Canons nye ultrazoomer

Ikke lite, men du vil ikke savne mye.
Ikke lite, men du vil ikke savne mye.

SX20 IS
SX20 er oppfølgeren til SX10, og erstatter denne. Nyhetene er ikke så mange, men Canon har lagt vekt på automatikken, som har blitt bedre. Kameraet har også fått et par megapiksler til, og er nå oppe i 12 slike. Det har også fått støtte for videoopptak i HD 720p med 30 bilder pr. sekund.

Ellers er dette et ganske kraftig kamera med mange manuelle muligheter hvis du trenger det. 20x zoom tilsvarende 28-560mm f/2,8-5,7 er fint å ha til rådighet, og liker du makro, er nærgrensen 0cm. Så har du et gjennomsiktig motiv, kan du ta bilde av det klistret inntil fronelementet på objektivet.

Skyggejusteringen (i-contrast) er forbedret, slik at bilder med svært høy kontrast skal komme ut bedre.

Kameraet bruker 4 AA-batterier, så du trenger aldri være redd for å slippe opp for strøm. Bruker du oppladbare batterier, er kapasiteten ganske god, men selv med vanlige alkaliske batterier, skal det klare 340 bilder.

Vridbar skjerm er kjekt å ha.
Vridbar skjerm er kjekt å ha.

Dette er et ganske stort kamera, som ikke får plass i en lomme, men til gjengjeld har du omtrent alt du trenger (untatt RAW), så hvis du synes speilrefleks blir for stort og dyrt, er dette et alternativ.

Kameraet har elektronisk søker som er svært nyttig på et slikt kamera, for å kunne holde det stødig, og for å hjelpe deg når skjermen ikke holder mål. Men siden skjermen er vridbar, er den ganske brukbar i vanskelig lys – eller når du tar bilder i vanskelige vinkler.

Powershot SX120 kommer i salg i august eller september (Canon er litt uklar der), og veiledende pris blir 4299,- kroner.

Rimelig men med mange funksjoner.
Rimelig men med mange funksjoner.

SX120 IS
SX120 erstatter SX110, men heller ikke her er det de store endringene. Men en ekstra megapiksel har Canon spandert, så tallet er oppe i 10. Ny prosessor er også på plass, så nå har også denne modellen siste versjon Digic IV.

Dette er et mye rimeligere kamera med bare 10x zoom, tilsvarende 36-360mm. Det var mye for en del år siden, men i dag er vi så bortskjemte, både med små kameraer med lang zoom og større kameraer med helt vanvittige brennviddeområder. Men også SX120 har manuelle muligheter med lukker- og blenderprioritet og full manuell eksponering.

Det er ikke HD-video på SX120, så 640x480 er det beste du får.

Mangler søker, så du er avhengig av skjermen.
Mangler søker, så du er avhengig av skjermen.

Nytt er at også denne modellen har fått skyggejustering, noe som kan forbedre bildene ganske dramatisk enkelte ganger. Det er også bedre anskiktsgjenkjenning, og ellers det siste av avansert automatikk, da dette kameraet ikke først og fremst er rettet mot entusiastene. Kameraet mangler både optisk og elektronisk søker, og skjermen er ikke vridbar, så i vanskelig lys kan du lett slite.

Selv om kameraet er en del mindre enn SX20, er det med sine 11 x 7 x 4,5cm relativt stort. Men med en anbefalt utsalgspris på 2399,- kroner er det sannsynligvis ganske mye for pengene allikevel. Det dukker opp i butikkene i august eller september.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen