Canons ultrazoomer

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Introduksjon

Et av de viktigste kriteriene for valg av superzoommodell er naturlig nok zoomområde, og Canons forrige toppmodell S5 IS hadde en 12x zoom. Det var ikke så mye selv da kameraet ble lansert, og i løpet av det siste året har konkurrentene har fått både 15x, 18x og 20x zoom. Høsten 2008 lanserte Canon to nye modeller med 20x zoom og Canon er dermed mer konkurransedyktige igjen på dette området. SX1 IS har fått mulighet for opptak i RAW-format med en firmware oppdatering som kom i mars 2009, og det er en funksjon som mange entusiaster setter pris på, men som dessverre ikke er tilgjengelig i SX10 IS.

De nye modellene, SX1 IS og SX10 IS er to versjoner av samme kamera. Kamerahus, optikk og elektronikk er nesten identiske mens bildesensorene forskjellige. Begge har 10 megapiksler, men SX1 IS har en nyutviklet CMOS-sensor og er dermed første kompaktkamera fra Canon med denne teknologien. SX10 IS har en CCD-sensor som hittil har vært nesten enerådende i denne typen kameraer. CMOS-sensoren gir SX1 IS mulighet for å ta opp full HD i videomodus og bildefrekvensen ved serieopptak er også høyere. Det er jo vel og bra, men det vi i Akam er aller mest interessert i er om SX1 IS også har fått bedre bildekvalitet enn SX10 IS.

 

Les hele testen her.

Fysisk

SX1 IS og SX10 IS er ultrazoomkameraer med 20x zoom. De er små sammenlignet med speilreflekser, men noe større enn de nærmeste konkurrentene. Byggekvaliteten virker bra selv om kameraene er laget i plast. Objektivet er utstyrt med bildestabilisator, og det trengs for blenderen ved full tele er bare F5.7.

Kameraene bruker vanlige AA-batterier, og vil du ha oppladbare så er det ekstrautstyr. Batterikapasiteten til SX10 IS er bra, mens SX1 IS gjør det litt dårligere på det området. LCD-skjermen er vridbbar i alle retninger og kameraene er også utstyrt med elektronisk søker.

I bruk

Med unntak av RAW har SX1 IS og SX10 IS nesten alt av funksjoner, og får plusspoeng for blitssko som er en sjeldenhet i dette segmentet. SX1 IS utmerker seg også med Full HD videomodus, mens SX10 IS kun støtter VGA-kvalitet. Begge har imidlertid stereo lyd og mulighet for bruk av optisk zoom under opptak.

Autofokusen er stort sett rask og presis, men sliter av og til i lite lys. Kameraene fungerer raskt i de fleste situasjoner og SX1 IS har en seriebildefunksjon som greier tre bilder i sekundet selv med beste bildekvalitet og over lengre perioder. Brukergrensesnitt og ergonomi er også bra, men hjulet på baksiden som brukes for å navigere i menyer og lister kunne gjerne vært litt større og mer presist i bruk.

Bildekvalitet

Canon leverer som vanlig god bildekvalitet med presis eksponering og bra farger. I likhet med andre kameraer med så små bildebrikker og fryktelig mange piksler er det en markant forverring av bildekvaliteten når ISO økes og for beste kvalitet er det Iso 80 eller 100 som gjelder. I mange situasjoner vil Iso 200 eller 400 gi grei kvalitet. Iso 800 og 1600 er kun for nødstilfeller. Vi så litt feilbrytningsproblemer på noen bilder, men vi oppfatter det ikke som noe problem med "vanlige" bildestørrelser. Bildekvaliteten er nesten identisk for SX1 IS og SX10 IS, så den nye CMOS-sensoren i SX1 IS gir ikke forbedret bildekvalitet. Tvert i mot, SX10 IS ga et marginalt bedre resultat i de testene hvor vi fant noen forskjeller. RAW-støtte gir imidlertid SX1 IS større fleksibilitet.

 

Etter at denne testen ble publisert i februar 2009 annonsert Canon at det ville komme RAW-støtte for SX1 IS i midten av mars 2009. Dersom RAW-støtte er viktig for deg, er dette en svært viktig oppgradering. Testen er oppdatert i mai 2009 med kommentarer og testresultat med RAW-format. Det er gjort noen endringer på alle sider bortsett fra side to (fysisk), men vesentlig på "I bruk" og "Bildekvalitet". Har du allerede lest testen kan du finne de oppdaterte avsnittene enkelt ved å søke på RAW.

Konklusjon

 

 


  - Bra vidvinkel, bra zoomområde - Bildekvalitet ved høy ISO
  - Bildestabilisator - Ikke RAW-format på SX10 IS
  - Vridbar skjerm, bra søker på SX10 IS - Dårlig elektronisk søker på SX1 IS
  - Brukervennlighet - Bare F5.7 ved full tele
  - Solblender - Litt feilbrytningsproblemer
  - Blitssko    
  - Full HD video på SX1 IS    
  - RAW-støtte på SX1 IS    

Bildegallerier

Se bildene vi har tatt med kameraet i galleriene til SX1 IS og SX10 IS.

 

Canon PowerShot SX10 IS

Canon PowerShot SX1 IS

Canon PowerShot SX10 IS

Canon PowerShot SX1 IS

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen