Canon Ixus 860 IS

I bruk


Funksjoner

Vurdering: karakter

Canon Digital 860 IS er et avansert ultrakompakt kamera. Dette oppleves først i utformingen av huset, men også innsiden har et visst raffinement. Du får ikke råfiler eller blenderkontroll, men utover 18 nokså standard sceneinnstillinger som portrett, nattbilder og fyrverkeri, så tilbys noen nyttige, halvmanuelle valg her. Eksempelvis kan du stille inn 13 forskjellige, lange lukkertider, fra ett til femten sekunder. Med et stativ åpner dette for lek med bevegelige motiver og nattfotografering. Vær obs på at lagringstiden blir lang ved de lengste eksponeringene. Med "Mine farger" kan du stille kameraet til 11 fargeparametere med ulike fargemetninger og hudtoneinnstillinger. Du kan også definere et fargeparameter selv, det vil si i alle fall stille inn fargekontrasten.

Ved å dra musa over fargenavnene får du et inntrykk av noen av de nyanseforskjellene du kan eksperimentere med. Startbildet ble tatt med "Intense farger".

Bildestabilisering

Canon var først ute da de introduserte objektivbasert bildestabilisering til sine systemkameraer i 1995. Det er den samme teknologien som i dag brukes i kompaktkameraene. Risting korrigeres med et flytende linseelement som beveger seg parallelt med sensor og kompenserer for små endringer i kameraets vinkel til motivet.
En slik optisk bildestabilisator er klart å foretrekke framfor digitale løsninger, da den ikke påvirker ISO-verdien og dermed heller ikke støynivået i bildet.

Canon Ixus 860 IS har tre IS-innstillinger: "kontinuerlig", "kun opptak" og "panorering". Stilt til kontinuerlig bildestabilisering er IS aktiv både før, under og etter opptak, og gir deg et mer realistisk inntrykk av hvor effektivt bildet stabiliseres. Denne innstillingen gjør det også lettere å komponere motivet, spesielt ved lengste brennvidde og ved bruk av digital zoom der sjelving gir størst utslag. Kontinuerlig bildestabilisering lar seg også bruke til videoopptak. Stilt til kun opptak er stabiliseringen like effektiv, men ikke like opplagt før du tar bildet. Til gjengjeld bruker kameraet mindre batteri. Stilt til panorering er IS optimalisert til subjekter som beveger seg horisontalt, og korriger kun vertikale bevegelser.

Ved ISO 80 og med en relativt lang lukkertid, viser testbildet skarpt resultat med IS aktivert.

9,1 mm (utsnitt) / lukker 1/13 / f4 / ISO 80
Samme innstilling med bildestabilisator

Makro

Vi fikk fokusert ved en nærgrense på 2,7 cm, altså litt bedre enn de tre centimeterne som oppgis i Canons spesifikasjoner. Forgjengeren Ixus 850 IS klarte seg helt ned til to centimeters nærgrense og ga et litt mindre utsnitt (ca 40 x 30 mm). Men med litt bedre oppløsning gir 860 IS til gjengjeld mer rom for beskjæring. Fortegningen virker tilsvarende som forgjengeren, sånn middels blant konkurrentene, og hjørneskarpheten er akseptabel med tanke på at objektivet er stilt til vidvinkel. Ved tele blir fortegning og hjørneskarphet bedre, og vi fikk en nærgrense på 27 cm, igjen litt bedre enn oppgitt.

Makro vidvinkel
Makro tele

Video

Canon Ixus 860 IS gir deg valget mellom hele fire videomodus. Avhengig av minnekortstørrelse, kan du i Standard-innstilling spille inn så lenge du ønsker i 640x480 punkters, høyeste kvalitet, komprimert 640-kvalitet, eller i 320x240 oppløsning. Videokvaliteten er god. En epostinnstilling reduserer oppløsningen til 160x120 punkter og 15 bilder i sekundet. Stilt til Fargeskifte eller Fargevariasjon kan du filme i ulike fargetoner ved å sample områder i motivet. Forøvrig kan denne funksjonen også brukes ved vanlig fotoopptak.

Sist men ikke minst har 860 IS time-lapse funksjon på ett eller to sekunders intervaller. Så her er det bare å lage sin egen Pink Floyd video, eller en 10-minutters trikketur kortet ned til 26 sekunder.

trikketur med 860 IS

Vis større

trikketur med 860 IS


Med innebygget redigeringsprogram skulle videofunksjonene i dette kameraet by på en god del familiemoro.

Autofokus

Vurdering: karakter

Canon Ixus 860 IS presterer godt i forhold til gjennomsnittet i konkurransen om autofokushastighet, bare slått av Fujifilm. Med en brennvidde på 28-100 mm (860 IS = 28 – 105 mm tilsvarende småbildefilm), er Panasonic-modellen en kanskje mer relevant sammenligning. Denne bruker betydelig lenger tid på å fokusere ved vidvinkel, og spesielt ved tele.

Hurtighet

Vurdering: karakter

I oppstartstid er 860 IS overlegen i dette selskapet, under halvparten av gjennomsnittet.

Utløserforsinkelse er tiden det tar for et allerede fokusert kamera fra utløseren trykkes helt ned til bildet er tatt. Også her er ligger 860 IS i tet, selv om konkurransen er mer jevn.

Her tester vi hvor mange bilder av høyeste jpg-kvalitet kameraet klarer i løpet av 10 sekunder, stilt på enkeltbilde slik at vi må trykke utløseren ned på nytt for hvert bilde. Til 860 IS brukte vi et Lexar Professional 133x Speed kort på 2 GB, altså skulle ikke kortet sakke farten. Uten blits klarte kameraet seg akkurat på gjennomsnittet med fem bilder. Med blits presterte kameraet nesten gjenomgående halvparten av de andre modellene.

Koblet til en PC med USB-kabel overfører 860 IS 2,7 MB bilder i sekundet.

Betjening/Brukervennlighet

Vurdering:

I tillegg til en hovedmenyknapp for innstilling av grunnleggende opptaks- og tilbakespillingsfunksjoner, stilles ISO, selvutløser, blits og makro fra funksjonshjulet. I midten av funksjonshjulet sitter FUNC./SET-knappen som brukes til å stille opptaksmodus (manuell, auto, panorama m.m.), hvitballanse og lysmåling.

Dette kameraet innfører to brukermessige oppgraderinger fra 850 IS. Den mest nyttige er den såkalte Utskrift/Del-knappen som du selv stiller inn i hovedmenyen. Dermed har du en egen knapp som du med ett klikk, for eksempel kan definere hvitbalanse eller starte videoopptak. For undertegnede gjør dette kameraet 100% raskere i bruk.

Nytt er også en berøringssensitiv kant integrert i funksjonshjulet, som skal gi deg raskere tilgang til funksjoner. Stryk fingeren rundt hjulet, og opp spretter et animert hjul på skjerm med de ulike opptaksmodus man ellers må bruke FUNC./SET-knappen for å komme til. Ved tilbakespilling kan berøringshjulet brukes til å bla gjennom bilder. Teorien er god. Problemet er at berøringshjulet ikke fungerer nøyaktig nok. Titt og ofte snurrer man seg forbi ønsket innstilling, og bare det å aktivere det krever fikling. Med halvveis ytelse bremses man i stedet for å effektivisere. Vi kan se at dette er teknologi som vil falle på plass med fremtidige modeller, men med allerede utmerket fungerende knapper, blir berøringshjulet overflødig på dette kameraet.

På pluss-siden får du en selvutløser som kan stilles til forsinkelse på opp til tredve sekunder og 10 serieeksponeringer, noe som øker sjansen for vellykkede familiebilder der alle smiler og har åpne øyne. Selvutløser skrur seg heller ikke av etter hvert opptak, slik en kan oppleve med andre kameraer. Et lite, men betydelig fortrinn. Og i bunn og grunn veier alle de positive brukermessige aspektene ved 860 IS tyngst, selv om berøringshjulet skaper et litt umodent inntrykk.

Canon Digital Ixus 860 IS

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen