Canon med ny kompakt toppmodell; PowerShot Pro1

Sony får ikke regjere 8 Megapikselklassen alene. Nikon lanserte nylig Coolpix 8700, Minolta er snart på banen med Dimage A2 og en annen produsent vil lanserte sin versjon 12. februar. Og nå kommer altså Canon med sin representant; PowerShot Pro1.

Kjernen til det nye kameraet er et objektiv med 7x optisk zoom tilsvarende fornuftige 28-200 mm. Lysstyrken er F2.4-3.5. Lysstyrken er altså ikke like bra som på Sony F828, men til gjengjeld er Carl Zeiss objektivet Sony bruker svært stort i størrelse. Objektivet til Pro1 er mer lyssterkt enn Nikons tilsvarende modell, selv om Canon-kameraet er mindre enn dette.

Canon påstår at det er brukt førsteklasses glass i objektivet, og Canon har pyntet objektivet med en rød ring for å markere at dette er et objektiv i den profesjonelle L-klassen.

Nettopp størrelsen kan vise seg å være Canons fremste konkurransefortrinn. Kameraet tar en god del mindre plass i jakkelommen enn konkurrentenes kameraer, og det tilsynelatende uten at dette går på kompromiss med funksjonaliteten.

Litt skuffende er det at Canon ikke har utstyrt objektivet med optisk bildestabilisator, per i dag er det kun Minolta A1/A2 som har slik funksjonalitet i denne proffklassen.

Pro1 er utstyrt med en USM-fokusmotor som kan sammenliknes med de man finner på Canons objektiver til speilrefleks, men da vi prøvde kameraet ble vi likevel ikke imponert. Ytelsen på autofokusen kan ikke måle seg med ytelsen man får på et speilrefleks, selv om prisen på Pro1 er omtrent den samme som på Canon EOS 300D. Det skal legges til at det var et betaeksemplar vi prøvde, kanskje vil de endelige produksjonsmodellene få noe bedre ytelse.

Zoomen betjenes med en zoomring rundt objektivet. Denne er dessverre av fly-by-wire-typen, og gir ikke like god kontroll som man får med en helt manuell zoom ala Sony F828 eller Minolta A1/A2. En annen ulempe er at man må bruke to hender for å betjene kameraet, vi skulle gjerne sett en zoom-knapp integrert rundt utløserknappen i tillegg for enhåndsfotografering.

Pro1 er utstyrt med en ny vridbar LCD-skjerm på 2.0 tommer. Denne er svært detaljert, og har hele 235 000 punkter. Dette kan vise seg å bli markedets beste LCD-skjerm; erfaringene våre med skjermene til PowerShot G3/G5 har vært meget gode, men disse er mindre både i størrelse og oppløsning. Kameraet har også en elektronisk søker med den samme oppløsningen.

Da vi prøvde kameraet var det ikke mye umiddelbart å sette fingeren på. Som vanlig var vi ikke særlig imponert over den elektroniske søkeren, og under normal fotografering vil vi helt klart foretrekke LCD-skjermen. Vi la merke til at LCD-skjermene var sorte en stund etter at bildet var tatt, så har matcher ikke kameraet de beste.

Støyen er tydelig selv på ISO 50. Og dette er tatt fra Canons offisielle skrytebilder, som du kan se flere av her.

Støy?

Vi er spente på hvordan den nye generasjonen kameraer med 8 Megapiksler klarer seg. Sony F828 klarte seg ikke spesielt bra på støy, men denne bruker en annen bildebrikke enn de andre kameraene med 8 Megapiksler som lanseres i disse dager.

Canon har lagt ut en del eksempelbilder tatt med ISO 50, og til tross for den lave ISO-innstillingen er det påfallende mye støy i bildene.

Pris?

Kameraet er ventet på markedet i slutten av februar, og veiledende pris er på hele 11995 kroner. Det er hårreisende etter min mening, selv om Sony F828 og Nikon 8700 er minst like ille. Etter min mening burde disse kameraene kostet 7-8000 kroner ut til forbruker, dvs. en tusenlapp eller to under det de rimeligste digitale speilrefleksene koster.

Vi innrømmer gjerne at Pro1 ser svært spennende ut, men vi kunne godt tenke oss at Canon også lanserte en rimeligere versjon av kameraet med 4-5 Megapiksler og like stor bildebrikke. Bildekvaliteten ville neppe vært veldig mye dårligere (støynivået ville vært lavere), og prisen ville forhåpentligvis ikke skremt bort like mange. En optisk bildestabilisator kunne man gjerne også spandert til den prisen det er snakk om her.

Mer informasjon i pressemeldingen på neste side.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen