Refleksjon

Canons nye speilreflekser

Spekulasjonene er over og Canon har bekreftet noen rykter og avkreftet andre. Her er forbedringene som er verdt å merke seg med Canon EOS 40D og Canon EOS 1Ds Mark III, og Akams tanker omkring dem.

Canon EOS 40D

Vår tidligere nøkterne holdning til 40D ble på pressekonferansen tidligere i går gjort til skamme. Oppgraderingen fra 30D til 40D er LANGT større enn den fra 20D til 30D, og mange brukere vil sannsynligvis ønske å oppgradere, noe som kan bety at man om kort tid vil se en del rimelige 20D og 30D kamerahus på bruktmarkedet. Om 30D vil bestå en tid fremover, i et lavere prissegment, som 350D har gjort, kunne ikke Canon svare oss på, men verken de eller vi vil utelukke muligheten.

Vil du sammenligne Canon EOS 40D og 30D kan du klikke her.

Her finner du Canons spesifikasjonsside for Canon EOS 40D.

KAMERAHUS:
En av tingene folk har oftest uttrykt ønske om å se i 40D, er værtettning. Det har de fått, men desverre ikke fullt ut. Ting tyder på at Canon ikke har ønsket å la 40D få like heftig beskyttelse mot elementene som toppmodellene, og 40D får dermed ikke en fullstendig værtettning. I følge Canon har de undersøkt på hvilke områder værtettning er kritisk, og utstyrt 40D med pakninger og ekstra tettning på disse områdene. Det vil si at slike steder som objektivfatning, minnekortluke og batterideksel er utstyrt med ekstra tettning, mens andre kontakter og knapper sannsynligvis ikke er det. Ikke ideelt, men en forbedring fra 30D, og kanskje nok til at målgruppen blir fornøyd.

BATTERI:
40D bruker samme batteri som forgjengeren 30D, men batterikapasiteten er gått opp med femti bilder til ca 800 bilder per lading, samme som 5D har på samme batteriet (men da uten blitsbruk, siden 5D ikke har innebygget blits). Dette er til tross for forbedret sensorrens, flere megapiksler, større skjerm og LiveView som spiser av batteriet, og kan dermed ikke kalles noe annet enn fremragende!

SKJERM & SØKER:
Søkeren i 40D og 30D er i utgangspunktet omtrent like stor, men forstørrelsesgraden er økt fra 0,9x til 0,95x i 40D. Den er også gjort lysere og man har nå også fått muligheten til å skifte ut mattskivene. Tilgjengelig er en mattskive som skal gjøre manuell fokusering lettere men som er litt mørkere enn vanlig, og en mattskive som er lik standardmattskiven men med rutenett, hendig for arkitekturfotografering og lignende. Mer info får man også i søkeren, blant annet advarsel dersom man fotograferer i svart-hvitt, samt permanent visning av ISO-verdi.

Skjermstørrelsen er økt til 3 tommer, noe som etterhvert nok begynner å nærme seg maksimal størrelse for hva som er mulig å feste på et normalt speilreflekskamera. Oppløsningen forblir på 230000 piksler, men det er mer enn bra nok oppløsning til at det ikke blir noe problem. I følge Canon skal skjermen også være den beste de for tiden har tilgjengelig, med hensyn til fargegjengivelse, klarhet, gjenskinn, og så videre.

FUNKSJONER:
Et kamera som 40D har et utall funksjoner, men den store nye er likevel LiveView (selv om Canon selv ikke kaller den det). Svært praktisk for makrofotografene blant oss, men siden man må flippe speilet ned for å kunne bruke autofokus er det nok ikke noe for de av oss som har det travelt. Likevel, Canon har gitt brukerne det for tiden beste kompromisset siden man kan trykke på AF ON-knappen for å automagisk flippe ned speilet, fokusere og flippe speilet opp igjen.

Sensorrensen på EOS 400D som ble lansert for et år siden var ikke imponerende, og enkelte tester konkluderer med at den ikke fungerte godt. Om 40D sin støvrensingsfunksjon fungerer bedre vet vi ennå ikke, men i følge Canon skal den være forbedret fra 400D.

Hyggelig er det også å registrere at Canon EOS 40D nå støtter Canons trådløsmodul, og i tillegg til 40D sitt eget vertikalgrep kan det også bruke det gamle fra 20D eller 30D. Med trådløsmodulen kan man også koble til eksterne harddisker og lignende og bruker dem til bildelagring.

En annen velkommen funksjon som 40D henter fra lillebror 400D er muligheten for å ha et infodisplay på skjermen som viser deg lukkertid, blender, ISO-verdi, og en hel del andre innstillinger og informasjon som er praktisk å ha lett tilgjengelig. I det hele tatt har Canon med 40d tatt en del grep som bedrer brukervennligheten uten å være til hinder for fleksibilitet og funksjonalitet.

AUTOFOKUS:
Autofokusen ser ut til å være betraktelig forbedret, etter ønske fra brukere av 30D. 40D har fått en helt ny autofokusmodul, med hele 9 autofokussensorer av krysset type, noe som er en kjempeforbedring fra 30D. Men det er likevel ikke det beste: Tidligere kunne bare kryss-sensorene benyttes ved blender 2.8 eller bedre. Hadde man objektiver med største blender som var mindre enn det, fikk man bare utnyttet de vanlige sensorene, og autofokusytelsen gikk betraktelig ned. Nå støtter 40Ds 9 kryss-sensorer objektiver med største blender helt opp til 5.6, altså en firedobling i sensitivitet!

HURTIGHET:
Dette er det vanskelig å si noe konkret om uten å ha målt hastigheten, men økningen fra fem bilder i sekundet til 6,5 er imponerende, spesielt med tanke på at både fargedybde og oppløsning har økt, noe som resulterer i 46% økning i datamengde som må prosesseres per bilde. Per sekund blir dette en økning på nesten 90% i datamengden som skal prosesseres! Når bufferen i tillegg er oppgradert fra å kunne takle 30 jpg-filer før den er full til hele 75 (11 til 17 bilder i RAW), kan vi ikke annet enn å applaudere.

BETJENING & BRUKERVENNLIGHET:
Atter en gang er det vanskelig å si noe konkret uten å ha testet kameraet inngående, men vi ser ikke for oss de store forskjellene her fra 30D. Den store skjermen medfører at enkelte knapper må flyttes slik at de kanskje vil være uvant plassert for enkelte, men det er nok bare en vanesak. Menysystemet er etter vår mening forbedret og enklere å navigere i, og at man nå har muligheten til å lagre tre forskjellige egne oppsett burde også hjelpe på brukervennligheten.

BILDEKVALITET:
Oppløsning er som kjent ikke alt, men 30D med sine 8 megapiksler begynte etter hvert å bli litt gammel, sammenlignet med konkurrenter som Nikon D80, Pentax K10D og Nikon D200. Når den nå er oppgradert til 40D og 10 megapiksler har Canon forbedret oppløsningen uten å helt slippe taket i virkeligheten, og siden 40D er utstyrt med en sensor som benytter samme teknologi som Canon EOS 1D mark III, er vi optimistiske med hensyn til bildekvalitet og støy. Sensorstørrelsen har gått ørlite grann ned, men størrelsen på hver enkelt piksel har takket være mikrolinser på sensoren blitt beholdt, om ikke økt. 1D mark III har riktignok en større sensor med samme oppløsning, så det vil være urealistisk å tro på identisk bildekvalitet på de to kameraene, men våre foreløpige målinger av støy på dette kameraet tyder på store mengder støy ved høye ISO-verdier, men støy som er så jevn og usjenerende at vi vil utolig nok vil vurdere ISO 3200 som brukbart! 6400 er også brukbart, i redusert oppløsning, men 1600 ville vi ikke hatt større invendinger mot å bruke. Om Canon EOS 40D har tilsvarende bildekvalitet vil wow-faktoren nå store høyder.

Med 40D har Canon ikke bare forbedret oppløsningen, men også fargedybden. Råfilene får nå 14 bits per fargekanal mot 12 tidligere, noe som teoretisk resulterer i 64 ganger så mange tilgjengelige fargenyanser som utgangspunkt dersom man vil benytte 16-bits filer fra RAW. Tidligere har man interpolert fargene fra 12 til 16 bits i slike tilfeller, men nå har man altså et bedre utgangspunkt med 14 bits.

HVA VI SAVNER:

 • Mulighet til å programmere/definere selv hvordan enkelte knapper skal fungere, som for eksempel DirectPrint-knappen og den nye knappen for bildestiler. Mange vil ikke bruke disse funksjonene noensinne, og en mulighet til å definere funksjonen deres selv hadde da vært svært velkommen...
 • ...for eksempel for å aktivere speillåsen. 40D har i liket med de fleste av Canons speilreflekskameraer mulighet for speillås, men den er begravet håpløst langt nede i menyene, og er svært langt fra hendig og grei.
 • ISO-prioritert automatikk, med enkel justering av blender og lukkertid, som på Pentax K10D.
 • Bildestabilisering på brikken, slik at man kan få bildestabilisering også på objektiver som ikke har dette innebygget.

  Canon EOS 40D er tilgjengelig i september til en veiledende pris av kr 13499,- for kun kamerahus, eller kr 16999,- for kit med kamerahus og Canon EF-S 17-85 mm f/4-5,6 IS USM.

 • Norges beste mobilabonnement

  Juni 2017

  Kåret av Tek-redaksjonen

  Jeg bruker lite data:

  Ice Mobil 1 GB


  Jeg bruker middels mye data:

  Telio Go 5 GB


  Jeg bruker mye data:

  Komplett Maxiflex 12 GB


  Jeg er superbruker:

  Komplett Megaflex 30 GB


  Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

  Forsiden akkurat nå

  Til toppen