Canon makroobjektiv tilpasset digitale kameraer

Se større bilder i produktguiden

Det nye objektivet er det første med fast brennvidde som Canon har lansert på mange år. Canon har valgt å gi det EF-S-fatning, så det vil bare passe på de nyere kameraene med APS-C-sensor. 60mm brennvidde på disse kameraene gir samme utsnitt som 96mm på et analogt kamera, og egenskapene til objektivet er også laget for å være så likt Canons 100mm makro som mulig. Men siden dette objektivet er spesielt laget for digitale kameraer kan vi forvente enda litt bedre resultater. Det nye objektivet er mer kompakt, og bør bli rimeligere, men det er vanskelig å si med sikkerhet. Det gir ekte makro, altså 1:1 forstørrelse.

Objektivet gir informasjon om fokusavstand, som blitssystemet ETTL-II (som finnes i EOS 20D og EOS 350D) benytter for mer korrekt eksponering av motivet. Det er også kompatibelt med Canons makro ringblitser (og helt sikkert tilsvarende blitser fra tredjepartsleverandører). Filterfatningen er på 52mm, og objektivet er kompatibelt med Canon EF 12 II og EF 25 II mellomringer for enda større forstørrelse.

Vi lurer litt på hva Canon oppnår med å gi objektivet EF-S-fatning. De sparer litt glass, men utover det kan det ikke være mye å hente på disse brennviddene. Objektivet hadde blitt mer attraktivt for de fleste hvis det hadde hatt EF-fatning i stedet. Vi ville også gjerne sett litt større blenderåpning på det. 50mm f/1,8 er vanligvis det billigste objektivet på markedet (fra alle produsenter), og en 60mm f/2 burde ikke være mye dyrere å lage. Da hadde vi hatt en hel blender mer, noe som hadde kommet godt med til portrettfotografering.

Oppdatert 18.februar: Anbefalt utsalgspris for objektivet er 4599,- som er ca 400,- kroner mindre enn EF 100mm f/2,8 Macro USM. Da blir spørsmålet hva kunden får med det nye objektivet som man ikke får med det gamle og omvendt. Med det gamle objektivet får man ett av de skarpeste objektiver Canon noen gang har laget, og man får større arbeidsavstand ved makrofotografering, som er viktig hvis man tar bilder av levende motiver. Det nye objektivet er tilpasset digitalkameraer, og kan, teoretisk sett være enda noe skarpere på grunn av det. Det er også bedre egnet til portretter. Men veldig mange har allerde en vestentlig mer lysstert 50mm som er bedre egnet til portretter, og da faller det argumentet bort. Siden det nye objektivet kun kan brukes på EOS 10D, 20D, 300D og 350D er du mer bundet hvis du senere skal oppgradere til et hus med større sensor.

Vi har kontaktet Canon og spurt hva motivasjonen bak prissettingen er, og hva de mener er argumentene for å kjøpe det nye framfor det gamle objektivet, og kommer tilbake med mer informasjon når vi hører fra dem.

Oppdatert 22. februar: Canon Norge har kommet med en kommentar, som setter ting i et litt annet lys. De sier at prisforskjellen er 1800 kroner (Canons veiledende priser). Det innebærer at gateprisen bør være mer enn 1000 kroner lavere for det nye objektivet. Det betyr igjen at hvis det er like skarpt, vil det være et interessant alternativ for mange, siden det er mer kompakt, og antakelig bedre egnet for portrettfotografering.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen