Canon oppgraderer sin ultrazoom

De som har prøvd ett av de tidligere kameraene i serien vil umiddelbart kjenne seg igjen. Her er det ikke mange ytre endringer, og det er egentlig bra, for det funker svært bra som det gjør.

Nyheter
Den viktigste endringer er nok den nye skjermen. Den har nå blitt 6,3cm (2,5 tommer), og er noe vi har ventet på i et par år. Det er klart at det er vanskeligere å lage så stor skjerm når den samtidig skal være vridbar i de fleste retninger, så vi har ikke vært overrasket over at det har tatt litt tid, men er glad for at det nå er på plass.

S5 IS har fått den nye Digic III-prosessoren til Canon. Det skal gi bedre støyfjerning og raskere respons. Det har også gitt kapasitet til ting som ansiktsgjenkjenning og fjerning av røde øyne etter at bildet er tatt. Kameraet støtter nå ISO-verdier opp til ISO 1600. Vanligvis synes vi den høyeste ISO-verdien på de aller fleste kameraer er for ”grisete”, men om de har redusert bildestøyen gjennom hele ISO-området, slik at du også får mindre støy på lavere ISO-verdier, er det bra.

Nytt: Blissko på S5 IS
Nytt: Blissko på S5 IS

En av funksjonene vi setter meget stor pris på er muligheten for å bruke Speedlite-blitser. For den avanserte amatøren, som ikke ønsker å dra på et stort speilreflekskamera, er dette en stor fordel. For de som ikke ønsker å bruke en slik blits, er det ingen ulempe.

Kameraet har fått 8 megapiksler, opp fra 6 på forgjengeren, og selv om vi ikke ser på det som vesentlig, fungerer det godt som salgsargument. Det gir deg også mulighet til å beskjære bildet litt mer, slik at du kan forstørre små detaljer litt mer.

Optikken er den samme som før, tilsvarende 36-432mm f/2,7-3,5. Lysstyrken er meget bra, og bortsett fra at vi savner vidvinkel, er det lite å si på den.

Mye som før
Med unntak av disse forskjellene, er kameraet stort sett likt S3 IS. Årsaken til det er nok at S3 IS var et svært velfungerende kamera på de aller fleste måter, og da vi testet det i fjor, var vi svært begeistret.

Det har fulle manuelle muligheter, mulighet for å fotografere mens du tar opp video, videoopptak i stereo, vridbar skjerm, optisk bildestabilisator, god ergonomi, lang zoom, kompakt utførelse, makromodus om lar deg fotografere inntil 0 cm fra motivet (med delvis gjennomsiktig motiv, kan du ta bilder av ting som er klistret til objektivet).

Større skjerm, ellers er mye som før.
Større skjerm, ellers er mye som før.

Fortsatt enkelte mangler
Den store mangelen er fortsatt at du ikke kan ta bilder i RAW. Vi vet ikke hvorfor Canon ikke tilbyr det, men mistenker at det kan være for å lokke brukerne over på EOS. Uansett hva grunnen deres er, så synes vi den er for dårlig, og at de bør tilby RAW på entusiastkameraer som S5 IS og G7. Vi håper også at autofokushastigheten er noe høyere enn på forrige modell.

Kameraet har blitt et par millimeter større i hver retning enn forgjengeren, og veier ca 40g mer – det vil si dette er mål uten ustikkende deler og vekt uten batteri og minnekort. Hva som er vitsen med å oppgi dette i det hele tatt, vet jeg ikke, for vi ønsker å vite hvor stor plass det tar, og hvor mye det veier, og jeg pleier å ha med meg både utstikkende deler og batteri og minnekort når jeg tar bilder, så vi håper at Canon neste gang også oppgir reelle mål og vekt.

Canon Powershot S5 IS er forventet i butikkene i juni, og får en veiledende pris på 4899,- kroner.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen