Test

Canon XL2

Canon XL2, det kribler litt i magen til alle videofotografer som ikke har for vane å skjemmes bort med betakameraer til flere hundre tusen enn jeg har fingre på en hånd. Canon har skrytt dette kameraet opp i skyene. De har fortalt om hvor fantastisk bildekvaliteten er, hvor utrolig mange innstillingsmuligheter du har, hvor mange knapper du kan trykke på og så videre. Og jeg må innrømme at jeg var litt spent da jeg hentet kameraet til test. XL2 skal ifølge Canon være det ultimate innen miniDV-standarden, noe som også gjenspeiles i prisen. I skrivende stund er ikke dette kameraet å få til under 40 000 kroner. Så gjenstår det å se om man får valuta for pengene.

Det har vært et dilemma hvorvidt det skal sammenlignes med profesjonelle kameraer eller amatørkameraer. Og jeg har vel egentlig valgt en mellomløsning, med å teste det opp mot seg selv. Så får vi se om vi ikke kan få tak i et Sony HDR-FX1E etter hvert så vi kan se hvordan det yter i forhold.

I pakken

Det er egentlig ikke noe å klage over i pakken som følger med. Den består av:

 •   Bærerem
 •   Solblender
 •   Manual
 •   Lader
 •   Strømadapter
 •   B-930 batteri
 •   RCA-kabel
 •   Scartadapter
 •   S-videokabel
 •   Fjernkontroll m/batteri
 •   Adapterholder
 •   Skinnveske til objektiv
      

Kameraet kommer som et lite byggesett. Men det går relativt fort å sette sammen kamerahuset, objektivet, søkeren, solblenderen og mikrofonen. Det er en ting dette kameraet definitivt har nok av, og det er justeringsmuligheter. Du kan stort sett endre på det meste, og dermed trengs det en manual som forklarer det også. Manualen som følger med er tykkere en flere av skolebøkene mine til sammen. Men det skal riktignok sies at den gjentar seg selv 3 ganger. Først på svensk, så dansk og til slutt på finsk.


Skal man trekke fram noe som var imponerende med bundelen, må det være batteriet som fulgte med. Canon har tre batteristørrelser til DM-X serien. Vanligvis følger det med det minste (BP-915), men her hadde de lagt ved det mellomstore (BP-930), som teoretisk har dobbelt så bra batterikapasitet. Dette kan jo ha noe å gjøre med at XL2 sikkert trekker litt mer strøm enn andre kameraer i serien og dermed trenger noe litt kraftigere saker. Med tanke på at et slikt batteri koster snaue tusen kroner skal man i hvert fall ikke klage.
I tillegg til BP-930, lader og strømadapter hadde de snille folkene hos Canon sendt med et BP-945 batteri. Om det var et diskré forsøk på å smiske litt med undertegnede er uvisst.

Fjernkontrollen er faktisk noe av det mer avanserte jeg har sett til videokameraer og er på ingen måte tiltenkt å passe i skjortelomma. Det har mulighet for å starte/stoppe opptak, zoome, bruke kameramenyen, samt veldig avanserte muligheter for avspilling, med blant annet jog-funksjon. Rekkevidden er upåklagelig. Samtidig er kameraet godt utstyrt med små rød lys, både foran og bak, som indikerer når noen trykker på fjernkontrollen og når den tar opptak.
  

Canon XL2   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen