Canon Powershot G10

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Fysisk

 

Kamerahus

Vurdering:

Canon G7 og G9 fikk en del negativ kritikk for dårlig ergonomi, og da spesielt at grepet var for lite. Canon har beholdt den klassiske kompaktkameradesignen på G10, men grepet har endelig fått en størrelse som monner litt. Vi skulle gjerne sett at det var enda litt større – når kameraet er i bruk, men vi ser også at et allerede ganske stort og tungt kamera ville blitt enda mindre lommevennlig med et større grep.

Selv om G10 er et stort kompaktkamera er det stor forskjell opp til Panasonics Micro FourThirds-kamera G1, som er det minste systemkameraet som finnes i dag.


Vi bruker et bilde av G9 sammen med Sony W200 og Panasonic FX100 for å illustrere forskjellen i størrelse mellom G-serien og et par mer lommevennlige modeller.

Bildet under viser G9 og G10 side ved side, og selv om slektskapet er ganske tydelig er det også en del forskjeller. Vi har allerede nevnt større grep, men Canon har også endret formen på kamerahuset litt. Canon oppgir målene for G10 til 10.9 x 7.8 x 4.6 cm og vekten inklusiv batteri, minnekort og bærerem var 426 gram. Det er marginalt større enn G9 og vekten har økt med rundt 40 gram.

Canon har erstattet den blanke ringen rundt objektivet på G9 med en svart, men den kan forsatt skrus av for å feste ekstrautstyr. Knappen nede til høyre er utløser for ringen. Den optiske søkeren er rett over objektivet, og lampen ved siden av brukes både for fokushjelp i svakt lys, av antirødeøynefunksjonen og for å vise at selvutløseren er i bruk. Grepet er ikke spesielt stort, men større enn på G9 og det er belagt med et materiale med bra friksjon.

G10 har en tretommers LCD-skjerm og den tar mesteparten av plassen på baksiden. På høyre side er det akkurat plass til fireveiskontroller og et hjul rundt som brukes for å scrolle i menyene. Øvre høyre hjørne har en liten utvekst for å gi bedre feste for tommelen.

Canon har omorganisert toppen av kameraet siden G9. ISO-rattet som satt på venstre side er flyttet til høyre side og plassert som en ring under modusrattet. Eksponeringskompensasjonen har fått plassen som ble ledig. Det hele ser stilig ut og det er flott å få direkte tilgang til kompensasjon, men personlig bruker jeg modusrattet og ISO-rattet mye mer enn kompensasjonsrattet og ville foretrukket en litt annen organisering. Canon har forøvrig byttet ut punktene som markerer innstilt verdi med lysdioder og det ser litt fancy ut, men diodene er ikke plassert slik at de er til noen hjelp for å se valgt innstilling i mørket.


På undersiden er det bare batteriluke og stativfeste. Luken for USB-port og A/V ut sitter på høyre side av kamerahuset. Det er en hengslet luke i plast og den virker litt spinkel, spesielt i siden G10 ellers er laget i metall og virker supersolid.

Alt i alt er byggekvalitet veldig overbevisende, men det koster også en del i form av høy vekt. Størrelsen bidrar også til at G10 aldri kan konkurrere mot modeller som Canons Ixus-serie eller Panasonics FX-modeller hvis man er ute etter et kamera å ha med overalt. I avskrudd tilstand blir imidlertid G10 likevel en relativt kompakt enhet i forhold til en superzoom eller et speilrefleks fordi objektivet trekkes helt inn i kamerahuset. I tabellen under har vi tatt med noen aktuelle konkurrenter og det er først superzoomer som Olympus SP-570UZ og systemkameraet Panasonic G1 som er større og tyngre enn G10. Panasonic LX3 som kanskje er den viktigst konkurrenten veier bare 2/3 av G10.

 

Optikk

Vurdering:

Objektivet er den delen av G10 som er mest endret siden G9. Zoomområdet er redusert fra 6x til 5x, men vi oppfatter det som et helt greit kompromiss for å få bedre vidvinkel. G10 starter på 28mm og har 140mm som lengste tele, begge deler er 35mm ekvivalente brennvidder. Reell brennvidde er 6.1-30.5 mm og største blender varierer fra F2.8 ved vidvinkel til F5.7 ved full tele. Begge deler er litt skuffende, spesielt sammenlignet med Panasonic LX3 som har F2.0 som største blender ved vidvinkel. G9 var også et hakk bedre med F4.8 ved tele, og G10 har litt dårligere lysstyrke enn G9 gjennom store deler av det overlappende zoomområdet.

Minste blender er F8.0, og G10 har et innebygd ND-filter (3 steg) slik at det er mulig å få lengre lukkertider når det trengs. Det er ikke mulig å montere filter eller annet ekstrautstyr direkte, men ringen rundt objektivet kan fjernes og erstattes med en adapter som er beregnet for Canons 1.4x telekonverter. Og liker du ikke utseende på ringen lager Canon (utrolig nok) et sett med tre ringer i alternative farger (Canon RAK-DC2 Ring Accessory Kit).

Mekanisk virker objektivet bra og uten slark og det ligger godt beskyttet inne i kamerahuset når det er skrudd av. Det beskyttes da av innebygde lameller så det er ikke noe objektivdeksel å holde styr på. Objektivet har optisk bildestabilisator slik vi finner på alle de mer avanserte Canon-modellene.

Bildekvaliteten kommer vi tilbake til på denne siden.

 

Skjerm og søker

Vurdering:

Optisk søker blir stadig mer sjeldent på kompaktkameraer, men G-serien har det fortsatt – og får plusspoeng for det. Søkeren er utstyrt med diopterkorreksjon og det sitter to lysdioder ved siden av som gir info om kameraet er klart eller ikke, men det er ingenting som viser hvor det har fokusert. Det er heller ingen markering for senter av bildet, og Canon oppgir at den optiske søkeren viser bare 77% av bildet. Så søkeren er primitiv, men fullt brukbar som nødløsning.

LCD-skjermen er på tre tommer. Det er samme størrelse som på G9, men oppløsningen er fordoblet til 461000 punkter. Skjermen er dermed litt skarpere og en av de beste skjermene vi har brukt. Høy lysstyrke og kontrast gjør den brukbar selv i direkte sollys, men det blir selvfølgelig vanskeligere å se skjermbildet. Det er alltid en avveining om skjermbildet skal se naturlig/korrekt ut eller optimaliseres for å være lett å se. G10 heller mot siste alternativ, men for å vurdere eksponering er det uansett bedre å bruke histogrammet.

Med Displayknappen kan man velge mellom bruk av LCD-skjerm og søker, skjermen har to modi, en nesten ren skjerm og en med tilleggsinfo. Hvor mye tilleggsinformasjon styres i menyen hvor histogram og hjelpelinjer kan skrus på (og av).

Den blå avspillingsknappen over høyre hjørne av skjermen virker også når kameraet er skrudd av slik at det er mulig å komme rett inn i avspillingsmodus uten at objektivet skyves ut.

 

Batteri

Vurdering:

G10 bruker et Canon Li-Ion batteri, men ikke det samme som på G9. En fordel med de nye løsningen er vesentlig bedre kapasitet og G10 er en av de beste i klassen på antall bilder etter CIPA-standarden. CIPA-tallet er med bruk av LCD-skjerm og øker til 1000 ved bruk av kun søker. Batteriet lades utenfor kameraet og lader følger med. Det er ingen mulighet for å bruke standardbatterier som nødløsning. Som bildet til høyre viser er plassen for SD/SDHC-kort plassert rett ved siden av batteriet.

 

 

Canon PowerShot G10

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen