Canon saksøkes for patentbrudd

Patentgiganten IV setter foten ned.

Intellectual Ventures, også kjent som IV, saksøker Canon for det de mener er brudd på ni av deres patenter. Fire av patentene er direkte relatert til bildesensorer.

Kan få større konsekvenser

De fire bildesensor-patentene var opprinnelig ikke eid av Intellectual Ventures, men tilhørte en gang i tiden Motorola, Hynix og LG Semiconductor. De ble imidlertid kjøpt opp av Intellectual Ventures, som lever av å samle opp patenter og beskytte seg mot patentbrudd. Denne gangen var det Canon som ble valgt ut av patentgiganten.

Patentene er i seg selv ganske tekniske, men dreier seg hovedsaklig om bruk og produksjon av bildesensorer. Dermed kan det godt hende at Canon ikke vil være det eneste målet for patentselskapet, men bare første ledd i en større plan. Skulle de vinne saken mot Canon vil det utvilsomt bli enklere for dem å angripe også andre kameraprodusenter for lignende patentbrudd.

Patentsamler

Intellectual Ventures ble dannet i 2000 av en tidligere Microsoft-ansatt kalt Nathan Myhrvold. Denne mannen er litt av et multitalent, og har i det siste vært populær for hans kokebok Modernist Cuisine, som inneholder tusenvis av spektakulære bilder fra kjøkkenet.

Hans selskap Intellectual Ventures har imidlertid lite med matlaging og gjøre, og har vokst til å bli en virkelig patentgigant på markedet. Fra de startet skal selskapet ha kjøpt opp over 35 000 patenter, og betalt mer enn 400 millioner dollar til individuelle oppfinnere.

Og det er ingen tvil om at strategien deres fungerer. Pengene raser inn, og inntektene deres sies å komme hovedsaklig fra lisensavgifter og søksmål.

Det blir spennende å se hva rettsaken vil føre til. Vinner Intellectual Ventures kan det fort få konsekvenser for flere selskaper enn bare Canon, og mange penger vil måtte bli brukt på lisensavgifter til Intellectual Ventures.

(Kilder: Image Sensors World, This American Life)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen