Canon utvikler sensor med 52 megapiksler

50 megapiksler på 31,6 x 23,1mm
50 megapiksler på 31,6 x 23,1mm

Lite er kjent om bruksområder for sensoren, men det antas at den først vil brukes i overvåkningsutstyr for å kunne identifisere personer langt unna. Hvilke krav dette stiller til optikken, skal vi ikke spekulere i, men pikselstørrelsen er ikke mindre enn på mange kompaktkameraer – 3,2x3,2 mikrometer, så det er ikke så ekstremt som det først kan høres ut som.

Effektiv oppløsning på sensoren er på 8832 x 5748 = 50,7 millioner piksler. Dette er det høyeste pikseltallet i noe sensor som er laget som en enhet (ikke satt sammen av flere sensorer), og i følge Trond Sliper hos Canon Norge, skal signal/støy-forholdet være det samme som på dagens digitale speilreflekskameraer. Dersom dette faktisk er riktig, åpner det nye muligheter for høye ISO-verdier og lave støynivåer.

Det er ikke sagt noe om planer for å implementere sensoren i kommersielle speilreflekskameraer. Det trenger ikke bety annet enn at det er for tidlig å si noe om, men det kan også bety at de har enkelte problemer med bildekvaliteten, slik som fargegjengivelse eller liknende. Et så høyt pikseltall vil også presentere store utfordringer for signalbehandlingen i kameraet.

Vi stusser litt på hvorfor de har valgt APS-H-formatet, og ikke fullformat, siden det ville gitt større piksler, og dermed også en lettere jobb for optikken.

Uansett vil dette være en teknologi som vi skape debatter om hvor grensen går for som kan lages og hva som er hensiktsmessig. Hvis du har synspunkter på dette, så kast deg inn i debatten på forumet vårt.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen