Canon Selphy CP-770

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Sublimeringsskrivere bruker en fundamental forskjellig teknikk fra vanlige blekkskrivere for å skrive ut bilder. I stedet for flytende blekk, bruker man et fast fargestoff som ved oppvarming går direkte over i gassform. Den legger på én og én primærfarge før det legges på et beskyttende klart lag, og under prosessen ser man på testprinteren at de forskjellige fargene legges på. Det er ganske fascinerende å se på, og er vist i bildeserien under. Vi har sett nærmere på Canon Selphy CP770!

De fire trinnene i sublimeringsprosessen.
De fire trinnene i sublimeringsprosessen.

Den store fordelen i forhold til fra blekkskrivere, er at fargerommet er større, siden man støtter delvis gjennomsiktige farger. Antallet farger er bestemt av antallet temperaturer i printhodene, men er i teorien et nært kontinuerlig spekter av farger. Ulempen er at man må ha fargepatroner som er tilpasset papiret, og man bruker en fast mengde fargestoff til hvert bilde, uansett motiv. Det gjelder også sort-hvitt-bilder. De fleste produsentene selger derfor papir og fargestoff samlet, som i det minste fører til forutsigbar stykkpris. For mer informasjon om selve teknologien, se for eksempel Wikipedia

Canon Selphy CP770 leveres med oppbevaringsbeholder til utstyret.
Canon Selphy CP770 leveres med oppbevaringsbeholder til utstyret.

Canon-skriveren som vi har testet er en forholdsvis ny modell som ble lansert i mai. Det er ingen store forskjeller på den og forgjengeren CP750, utover at designet er radikalt forandret. Den nye modellen leveres med en "bøtte" ("storage case" som Canon kaller det) til tilbehøret, og forenkler oppbevaring og frakt av skriveren. Dette er en relativt portabel skriver som kan skrive ut rett fra minnekort og kan utstyres med batteri. Man er med andre ord ikke avhengig av datamaskin for utskrifter. Kvalitetsfølelse er kanskje ikke det første man tenker når man pakker den opp, den minner mest om et leketøy, men i bruk virker den faktisk overraskende solid. Vi tester aldri hvor mye utstyr egentlig tåler, men denne tåler nok en støyt.

Medfølgende tilbehør er det man trenger, men ingenting mer. Strømadapter og nødvendige papirmagasiner, papir og fargestoff til noen få utskrifter, en rensekassett og oppbevaringsbøtten som nevnt i forrige avsnitt. Vårt testeksemplar manglet driver-CD og instruksjonsbok, men vi håper at alle som kjøper denne får med det.

Slik ser det ut oppi bøtten.
Slik ser det ut oppi bøtten.

I motsetning til trioen fra sist testrunde, er dette en skriver som stort sett kan gjøre én ting - skrive ut bilder. Det kan dog gjøres på mange forskjellige måter, og skriveren støtter overføring av bilder via minnekort, fra datamaskin og med infrarød overføring (IR). De fleste typer vanlige minnekort er støttet, men ikke xD-kort. Da må du bruke adapter til en annen korttype, som Compact Flash. Kjøper du Bluetooth-adapter og batteri kan du overføre bilder fra de fleste mobiltelefoner uten en tråd selv om telefonen din ikke støtter IR. En funksjon noen kan ha nytte av, er dessuten å skrive ut passbilder. Du kan få opptil 8 bilder på ett ark. Du må riktignok selv passe på at størrelsen blir godkjent, om du skal bruke bildene til pass. Ellers er det mulig å skru på automatisk fjerning av røde øyne og automatisk bildeoptimalisering. Noen forskjellige fargeoppsett ligger også inne, men disse er ikke utprøvd i særlig grad. Det er en 2.5" LCD-skjerm for meny og visning av bilder. Denne fungerer greit, men det finnes skarpere skjermer i samme størrelse. Det er likevel få som vil bruke denne skjermen til annet enn å velge rett bilde for utskrift, noe som sjelden er et problem. Det er ikke norsk menyspråk, heller ikke noe annet skandinavisk språk, og vil nok være et savn for noen. Språkene man kan velge er engelsk, tysk, fransk, italiensk, spansk, japansk og kinesisk.

Siden skriveren er radikalt forskjellig fra vanlige blekkskrivere som også kan skrive ut tekst, passer den ikke helt inn i de vanlige testrutinene våre, men vi skal gjøre det beste ut av det.

Canon Selphy CP770

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen