Canon Ixus 860 IS

Fysisk


Kamerahus

Vurdering: karakter

Da Canon introduserte sin første, filmbaserte Ixus i 1996 skapte de en mal for utforming av kompaktkameraer som fremdeles gjelder, både for konkurrentene og seg selv. I dag, langt inn i digitalkameraets tidsalder er det ikke stilmessig store forskjeller mellom den tolv år gamle IXUS 240 og en modell som Canon Ixus 860 IS. Den grunnlegende designen er god, og har blitt synonym med solid ytelse. Det er heller ingen grunn til å forandre på en vinner. Men vi har blitt vant til Ixus, og på utsiden er disse kameraene blitt rimelig forutsigbare.

Canon Ixus 860 IS måler 92,6 x 25,9 x 58,8 mm. Kameraet veier 181 gram med stropp, minnekort og batteri. Det skulle ikke være noe problem å få dette med seg til de fleste anledninger, men man vil trenge en jakke med lomme eller en veske. Kameraet kunne godt vært mindre, men kjenner vi Canon rett har de lagt seg på en størrelse som tilrettelegger noen viktige brukermessige aspekter.

Som sagt, her er ingen utseendemessige overraskelser. Men det matte metallet på forsiden av kameraet gir et sobert, elegant inntrykk. En dekorativ skive i sort eller sølv omgir objektivet, som ligger helt i flukt med overflaten. Objektivets linse beskyttes av innebygde lameller når kameraet er av.

Blitsen sitter der den helst skal, på høyre side av objektivet sett forfra, slik at vi ikke trenger å bekymre oss for å blokkere når vi fotograferer. Bortsett fra mangel på søker minner fronten på 860 IS i stor grad om forgjengeren 850 IS som vi omtalte her .

Bak er det derimot skjedd en del forandringer. Her har Canon gått for sort plast, noe som bryter med helhetsinntrykket, men som antakelig er gjort slik med tanke på å gi ro rundt den tre tommer store skjermen. Til høyre for denne sitter funksjonsknapper, opphevet på det som er antydningen til et buet tommelgrep.

På toppen av kameraet sitter zoomkontroll rundt utløserknapp. Dette kameraet fokuserer rimelig raskt, og selv om man må flytte pekefingeren fra zoom til utløserknapp under fotografering sakker i alle fall ikke mekanikken deg i noen stor grad. Ved siden av utløserknappen sitter av og på bryter, og der etter en funksjonsvelger som man kan skyve mellom vanlig opptaksinnstilling, ulike forhåndsinnstillinger og videoopptak. Personlig ser undertegnede at denne var plassert sammen med de andre knappene bak. Men med tre tommer skjerm var nok denne plasseringen uunngåelig. Det er rett og slett ikke plass. Men vi snakker mer om kameraets brukergrensesnitt på neste side.

Luken som dekker USB og AV-utgang er festet med en gummistropp. For de av oss som behandler våre kameraer over gjennomsnittet røft er ikke denne løsningen spesielt tillitsvekkende (her vil vi nevne at kamerahuset også er spesielt følsomt for riper - så pass på). Men den er i alle fall felt inn i kameraets profil, og vil forhåpentligvis ikke ryke med det aller første. Stativfeste sitter rett under objektivet, og som med den ideelle blitsplasseringen og den sorte skjerminnfatningen, gir Canon inntrykk av å ha tenkt på fotografen. Da er det synd at også batteriluka er av billig, lealaus kvalitet. Altså ingen forbedring her fra forgjengeren.

Optikk

Vurdering:

Canon Ixus 860 IS arver brennvidden til Ixus 850 IS på 4,6– 17.3 mm, altså 28-105 mm i småbildeverdenen, som er gunstig for fotografering i små rom og for landskap. Nå er det blitt vanligere med vidvinkel på kompaktkameraer - Panasonic har nesten gjort det til et varemerke - men vi vil fortsatt fremheve dette som en av de virkelige fortrinnene ved 860 IS. For øyeblikket er dessuten dette Canons eneste ultrakompakte modell med denne brennvidden. Forøvrig er vidvinkelkameraet Panasonic Lumix fx100 et av sammenligningskameraene i denne testen. Her kan du lese mer om dette kameraet.

Blender reduseres fra 2,8 til 5,8 over syv zoomtrinn. De beste tallene ligger som vanlig i vidvinkelsjiktet. Zoomer man inn til tele og maks blender på 5,8 krever kameraet konsentrasjon og stø hånd. At kamerahuset ikke er alt for lite og lett er her en fordel. Den objektivbaserte bildestabilisatoren vil også bli nyttig. Hvordan denne presterer ser vi nærmere på under I bruk, mens de optiske egenskapene ser vi på under Bildekvalitet.

Skjerm og søker

Vurdering: karakter 4

I kameraet sitter en så kalt Pure Color LCD skjerm på tre tommer med en oppløsning på 230 000 punkter. Her er altså ikke plass til søker. Skjermen er fremdeles blant de mest lyssterke på markedet, stilt til maks styrke. Ønsker du å spare batteriet, kan skjermen stilles svakere, eller settes på energisparing slik at den går i dvale etter et minutt eller mer. Fargemessig tenderer skjermen mot det varme, rødlige gjengivelse. Hvis man ønsker det kan rutenett og/ eller hjelpelinjer i 3:2 format vises på skjerm. Dette er relativt vanlig på tilsvarende kameraer, men ikke mindre nyttig når man skal komponere utsnitt, panorere og for å beregne hva som kommer innefor bilderammen ved utskrift i standard 10x15 cm fotopapir.

Batteri

Vurdering:

Li-Ion batteriet som brukes i 860 IS presterer likt med forgjengeren 850 IS. Batteriytelsen har vel i prinsippet øket forholdsmessig tatt i betraktning at den skal drive en større skjerm og håndtere større filer. Og 270 eksponeringer er helt greit selv om akkurat batterier aldri kan bli gode nok. Kameraet leveres med lader.

Canon Digital Ixus 860 IS

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen