Canon skal forske for 30 milliarder

Dette var ikke pressekonferansen med de store produktnyhetene. Canon Norge samlet pressen, og benyttet anledningen til å fortelle mye om seg selv, både av hva som har skjedd i løpet av året, og hva som vil skje framover.

Som vanlig er det ikke forferdelig mye nytt i slik informasjon, men vi hang oss opp i at de skulle øke sitt allerede store forsknings- og utviklingsbudsjett fra 16 milliarder i dag, til 30 milliarder kroner pr. år. 40 % av dette skal brukes til grunnforskning, det vil si forskning som ikke er direkte rettet mot en spesiell teknologi, eller et produkt, men for å skaffe kunnskap på områder som kanskje senere en gang kan brukes til å utvikle nye stoffer, teknologier og produkter.

30 milliarder er forferdelig mye penger, men Canon leverer produkter innen så mange områder, at pengene skal spres over ganske mange forskjellige forskningsfelt. Men likevel har de langt mer ressurser å rutte med enn noen annen innenfor de fleste av disse feltene.

Hva har dette å si for oss forbrukere? For det første, kan vi vente at Canon kan komme opp med mye imponerende teknologi i tiden framover. På den annen side, er vi litt bekymret for konkurransen i bransjen. Hvis Canon har så mye større forskningsressurser enn alle andre, er det sannsynlig at de kan komme opp med mer avansert teknologi, som kan gi dem en markedssituasjon som nesten ingen kan konkurrere med. Vi ser allerede at mange speilrefleksprodusenter starter samarbeid med andre selskap, for å styrke konkurransen, og det tyder på de føler at de ikke har ressursene til å klare dette alene.

Vi vil nok se flere slike samarbeider i tiden som kommer, og de fleste produsentene kjøper allerede deler fra andre, så utviklingskostnadene blir fordelt på flere. Men det ser ut som vi en tid framover vil se at bransjen sliter med svært knappe marginer, og noen vil ikke klare det kjøret. De som ikke klarer det vil forsvinne, eller bli slukt av andre, og da vil markedet bli litt bedre igjen. Hvilket tidsperspektiv vi snakker om her er ukjent.

I mellomtiden får vi glede oss over den voldsomme utviklingen denne konkurransen gir. 2006 blir et meget spennende år for alle digitalfotografer.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen