Stort stillere blir det ikke

Canons STM-objektiver

(Bilde: Montasje: Are Thunes Samsonsen, Akam.no)

Stort stillere blir det ikke

Vi lot oss imponere av Canons siste påfunn.

På Canons pressekonferanse tidligere i dag fikk vi tafse litt på deres to nye objektiver, og her kommer våre førsteinntrykk.

Objektivene det dreier seg om er Canon EF 40mm f/2.8 STM og Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM. Begge disse objektivene bruker Canons nye STM-teknologi, men der ender også de fleste likheter.

Selv om vi fikk leke litt med begge objektivene tidligere i dag, fikk vi ikke tatt testbilder med dem under kontrollerte forhold. Dessverre, men en slags inntrykk av dem fikk vi da dannet oss hva angår andre aspekter enn bildekvaliteten.

Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM skal i følge Canon være optisk forbedret i forhold til forgjengeren Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS, men ikke veldig mye. Vi forsøkte å trekke mer informasjon ut av dem, men fikk bare vite at det nye objektivet nok var litt skarpere, og hadde også bedre nærgrense enn før.

Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM.

650D-kameraet vi fikk teste objektivet på var en noe ustabil beta og dermed langt fra et ferdig produkt, men vi ble likevel smått imponerte av STM-motoren Canon nå har implementert. Denne er laget for å fokusere så raskt og stille som mulig, og styres hastighetsmessig av kameraet i langt større grad enn før, spesielt når man fokuserer under videoopptak. For å få fullt utbytte av dette må kameraet ha 650Ds hybridbrikke, eller tilsvarende, noe det kameraet enn så lenge er alene om å ha. Litt glede av STM-motoren vil man imidlertid uansett ha, for dette var stillegående saker. Vi slo av bildestabilisatoren og holdt objektivet helt opp til øret, uten å høre noe som helst lyd fra fokusmekanismen før vi fikk bippet som angir at fokus er oppnådd. Jøsseball, dette var stillegående saker! Helt normale stemmer i rommet var MER enn nok til å drukne ut all eventuell lyd fokusmekanismen genererte, selv med 1 cm avstand mellom objektiv og øre. Vi sier eventuell lyd fordi vi ikke hørte noen lyd, så vi kan ikke være sikre på om det var noen lyd der i det hele tatt.

Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM.

Ved fokusering i LiveView ble vi ikke like imponert, for hastigheten var så-som-så, uansett hva Canon påsto. De ville forsiktig si at LiveView-fokusen med 650D skulle være omtrent like rask som vanlig fasedetekterende fokus, men det så vi ikke da vi fikk prøve kameraet. Riktignok var kameraet som nevnt fremdeles langt fra ferdig utgave, så vi må ta forbehold om at det kan rettes opp i modeller som kommer i salg.

Fysisk er det lite som har skjedd med dette objektivet siden sist, så den optiske finpussen og STM-motoren er nok salgsargumentene Canon satser på når det gjelder dette. De kunne fortelle at det forrige objektivet ikke hadde solgt spesielt bra, men at de forventet at den trenden ville snu med lanseringen av dette objektivet som en kompanjong til 650D. Sammen vil de to koste 9990 kroner i Norge, men skal du kun ha objektivet må du ut med 4490 kroner veiledende.

Canon EF 40mm f/2.8 STM.

Canon EF 40mm f/2.8 STM var ikke like imponerende stille i drift, og dette skyldes en noe forskjellig konstruert STM-motor fra den som sitter i Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM. Der sistnevnte har rullere som kraftoverføring har 40mm-objektivet av plasshensyn tannhjul, og disse lager litt lyd. Ikke mye, men nok til at vi såvidt hører det når vi inntar samme positur som med 18-135, med objektivet tett inntil øret. Foruten dette er STM-motoren akkurat den samme på begge objektiver.

Canon EF 40mm f/2.8 STM fokuserte for øvrig både raskt og presist, så vidt vi kunne se, og det er så imponerende lite at det synes merkelig å ha det på et stort speilreflekskamera - og alle Canons speilreflekser teller som stort i denne sammenhengen. Objektivet er akkurat langt nok til en bryter for å velge mellom autofokus og manuell fokus, samt en halvbra fokusring, og det er det.

Canon EF 40mm f/2.8 STM.

Hvorvidt Canon vil komme med noe speilløst system er et åpent og mye omdiskutert spørsmål, men med dette objektivet har de i alle fall posisjonert seg til å ta opp kampen mot speilløse fra andre produsenter. Med et mindre kamerahus enn Canon per i dag har kunne dette objektivet vært en kombinasjon som virkelig kunne slått fra seg i markedet, spesielt siden begge deler da kunne fungert som reserve for en fotografs hovedkamera og -objektiv.

Nettopp dette er et poeng de fleste vi har snakket med har trukket frem også. Til tross for at lysstyrken er begrenset til f/2.8 vil de fleste ha dette objektivet, selv til veiledende pris (som ofte er kunstig høy). Det er så lite at det kan ta mer eller mindre permanent bolig i fotobagen som en slags optisk "livbåt".

Canon EF 40mm f/2.8 STM kommer i handelen i juli, og får en veiledende pris på 1990 kroner. Prisen i USA er $200, så vi forventer at den faller et stykke fra veiledende kort tid etter at butikkene har fått det på lager.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen