Canon med "rimelig" digital speilrefleks

I lang tid har kvalitetsbevisste fotoamatører stått overfor valget mellom digitale kompaktkameraer uten utskiftbar optikk på den ene siden, og digitale speilrefleksmodeller som har vært priset langt over filmbaserte kameraer.

Dette har uten tvil ført til at mange har "sittet på gjerdet" eller valgt kompakte digitalkameraer, eventuelt kameraer av den typen som strengt tatt ikke er kompaktkameraer men heller ikke speilreflekser, og som typisk har en eller annen form for elektronisk (dvs. ikke-optisk) søker.

Canon har tatt mål av seg til å endre denne situasjonen med sitt nyeste digitale SLR, EOS 300D. De bruker store ord for å beskrive hva denne introduksjonen betyr for fotoamatørmarkedet, og hevder at EOS 300D vil være kameraet som fører til det definitive gjennombrudd for digital speilrefleksfotografering for fotoamatører. Prisen skulle da også tilsi at en barrère er brutt, da den norske prisen på 300D antydes til å ligge rundt ti og et halvt tusen kroner for kamerahuset alene. Det betyr rundt fem tusen mindre enn Canons eget 10D som allerede har blitt et populært valg blant de som stiller krav til et digitalt kamera, og som ønsker speilrefleks.

Det er naturlig å kort sammenlikne 10D og 300D. Sistnevnte har en sensor som riktignok ikke er identisk med den som sitter i 10D, men som har det samme antall megapiksler på 6.3. Autofokussystemet er i likhet med det vi finner på 10D basert på syv punkter, og lysmålingen skjer på tilsvarende vis gjennom 35 soner innenfor søkerbildet. Vi har ikke på dette tidspunktet grunnlag for noen vurdering mellom de to kameraene hva angår bildekvalitet, men ut fra de tekniske data synes det som om ulikhetene mellom 10D og 300D i hovedsak går på forenkling av mekaniske detaljer, og at 300D med stor sikkerhet er i stand til å levere kvalitetsresultater.

Canon har også utviklet et objektiv spesielt for dette kameraet, nemlig EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 som er tenkt solgt i en pakkeløsning for den jevne forbruker, på samme måte som rimelige zoomobjektiver lenge har vært solgt i pakkeløsninger sammen med tilsvarende filmbaserte speilrefleksmodeller. Når brennvidden på dette objektivet er 18-55mm vil gjengivelseseffekten (brennvidde x 1.6) på 300D tilsvare 28-90mm på et filmbasert kamera. Det er verd å merke seg at Canons EF-S objektiv bare kan brukes på 300D. På 300D er nemlig selve speilmekanismen utformet slik at objektivets bakerste linseelement kan ligge nærmere brikken, noe som er tilfellet med EF-S objektivet. Dette er gjort for å kunne konstruere et vidvinkelobjektiv til en lavere pris uten at kvaliteten blir dårlig.

Med pakkeløsningen er kameraet beregnet å koste rundt 12 000 i Norge, og dermed konkurrerer 300D direkte på pris med de dyreste digitale kompaktmodellene som Sony Cyber-shot DSC-F828 og Minolta Dimage A1, som ikke er egentlige kompaktmodeller, men de er heller ikke speilreflekskameraer og mangler muligheter til utskiftbar optikk.

Erfaringsmessig holder ikke de objektivene som tilbys i pakkeløsninger den samme kvaliteten som dyre zoomer og fastoptikk, men hvis vi skal driste oss til å spå noe om kvaliteten på Canons 300D-pakkeløsning i forhold til konkurrentenes ikke-speilrefleksbaserte løsninger, bør Canons pakke i sum være overlegen. Dette ikke minst på grunn av en betydelig større sensor, Canons CMOS-sensor er på 22.7 x 15.1 mm, mens Sonys DSC-F828 og Minoltas A1 begge har bildebrikker på 8.8 x 6.6 mm. Større sensorer betyr i utgangspunktet mindre støy, større dynamisk omfang og synbart klarere bilder, en faktor som ofte er oversett i forhold til antallet megapiksler som i utgangspunktet ikke sier noe om kvaliteten på hva man får ut av kameraet.

Ved første øyekast kan det virke som om Canons EF-S 18-55mm objektiv er uhensiktsmessig lyssvakt, men en skal her huske på at på grunn av den store sensoren i speilreflekskameraet kan ISO-følsomheten skrus opp uten at man taper for mye kvalitet, til forskjell fra kameraer med mindre bildebrikker. Den som ønsker den høyeste mulige kvalitet vil sannsynligvis kjøpe andre objektiver enn det som følger med i en pakkeløsning. Derfor er det svært positivt at dette nye kameraet er fullt ut kompatibelt med alle eksisterende Canon EF autofokusobjektiver, slik at den som velger seg et 300D er sikret et system som over tid kan utbygges med fotografens behov.

Hvis man oppfatter det som noe av et dilemma om man skal kjøpe et digitalt kompaktkamera av den avanserte typen med elektronisk søker eller en speilrefleksmodell, er det å si at speilreflekskameraet tilbyr en optisk søker, noe som mange erfarne fotografer oppfatter som en stor bruksmessig fordel. Teknisk sett kan det dessuten anføres at med et kompaktdigitalkamera eller et kamera med elektronisk søker vil bildebrikken med fargefilter hele tiden være eksponert for lysbestrålning, noe som vil kunne bety redusert levetid for disse komponentene i forhold til en speilreflekskonstruksjon hvor brikken og filteret er totalt skjermet for lys inntil eksponeringsøyeblikket da bildet tas.

Den største og mest iøynefallende fordelen er uansett muligheten til utskiftbar optikk, og det er overveiende sannsynlig at vi innen fremtidens digitale fotografering vil se tilnærmet den samme fordeling mellom speilreflekskameraer og andre modeller som vi har hatt med filmbaserte kameraer: De som hovedsakelig tar upretensiøse bilder av familie og venner velger gjerne forskjellige varianter av kompaktkameraer, mens speilrefleksmodeller foretrekkes av de som stiller krav, ønsker større valgmulighet og best mulig ytelse. I så måte er det all grunn til å tro at Canon med sitt 300D har klart å gjøre digital speilrefleks til et aktuelt alternativ for et stort antall som inntil nå har vegret seg mot å betale den relativt mye høyere prisen som en har måttet betale for slike kameraer.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen