Test

Canon SX30 IS

Introduksjon

 

Testkameraet denne gangen, SX30 IS er Canons siste modell i SX-serien av superzoomer. SX30 IS er en erstatning for SX20 IS som kom for et år siden mens den to år gamle toppmodellen SX1 IS har gått ut uten egentlig å få noen erstatning. SX30 IS er på ingen måte en billigmodell, men mangler likevel noen finesser som RAW-støttet og full HD video. Det er et litt merkelig valg av Canon som lenge hadde best videofunksjonalitet i sine superzoomer og sammen med Casio var først med full HD i denne type kamera. Nå har Fujifilm, Nikon og Panasonic kommet etter med CMOS-sensorer og full HD mens Canon har kuttet det ut, i hvert fall på SX30 IS.


Den store nyheten på SX30 IS er 35x zoom som i øyeblikket er det største zoomområdet på et stillbildekamera og det er en ganske kraftig oppgradering i forhold til 20x på SX20 IS. SX30 har arvet typiske Canon-finesser som mulighet for ekstern blits og en LCD-skjerm som har veldig fleksible justeringsmuligheter. AA-batteriene som har vært standard i denne serien er erstattet med et oppladbart Li-Ion batteri.

Hvis 35x zoom høres interessant ut kan du lese testen som starter på neste side, eller sammendraget under.


Fysisk


SX30 IS er et av de større superzoomkameraene, men likevel en del mindre enn de minste speilrefleksene. Det er laget i plast, virker solid og har ganske bra ergonomi. Canon har valgt en litt glatt overflate på plasten, men grepet er relativt stort og det er god plass til venstre hånd på objektivet. Kontrollhjulet på baksiden er litt fiklete i bruk.

Objektivet utmerker seg med det hittil største zoomområdet på noe superzoomkamera, 24mm vidvinkel til 840mm tele som betyr hele 35x optisk zoom.

LCD-skjermen er vridbar og det ser vi som en fordel. Oppløsningen på 230000 punkter er dårligere enn på flere av konkurrentene. Den elektroniske søkeren er ganske liten og har lav oppløsning, men det er dessverre "standard" i denne klassen.

Batterikapasiteten på 370 bilder er omtrent middels for superzoomkameraer.

 

I bruk


SX30 IS er et av de mest komplette superzoomkameraene på markedet i dag med alt fra manuelt til full automatikk, både når det gjelder eksponering og fokus. Motivprogram er også på plass og bildeparametre som kontrast, fargemetning og oppskarping kan justeres individuelt eller med ferdigdefinerte stiler. Det som mangler er RAW-format og selv om SX30 IS gir ganske bra 720p video har flere konkurrenter Full HD video.

Autofokusen virket rask og presis under gode forhold, men hadde litt mer problemer enn de beste med lite lys og/eller lav kontrast. Seriebildefunksjonen ga et bilde hvert 0.75 sekund under ideelle forhold. Bruk av høyere Iso reduserte imidlertid hastigheten og i enkeltbildemodus var det 2.5 til 3 sekunder å vente mellom hvert bilde.

Bildekvalitet


Bildekvaliteten på superzoomkameraer er alltid preget av kompromisser og svakheten til SX30 IS er først og fremst feilbrytningsfeil gjennom hele zoomområdet. Det synes mest ut mot kanter og hjørner hvor det til en viss grad også går ut over skarpheten. På kopier i typisk albumstørrelse, visning på et TV eller bruk på nettet betyr det ikke så mye, men med større kopier eller ved kraftig beskjæring påvirker feilbrytningen bildekvaliteten.

På andre områder som farger, eksponering og egenskaper med høy Iso scorer SX30 IS jevnt bra for et superzoomkamera og fortegningen er heller ikke plagsomt høy for vanlig hobbybruk.

Konklusjon


 


  - 35 x optisk zoom, bra vidvinkel og kraftig tele - Mye feilbrytningsproblemer, særlig på vidvinkel
  - Blitssko og vridbar skjerm - Begrenset kontroll i videomodus
  - Bra ergonomi og menyer - Liten elektronisk søker
  - 720p video med stereo lyd og nesten lydløs zoom. - Litt dårlig bilde-til-bilde hastighet og bruk av høy Iso øker prosesseringstiden
      - RAW mangler
      - Solblender og filteradapter er ekstrautstyr
         
         

Bildegallerier

Se bildene vi har tatt med kameraet i galleriet.

 

Canon PowerShot SX30 IS   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen