum ikke merker forskjell. Dette er også grunnen til at animerte filmer om insekter har en tendens til å komme i par, at alle plutselig skal lage komet- eller meteorfilmer, eller som i dette tilfellet; historier om individer som våkner opp i mørke kjellere, der den som holder deg fanget vet alt om deg, og manipulerer deg, og gjerne torturerer deg ved hjelp av groteske apparater. Denne bølgen startet med "Saw", og fortsatte med "Hostel", "Saw II" og for å ikke glemme "Saw III". Et av de siste tilskuddene til denne bølgen er altså "Captivity".

Rituelle drap og ubrukelige politifolk

Skuespillet i
Skuespillet i "Captivity" er helt greit, men det hjelper ikke mye i en standardisert filmopplevelse.

Kjendisen Jennifer Tree, spilt av Elisha Cuthbert, som kanskje er mest kjent som Jack Bauers datter i "24", våkner opp i en mørk, fremmed, kjeller uten å huske hvordan hun kom dit. Det viser seg raskt at hun er blitt bortført av en genial, mystisk, morder som planlegger å drepe henne i mai, men ikke uten først å ha forutsett et par rømningsforsøk for å bevise sin overmakt.

Det tar ikke lang tid før Jennifer oppdager at leiesjåføren Gary også er fanget i kjelleren, og de bestemmer seg for å prøve å rømme sammen, men ender heller opp med å gå i en av den mystiske morderens feller, som fører dem tilbake til utgangspunktet.

Mens dette skjer driver to politimenn å etterforsker Jennifers forsvinnelsesnummer, uten at de egentlig gjør noe særlig ut av seg. De reiser litt rundt, snakker med et par folk, og får mer eller mindre filmen til å bli litt lenger.

Low concept

Skal en bruke et midlertidig utgått konsept må en bringe noe nytt på banen. Med "Captivity" så har de prøvd å satse mer på thriller elementene, og mindre på blod og gørr. I filmens første halvdel lykkes filmskaperne faktisk ganske godt med dette, men mot slutten virker det som noen har mistet dampen, og det hele kollapser rett og slett, eller ved nærmere ettertanke; imploderer, ettersom den ikke etterlater noen rester etter seg selv i tilskuerens sinn.

Har vi ikke sett dette før? Joda, både flere, for ikke å snakke om bedre, ganger.
Har vi ikke sett dette før? Joda, både flere, for ikke å snakke om bedre, ganger.

Mysteriet fungerer bare tålelig, og filmen blir ganske raskt forutsigbar, før den tar skrittet over til banal og usannsynlig. Ellers så er det meste ved denne filmen greit nok. Verken mer eller mindre. Skuespillet er greit, estetikken er grei og filmen holder interessen sånn passelig oppe.

"Captivity" blir likevel stående i skyggen av langt overlegne filmer som "Cube" og "Saw", og blir bare platt, både på effekt- og psykologisk nivå, i forhold til disse. Det at filmen har tre politifolk som har det som den eneste funksjonen å informere tilskueren hvor genial denne mystiske morderen er gjør ikke akkurat ting bedre.

Konklusjon

"Captivity" er en veldig grei film, som nok vil kunne underholde mange i halvannen time, uten å egentlig gjøre noe annet med tilskueren enn å få tiden til å passere. Den første halvtimen trekker opp, ettersom filmskaperne lykkes i å etablere et mysterium du har lyst til å vite svaret på, før de bruker den siste timen på å rett og slett forkludre det hele for seg selv.

Captivity   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen