Canon Powershot G10

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Bildekvalitet del en

 

Vurdering:

Se bilder i full størrelse i galleriet.

G10 har fått nesten tre megapiksler ekstra i forhold til G9 mens bildebrikkens størrelse er den samme og det er en endring vi ikke er spesielt begeistret for. Panasonic LX3 er en av G10s hovedkonkurrenter og Panasonic har valgt å gi LX3 10MP og bedre ytelse på høy ISO (i følge dem selv), noe vi i utgangspunktet synes er en fornuftig strategi. Hvordan det slår ut i praksis kommer vi tilbake til. Andre sammenligningskameraer er Panasonic G1, Canon G9 og Fujifilms S100fs og F50fd.

Oppløsning

Oppløsningskartet er jo et sært motiv, men beste måte å visuelt sammenligne oppløsningsevne. Og med laveste ISO er det klart at G10 har glede av alle pikslene. Vi har ikke sett noe kompaktkamera som kan konkurrere på dette området, men linjene er litt ujevne på noen punkter, men ikke i like stor grad som på LX3 og G9.

Panasonic LX3
Canon G10
Panasonic G1 - Kit
Canon G9
Fujifilm S100fs

Fuji F50fd

Neste tabell viser oppløsningskartet i RAW-versjon. Samme bilde er konvertert med både Canons egen programvare DPP og Adobe ACR 5.2, begge konverteringer er gjort med default innstillinger. Canons programvare ga et mer oppskarpet resultat, og mindre fargemoire enn ACR. Til gjengjeld er et noen andre artefakter som ikke finnes i ACR-bildet. Begge bildene er gitt en svak oppskarping med USM i Photoshop, men mye mindre på bildet fra DPP. JPG-bildet i midten er ikke samme eksponering siden G10 ikke gir beste JPG-kvalitet og RAW samtidig, men innstillingene er like.

CS4 /ACR, oppskarpet
JPG
Canon DPP, oppskarpet

I neste tabell er alle bildene tatt med ISO 1600. G10 klarer å beholde mer oppløsning enn LX3, men har jo også 50% flere piksler. G1 er vesentlig bedre enn både G10, LX3 og S100fs.

Panasonic LX3
Canon G10
Panasonic G1
Canon G9
Fujifilm S100fs
Fujifilm F50fd

Diffraksjon

G10 setter ny rekord i antall piksler med denne størrelse sensor, og det gjør at diffraksjon påvirker bildene ved enda større blendere enn tidligere og allerede ved F5.6 er det litt dårligere oppløsningsevne.

G10 F4.0
G10 F5.6
G10 F8.0

Imatest

Vi bruker Imatest for å analysere egenskaper med kameraet basert på samme JPG-testbilde som vi har vist utsnitt fra over. Diagrammene viser resultatet for G10 og noen av de nærmeste konkurrentene. G10 scoret rimelig bra og testen er gjort med beste JPG-kvalitet for alle kameraer.

Hovedkort

Med 15MP og lav ISO har G10 et bra detaljnivå, men ikke så mye bedre enn LX3 som 50% flere piksler skulle tilsi. Skarpheten i hjørnene er bedre enn for G9 og helt i toppklasse i forhold til sammenligningskameraene.

Canon G10

Panasonic LX3

Panasonic G1 med 14-45

Fujifilm S100fs

Canon G9

Canon G10 støtter jo RAW og her er et litt større utsnitt fra senter av hovedkortet konvertert fra RAW. Vi tar også med et bilde tatt med Canon 50D som også har 15MP, men på grunn av 3:2-formatet blir utstnittet litt annerledes – til G10s fordel. G10 klarer ikke helt å matche oppløsningsevnen til 50D likevel. G1 ser derimot ut til å gjengi minst like mye detaljer som 50D.

Canon G10 - RAW
Canon 50D - RAW
Panasonic G1 - fra RAW
Panasonic LX3 - fra RAW

 

Rådhuset

Rådhusbilene er samme serie som i G1-testen og Canon-kamerane har valgt en litt annen hvitbalansen enn Panasonic.

Tabellen under viser utnitt i 100% og G1 gir litt mindre oppskarpede bilder enn de to kompaktkameraene. Dette er nærmest ideelle forhold med sol på motivet og det er ikke noe detaljnivå i dette bildet som gjør det lett å skille oppløsningsevnen.

Canon G10
Panasonic G1
Canon G9

Neste bilde av Akershus festning i Oslo, og igjen samme bilder som i G1-testen. Bildevinkelen er litt forskjellig fra kamera til kamera, her lider Canon G10 litt fordi zoomen ikke lot seg stille til samme bildevinkel som G1 og G9. Bildene med G10 ble tatt i RAW-format og er konvertert til JPG med Canons software og standardinnstillinger. Alle andre er tatt med beste JPG-kvalitet ved laveste ISO. Bildene fra G1 er tatt med F8.0, mens bildene fra G9 og G10 er tatt med F4.0. Alle er stilt så nærme 80mm brennvidde som mulig.

I tabellen under viser vi utsnitt i 100 %, og som på Rådhusbildene er det relativt små forskjeller i detaljnivå. I skyggeområdet i den venstre kolonnen er det antydning til støy både på G9 og G10, til tross for at bildene er tatt med Iso 80.

Canon G9
Panasonic G1
Canon G10

Feilbrytning

G10 er ikke helt fritt for feilbrytningsproblemer, men vi ser det ikke som noe stort problem. Bildene under har ganske kraftig kontrast med mørke grener mot lys himmel. Det er to versjoner av bildet, et uten i-Contrast og et med. Vi tok også tilsvarende bilde med Panasonic G1 som en referanse.

Detaljene under viser at G1 fikser disse forholdene bedre enn G10, men det skal mye til å se feilbrytningen på G10 uten å studere bildene i 100% på skjermen eller lage ekstremt store utskrifter.

Canon G10 - uten i-Contrast
Canon G10 - med i-Contrast
Panasonic G1

 

Omtalen av bildekvalitet fortsetter på neste side.

Canon PowerShot G10

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen