Canon Powershot G10

Oppsummering og Konklusjon

 

 

Kamerahus:

G10 har kamerahus i metall, flott finish og ganske god ergonomi. Vi kjenner ikke til noe bedre kompaktkamera i øyeblikket.

 

Optikk:

Endelig har Canons toppmodell fått brukbar vidvinkel, men største blender skuffer litt i forhold til Panasonic LX3 og tidligere G-modeller. G10 får plusspoeng for stabilisator og objektiv som trekkes helt inn i kamerahuset.

 

Skjerm og søker:

En av de beste LCD-skjermen på et kompaktkamera og optisk søker er positivt selv om den har dårlig dekningsgrad. Vi savner vridbar skjerm på G10.

 

Batteri:

Batterikapasiteten har blitt mye bedre siden G9, men det fortsatt litt igjen til toppkarakter.

 

Funksjoner:

G10 har bare middels videofunksjon, men stort annet fant vi ikke å klage på. Pluss for ND-filter som G-serien til Canon er alene om.

 

Autofokus:

G10 har jevnt bra autofokusytelse uten å være aller raskest. God nøyaktighet.

 

Hurtighet:

G10 slår G9 på oppstartstid, men G9 slår G10 på de andre og til dels viktigere testene. Og konkurransen har blitt hardere siden G9 kom ut, så her taper G10 litt terreng.

 

Betjening / Brukervennlighet:

Vi likte G9 for et år siden og G10 har blitt ett hakk bedre selv om mye er likt.

 

Bildekvalitet:

Hvis bildekvaliteten ble avgjort på laveste ISO ville G10 scoret veldig høyt. Under idelle forhold har G10 veldig høy oppløsning og generelt bra kvalitet. På høyere ISO er Panasonic LX3 bedre.

 

Konklusjon

G10 er Canons beste kompaktkamera siden G6 for fire år siden. Forskjellene til G9 er ikke veldig store, men litt bedre ergonomi, bedre vidvinkel og bedre batterilevetid bidrar til en relativt klar seier. I tillegg er elektronikken forbedret med flere funksjoner, mulighet for automatisk optimalisering av kontrast og under ideelle forhold er oppløsningen litt høyere. Med lite lys er imidlertid G9 minst like bra, og det er synd at Canon har kastet bort forbedret sensor på å øke antall megapiksler i stedet for å forbedre bildkvaliteten. For G9-eiere er det liten grunn til å oppgradere, eneste gode grunn vi kan komme på er hvis kraftigere vidvinkel er veldig viktig.


Selv om Canon G9 fortsatt er tilgjengelig i mange butikker i desember 2008 er det en utgått modell, og hovedkonkurrenten til G10 er først og fremst modeller fra andre merker. Ser vi på størrelse og vekt er det ingen klare alternativ for G10 er et stort kamera. Faktisk er vekt og volum ikke så langt unna flere ultrazoommodeller, og disse har stort sett også muligheter for full manuell kontroll og til dels støtte for RAW-format. Panasonic FZ28 med 18x zoom veier for eksempel 453 gram mot G10s 426 gram. Vi oppfatter imidlertid ikke ultrazoomene som hovedkonkurrentene, til det er kameraene litt for forskjellige.

Ser vi på funksjoner er det kameraer som Panasonic LX3, Nikon P6000 og Ricoh GX200 som ligger nærmest med bra vidvinkel, RAW-støtte, full manuell kontroll, muligheter for ekstern blits og solid konstruksjon. Panasonic G1 er den nærmeste konkurrent med utskiftbar optikk. G1 slår G10 på bildekvalitet, men er også mye større og tyngre.

Vi sjekket priser på kompaktkameraer i midten av desember 2008 og prisene varierte fra omtrent 3500 for Nikon P6000 til 4000 for Canon G10. Ricoh GX200 var det ingen priser på ennå, men forgjengeren GX100 kostet 3000. G10 er altså priset høyt for et kompaktkamera, men forskjellene til de nærmeste konkurrentene er ikke veldig stor. Det finnes speilreflekspakker til omtrent samme pris og de slår G10 på bildekvalitet, men kan ikke konkurrere på størrelse og vekt. Panasonic G1 er vesentlig dyrere enn G10.

G10 er utvilsomt et av de mest avanserte og beste kompaktkameraene i øyeblikket og selv om det ikke slår konkurrentene på alle områder er det jevnt god kvalitet hele veien. Vi har ingen betenkeligheter med å gi G10 en Akam anbefaler utmerkelse.

 

Canon PowerShot G10

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen