Canons nye entusiastkameraer

Canon PowerShot G9

Da vi testet Canon G7 i oktober, var vi mildt sagt mellomfornøyde. Canon hadde av uforklarlige grunner fjernet alt som gjorde G-serien spesiell og en hit blant entusiastene. Borte var støtte for råfiler, det lyssterke objektivet med blender 2.0, og den vridbare skjermen. Batterikapasiteten hadde gått drastisk ned, og grepet var borte. I det hele tatt stod en evnukk av et kamera tilbake, og falt mellom to stoler, også mye på grunn av en heller slett kantskarphet og mye støy ved høye ISO-verdier. Både fra Akam og andre sider fikk kameraet en del tyn for dette, og ved lanseringen var også Canons produkteksperter i Norge tydelig brydd.

Med dagens lansering av etterfølgeren Canon PowerShot G9 har imidlertid Canon bevist at de har lært av sine feil og har hørt på både websider og brukere. Canon PowerShot G9 stiller riktignok uten grepet som G-serien hadde frem til G6, men grepet fra G7 er redesignet, og selv om det er lite fungerer det etter vår mening nå atskillig bedre, samtidig som kameraet har beholdt sitt stilige og litt "retro" design. G9 støtter også RAW, noe som var sårt savnet i G7.

I likhet med G7 har Canon G9 Digic III bildeprosessor, men G9 har fått ny sensor med 12 megapiksler. Dette kan bety en økning av støyen vi ikke likte på G7, men siden sensoren samtidig har blitt litt større - selv om det ikke er mye - så bør det sammen med nye bildebehandlingsalgoritmer i kameraet sørge for å holde støyen under kontroll. På grunn av at sensoren har blitt større har Canon også blitt nødt til å endre på objektivet, og selv om det er konstruksjonsmessig nært beslektet er det i realiteten snakk om et nytt objektiv, selv om brennviddeomfanget og blenderåpningen er identisk. Vi håper derfor at Canon har klart å gjøre noe med den ganske tydelige hjørneuskarpheten som G7 slet med.

Canon PowerShot G9 har også fått større skjerm, hele 7,5 cm (3 tommer), som også er av Canons siste type og dermed er det beste de har å by på hva angår oppløsning, innsynsvinkel og fargegjengivelse.

Canon G7 slet også med lav batterikapasitet, eller rettere sagt dårlig utnyttelse av batteriet, siden det er det samme batteriet som EOS 350D og 400D benytter og klarer å få henholdsvis 400 og 360 bilder ut av. Canon PowerShot G9 bruker samme batteriet, noe som selvsagt er fint for de som har slike liggende fra før. G7 klarte 220 bilder på en batterilading, men vi har desverre ikke fått noe CIPA-tall for G9.

I likhet med G7 har Canon PowerShot G9 fått bildestabilisator og ansiktsgjenkjenning, begge deler forbedret. Bildestabilisatoren skal nå vissnok klare hele fire stopp, det vi si skarpe bilder ved 1/15 sekunds lukkertid der før 1/250 sekund var nødvendig, i dagene før IS meldte sin ankomst. Vi tviler litt på disse tallene, men at bildestabilisatoren er god er det vel ingen reell tvil om. Ansiktsgjenkjenningens oppgradering er interessant i seg selv, og skal nå som før kunne detektere ansikter i bildet, i alle fall når de er sånn noen lunde vendt mot kameraet. Det nye er at kameraet nå kan låse seg til ett bestemt brukervalgt ansikt og følge det med fokuseringen, om personen beveger seg. Vi antar at denne funksjonen ikke er helt uten begrensninger - hva skjer for eksempel om ansiktet man fokuserer på plutselig vender seg bort fra kameraet? Likevel er dette en spennende funksjon som vi ser frem til å teste.

Canon PowerShot G9 blir tilgjengelig i Norge i september og får en veiledende utsalgspris på kr 5199,-. Du kan sammenligne G9 med sin forgjenger G7 her.Canon PowerShot SX100 IS

Canon PowerShot SX100 IS representerer en helt ny serie fra Canon, og er for tiden eneste medlem, men vi forventer å se flere modeller i denne serien med tiden. Kameraet erstatter dermed ingen tidligere modeller, men Canon uttaler at SX-serien er tenkt som en slags budsjett-ultrazoom-serie, noe som høres bra ut i våre ører.

Canon PowerShot SX100 IS blir utstyrt med 10x zoom, mot sin dyrere storebror S5 IS sin 12x. Begge begynner ved tilsvarende 36mm, altså ikke spesielt kraftig vidvinkel, og strekker seg til henholdsvis tilsvarende 360mm og 432mm. Blenderen på objektivet i Canon PowerShot SX100 IS er ikke fullt så bra som S5 IS, med 2.8-4.3 mot 2.7-3.5, men det er likevel absolutt godkjent i et kamera som dette, som tross alt ligger et godt hakk lavere i pris.

Canon PowerShot SX100 IS vil også få lavere oppløsning på skjermen enn sin storebror, men størrelsen blir den samme, det vil si 6,3 cm (2,5 tommer). Sammen med Canon PowerShot G9 vil også SX100 IS få den forbedrede bildestabilisatoren og ansiktsgjenkjenning med følgefokus som låser seg til et ansikt i bildet, men RAW-format vil Canon PowerShot SX100 IS desverre ikke støtte.

Du kan sammenligne SX100 IS med S5 IS her.

Canon PowerShot SX100 IS vil være tilgjengelig i Norge i oktober og veiledende pris vil være kr 2999,-.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen