Canon slipper to nye spesialobjektiver

Canon TS-E 17mm f/4L
Canon TS-E 17mm f/4L

Canon slapp i dag to nye såkalte tilt/shift-objektiver, som hovedsaklig benyttes til arkitekturfotografi og i andre tilfeller der man ønsker å rette opp linjer eller korrigere perspektivet. Man kan også benytte dem til å begrense fokus til visse bildeelementer, ved å manipulere fokusplanet slik at kun disse er i fokus. Fordi de mangler autofokus er ikke slike objektiver ofte brukt i pressesammenhenger, men for ikke lenge siden benyttet en av norges dyktigste fotojournalister nettopp et slikt objektiv i en prisvinnende reportasje, ikke uten kontroverser.

Canon TS-E 24mm f/3.5L II
Canon TS-E 24mm f/3.5L II

I følge Canon selv var de første produsent som kunne tilby et objektiv med mulighet for både tilt og shift, og med TS-E 17mm f/4L har de satt nok en rekord. Ingen andre produsenter har et tilt/shift-objektiv med tilsvarende vidvinkel, påstås det fra Canon-hold.

Rekord eller ikke, begge de nye objektivene får canons spesialutviklede coating (SWC) og som objektiver flest av denne typen får de ikke autofokus. Det er heller ikke noe stort savn for de fleste potensielle kjøpere av disse, da slike objektiver som nevnt svært sjelden benyttes når fotografen har det travelt. Objektivene får en tilt-mulighet på henholdsvis ±6,5° (TS-E 17mm f/4L) og ±8,5° (TS-E 24mm f/3.5L II), og begge får shift på maksimalt ±12mm. Det nye er at mekanismene kan roteres uavhengig av hverandre, begge med opp til ±90°, slik at man kan justere tilt og shift nøyaktig slik man ønsker. Vanligvis er aksene for tilt og shift kun justerbare i 90 graders forhold til hverandre, men dette har man nå altså gjort noe med.

Canon TS-E 17mm f/4L blir tilgjengelig i mai, og veiledende pris blir kr 28999,-.

Canon TS-E 24mm f/3.5L II blir tilgjengelig i mai, og veiledende pris blir kr 25399,-.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen