Canon Powershot G10

I bruk

Funksjoner

Vurdering:

Canon har virkelig slått seg løs med knapper og ratt på G10, og ser vi bort fra alle lysdiodene, minner toppen av G10 litt om et helmanuelt kamera fra 70-tallet en gang. Og det er ikke negativt, mekaniske ratt med skikkelige klikk-stopp er både enkelt og raskt å bruke og sparer mange turer inn i menysystemet.

Inni er imidlertid alt elektronisk og Canon har naturligvis puttet alt de har av funksjoner inn i sin toppmodell. Prosessoren er ny og heter Digic IV, og den skal være forbedret på flere områder, blant annet med raskere prosessering, forbedret ansiktsgjenkjenning, bedre støyreduksjon og mulighet for skyggejustering som prøver å kompensere for høy kontrast i bildet. Sensoren er også byttet siden G9. Vi ser ikke noe poeng med oppgraderingen fra 12 til nesten 15 megapiksler, men hva Digic IV og den nye sensoren betyr for bildekvaliteten kommer vi tilbake til på neste side.

En funksjon som finnes på G10 er mulighet for å bruke ansiktsgjenkjenning sammen med selvutløser. Velg denne funksjonen, trykk på utløseren og du kan gå rolig og stille deg opp. G10 tar bildet når det dukker opp et nytt ansikt. Litt unødvendig ja, men det er jo faktisk litt nyttig også. Det som er litt irriterende for stativbrukere er at 2-sekunders selvutløser er borte fra menyen, men den finnes fortsatt. På G10 er det nemlig flere selvutløseralternativ enn det Canon har satt av plass til i menyen, men til gjengjeld er menyen konfigurerbar og det er mulig å bytte ut alternativene i Drive-menyen.

G10 har gode justeringsmuligheter for bildene med mange forhåndsdefinerte innstillinger å velge mellom, samt mulighet for individuell justering av oppskarping, fargemetning og kontrast. Det er flere alternativer for JPG-kompresjon og beste kvalitet ga veldig varierende filstørrelse avhengig av motiv, faktisk over 10MB der det var mye detaljer mens filstørrelser på 6-8MB var mer vanlig. Alternative fargerom som aRGB mangler, men RAW er tilgjengelig og gjør ikke kameraet alt for tregt. Så ønsker man større fargerom enn sRGB så er det veien å gå. G10 har mulighet for RAW + JPG, men kompresjonen kan ikke velges og JPGene blir lagret med midterste kompresjonsnivå.

My Colors tilbyr en rekke alternative innstillinger for fargegjengivelse, og bildene under viser de ferdigdefinerte variantene, mens det siste valget, "Egendefinerte farger", gir muligheten for å justere oppskarping, fargemetning og kontrast individuelt.

Nikon har hatt D-Lighting en stund, så kom Sony med DRO og Panasonics har I.Exposure. Nå har Canon også fått automatisk optimalisering av kontrasten og i-Contrast som funksjonen heter er ny i Digic IV. i-Contrast skrus av og på i menyen og det er to alternativ, Av eller Auto. I følge bruksanvisningen skal den gjøre mørke områder i bildet lysere. Effekten varierer naturlig nok med motivet, men kan være ganske kraftig – som på bildene under.

i-Contrast av
i-Contrast på

Funksjonen er ikke tilgjengelig RAW-modus og det kan vi forstå, men at den er disablet også for RAW + JPG er litt merkelig. i-Contrast er forøvrig også tilgjengelig i avspillingsmodus og det er kanskje vel så greit å bruke den etter at bildet er tatt, for da lagres den manipulerte versjonen som et nytt bilde slik at man får begge varianter.

Vi har allerede nevnt ansiktsgjenkjenning som nå finnes på stort sett alle nye modeller. G10 integrerer ansiktsgjenkjenning med fokus, eksponering og hvitbalanse når funksjonen er i bruk. G10 har alle de vanlige fokuseringsmetodene også, og fokuspunktene kan reduseres i størrelse slik at spotfokus er mulig. Lysmåleren har tilsvarende muligheter med matrise, gjennomsnitt eller spotmåling.

Blits

En av G10s styrker er Canons utvalg av ekstrautstyr. Vi har allerede nevnt teleconverter, men det som flest vil utnytte er nok mulighet for å bruke ekstern blits. Canon har et bra utvalg blitser til speilrefleksene og de passer også i G10s blitssko.

Canon lager mye annet ekstrautstyr også, som undervannshus, fjernutløser, batterieliminator og mye annet småtteri.

Stabilisator

G10 har stabilisator i objektivet. Vi har ikke kjørt noen formell test av denne, men vi har fått mange skarpe bilder på lukkertider som normalt er for lange å håndholde.


Makro

G10 har makromodus og zoomen kan brukes, men nærgrensen øker raskt når brennvidden økes. Beste forstørrelse fikk vi med vidvinkel og Canon oppgir nærgrensen til 1 cm fra frontlinsen. Vi målte fra fronten av objektivet (det er noen millimeter forskjell) og G10 ga fokusbekreftelse til ca 5mm og bildet til venstre er tatt på denne avstanden. Avbildet område er 23 x 31 mm, men det var vanskelig å få bilde uten at objektivet skygget. På bildet til høyre er avstanden økt til 1 cm og det avbildede området blir da 27 x 38 mm – med mye mindre skyggeproblemer.

5mm
10mm

Det er tydelig fortegning på bildene og hjørnene var mindre skarpe enn senter av bildet. Fortegningen reduseres og er nesten helt borte ved full tele, men da blir forstørrelsen også mye dårligere. Minste område G10 ville ta bilde av ved full tele var 91 x 68mm.

Video

G10s videomodus er gjennomsnittelig med VGA-oppløsning og 30 bilder per sekund. Video er begrenset til en time, men stopper før hvis grensen for filstørrelsen (4GB) nås. Det burde uansett holde for de fleste, men det er rart at G10 ikke støtter høyere oppløsning enn 640x480. Den optiske zoomen kan ikke brukes, men digital zoom er mulig.

Bildevisning

G10 har kun utgang for gammel analog TV. Ingen HDTV-format støttes, men man kan velge mellom NTSC og PAL i menyen.

 

Autofokus

Vurdering:

G10 virket rask på fokusering ved vanlig bruk i godt lys og testene våre bekrefter inntrykket. Ved full vidvinkel ga det veldig bra fokuseringstider.

Ved 100mm var hastigheten litt dårligere, men likevel et rimelig bra resultat.

Panasonic LX3 og G1 har ikke tele over 100mm så de har ingen resultat i diagrammet. Igjen scorer G10 OK, marginalt dårligere enn G9.

G10-resultatet er vi fornøyd med selv om det finnes raskere kameraer. Like viktig er nøyaktigheten og G10 ga ingen opplagte feilfokuseringer. I svakt lys øker fokustiden en del og når det blir virkelig mørkt leter ofte autofokusen litt før den greier å fokusere. G10 har mulighet for kontinuerlig fokus og det vil gi enda raskere respons i mange situasjoner.

 

Hurtighet

Vurdering:

Oppstartstiden er forbedret i forhold til G9 og er ganske bra for et kamera som skal skyve ut objektivet ved oppstart.


Utløserforsinkelse med blits var gjennomsnittelig.

Bilde-til-bilde-hastighetene er målt med et 8GB Sandisk Extreme III SD-kort. Fem bilder på ti sekunder er litt dårligere enn for G9. Det er riktignok nesten tre megapiksler mer å behandle og lagre, men prosessoren er ny også. Vi testet flere ganger, men fikk ikke noe bedre resultat. G10 har to seriebildefunksjoner også, en uten autofokus og da greide G10 14 bilder på ti sekunder, men skjermen viser ikke motivet. Det finnes en variant med autofokus for hvert bilde også som er mer brukbar hvis motivet beveger seg, men vi testet ikke hastigheten for denne.


Også med blits var G10 litt tregere enn G9.

Med RAW-format går det ikke så veldig mye tregere enn med JPG. G10 greide like mange RAW-bilder som G9 på ti sekunder, men blir slått av både Panasonic LX3 og G1. G10 tillater seriebilder også med RAW og greide da 8 bilder på ti sekunder. RAW + JPG med middels kompresjon er også tilgjengelig og det gikk nesten like raskt som bare RAW.

Filoverføringshastigheten ga et typisk resultat for kameraer med USB2, og litt saktere enn G9.

G10 scoret jevnt bra på hurtighetstestene, selv om JPG-bilder på ti sekunder uten blits kunne vært bedre. Seriebildefunksjonen vil imidlertid gi et mye bedre resultat i sitasjoner hvor bilde-til-bilde-hastigheten er viktig.

 

Betjening / Brukervennlighet

Vurdering:

Her kommer jo smak og behag inn til en viss grad, men vi synes Canon har gjort en meget bra jobb. G10s størrelse, vekt og følelsen av soliditet er unik for et kompaktkamera, selv i forhold til Panasonic LX3 og Ricoh’s GRD og GX-serie.

Brukergrensesnittet et bra og Canons utstrakte bruk av kontrollhjul og knapper reduserer behovet for å gå inn i menyene. Menyene er forøvrig ikke veldig fancy, men enkle og raske å bruke. Norsk kan velges som menyspråk.

G10 funger raskt i de fleste situasjoner og reagerer på nytt trykk på utløseren selv om forrige bilde ikke er ferdigbehandlet, men nytt bilde tas (naturligvis) ikke før kameraet er klart.

Skjermen har høy lysstyrke og kontrast og er rimelig brukbar selv i sollys, men vi savner muligheten til å vri den slik tidligere G-modeller hadde. Oppløsningen er også god, men ikke enestående på noen måte. Stadig flere modeller får 460000 punkter som er en fordobling i forhold til forrige ”standard”.

Ergonomien er rimelig bra med et middels stort grep på høyre side, men her har Canon enda litt å hente. Kontrollhjulet rundt fireveiskontrolleren er heller ikke vår favoritt. Det fungerer greit, men er litt knotete i forhold til Panasonics joystick, Ricohs kontrollhjul ved utløseren eller Nikons ratt øverst bak på kameraet. Spesielt i vintersesongen med litt frosne fingre eller hansker er det lett å komme borti noen av knappene når hjulet skal brukes.

Canon har lenge hatt en av de mest komplette programvarepakkene og det gjelder fortsatt. RAW-konverteringsprogrammet ga minst like gode resultater med standardinnstillinger som Adobes Camera RAW. Nå er standardinnstillinger neppe det som brukes mest hvis man først velger RAW-format og brukergrensesnittet er ikke på høyde med Adobes.

Canon PowerShot G10

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen