Capote

Annonsør­innhold
Les hele saken »

I november 1959 fant mordet på en småbyfamilie i Kansas sted. Saken fanget den berømte forfatteren Truman Capotes interesse, og sammen med sin barndomsvenninne Harper Lee, forfatterinnen bak "To Kill a Mockingbird", dro de for å ta en nærmere titt på den morbide hendelsen og omstendighetene.

Se større versjon og flere bilder
Capote skrev bok om en av datidens verste mordsaker i USA.

Med sin kjendisstatus vinner han både det lokale bygdesamfunnet og de kriminelles tillit, tross sin forfengelighet og selvopptatte oppførsel. På dette selvopptatte fundamentet er det bygget en personlighet preget av sjarm, selvironi og et enormt talent. Dette er komplekse kurver få andre har fylt ut så godt som Truman Capote selv.

Knekker til sist

En så unik person som Capote er lett å imitere, men vanskelig å skildre. Philip Seymour Hoffman makter det sistnevnte. Alt fra det varme til det kjølige, alltid lekende og sofistikert. Ofte distansert og alltid konsentrert, rundt seg og sitt. Capote fremstår som tydelig i sine handlinger, men uklar i sine utfall. Hoffman leverer en rolletolkning velfortjent sin Oscar, og beviser nok en gang at han er en fantastisk god skuespiller. I tillegg fyller birollene det allerede utfylte begeret, uten at det renner over. Fascinerende.

Se større versjon og flere bilder
Hoffman portretterer Capote på en fantastisk måte.

Der skuespillet står solid, følger fortellerevnen betongfast etter. Den er tilsynelatende holdt litt tilbake, men trofast til stede. Debutregissør Bennett Miller er ærlig, og viser også Capotes usympatiske sider. Hvordan han manipulerer og kritiser skarpt og åpenlyst, alt for sin egen gevinst. Gevinsten viser seg til syvende sist å være mindre gjev enn forventet. Ja, et mesterverk ble til, men mesteren forfalt som pris.

Frisk "biografi"

"Capote" er ikke en biografi til ordets fulle betydning. Den tar kun for seg perioden i Truman Capotes liv der boken "Med kaldt blod" ble til. Dette er ganske kløktig og friskt gjort, når det er i denne tidsperioden en kan hente størst forståelse for mannen. Stilen regissøren har gitt filmen er også ganske snedig: "Capote" er neddempet og dyster i det visuelle, og preget av en subtil sørgmodighet. Dette er en imponerende bragd fra debutregissøren, selv om det ikke bringer med seg en særskilt originalitet. Men det fungerer altså godt.

Bilde

Se større versjon og flere bilder
"Capote" preges av grumsete gråsjatteringer.

Bildet har svært neddempede farger, med et grått, grumsete preg over seg. Dette er antagelig slik regissør Bennett Miller ville at filmen skulle se ut, og det fungerer. En kan dog pirke noe på bildets kontrastnivå, siden dette ikke er av skarpeste standard. Det tyder på en noe svak soneoverføring, men det er langt fra uutholdelig.

Filmen er i 16:9 widescreen.

Lyd

Lydsporet presenteres i Dolby Digital 5.1, på originalspråket engelsk, og er svært så ypperlig. Dialogene er særdeles klare, og filmmusikken, som for øvrig er meget god, gjengis på en måte som gjør at det kommer helt til sin rett.

Ekstramateriale

Ved første øyekast ser ekstramaterialet ut til å tilby mye interessant, iallfall til en én-disk-utgivelse å være, men men ved en nærmere titt begraves iveren som forhåpningene fremprovoserte.

Først og fremst serveres det to kommentatorspor. Det første av regissør Bennett Miller og Philip Seymour Hoffman, det andre av filmfotograf Adam Kimmel og, igjen, regissøren. Dessverre er ingen av sporene særlig lange. Det går strekninger på størrelse med fotballbaner mellom hver gang en dialog blir satt i gang, og enda lengre mellom noe særskilt interessant. Synd.

Det følger også med to "bak kulissene"-dokumentarer, samt en kort dokumentar om Capote selv. Absolutt spennende ting å hente her, men det blir for langt mellom hver gang henteturen kan finne sted, dessverre.

En rekke trailere er også lagt til. Trivielle greier, egentlig.

Konklusjon

Bennett Miller leverer en meget sterk debutfilm, hvor skuespillet så definitivt er i særklasse. Det hele er stillferdig fortalt, alltid med en drivende kraft som står sterkt, og resultatet gir en rystende virkning. DVD-utgivelsen er noe svak når det gjelder ekstramateriale, men bilde- og kanskje spesielt lydkvaliteten er av god standard. En film som "Capote" vil mest sannsynlig få en bedre utgivelse i nær fremtid, så om du vektlegger ekstramaterialdelen, vil en slik være verdt å vente på. Uansett er dette en svært god film.

Capote

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen