Canon EOS 5D Mark II

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Fysisk

I likhet med forgjengeren likner kameraet svært mye på sin lillebror – i dette tilfellet EOS 50D. Men det er litt større, mangler integrert blits, og har knapperad til venstre for skjermen i stedet for under.

 

Kamerahus

Vurdering:

Byggekvaliteten er upåklagelig. Kameraet kjennes solid, og erfaring fra andre EOS-modeller tilsier at kameraet tåler en støyt eller tre. Vi har riktignok ikke drop-testet det, slik vi uheldigvis gjorde med 5D, men er rimelig overbevist om at byggekvaliteten er minst like høy.

Sammenliknet med Nikon D700 og Sony A900 gir ikke 5D MkII samme inntrykk av å være panservogn. Men dette skyldes i større grad de litt rundere formene enn lavere faktisk kvalitet.

Solid bygd, men med pene, runde linjer.
Solid bygd, men med pene, runde linjer.

Kameraet er utstyrt med et utall værtettinger alle steder det kan tenkes å komme inn vann, støv eller fuktighet. Det betyr ikke at kameraet er vanntett, slik som Olympus E3, og Canon anbefaler ikke at du lar det stå ute i regnet, slik du kan med for eksempel EOS 1D MkIII, men det tåler et kraftig regnskyll mens du er ute og fotograferer.

Kameraet ligger godt i en stor hånd. Har du små hender, kan det kanskje synes i største laget. Dette gjelder generelt for alle kameraer. Jo større de er, jo bedre trives de i store hender.

Hvis du har brukt digitale EOS-kameraer før, og særlig de med tosifret navn, vil du umiddelbart føle deg hjemme med en 5D MkII. Her er det lite revolusjonerende hva gjelder knapper og ytre design. Det designet de har i dag fungerer, og veldig lite er nødvendig å justere på.

Lukker godkjent for 150 000 eksponeringer.
Lukker godkjent for 150 000 eksponeringer.

Vi nevnte innledningsvis at kameraet har mye til felles med EOS 50D. Men under panseret forventer vi at det er brukt litt dyrere deler for å bedre holdbarheten og levetiden på produktet. Blant annet ser vi det på levetiden på lukkeren, som er anslått til 150 000 eksponeringer mot 100 000 på 50D.

Våre trofaste lesere vet at vi har en tendens til å henge oss opp i kvaliteten på batteriluken. Det er ikke bare fordi det er irriterende hvis den går i stykker, men det kan gi en indikasjon på hvor mye produsenten har forsøkt å spare inn på kvalitetsdeler. Dersom det tydelig er spart på en del ytre komponenter, er det ingen grunn til å tro at det ikke også er spart inn på de innvendige komponentene som vi ikke kan se. Vi var derfor skuffet da EOS 40D fikk en langt svakere batteriluke enn sin forgjenger. Det samme har ikke skjedd med EOS 5D MkII. Den har den samme luka med gode metallhengsler som vi kjenner fra tidligere. Bruker du vertikalgrep, vil du kunne montere og demontere det så mange ganger du ønsker uten å bekymre deg for slitasje på batteriluka.

Kameraet veier 972g uten objektiv, men med nakkestropp, batteri og minnekort. Det er så vidt mer enn 5D, og så vidt mindre enn Sony A900, altså helt normal vekt for et slikt kamera. Men et kilo pluss optikk, blir fort en relativt tung sak, og du skal være villig til å bære den ekstra vekten.

 

Batteri

Vurdering:

Canon har utstyrt kameraet med et nytt batteri som ikke er kompatibelt med det de tidligere har brukt. Det nye batteriet heter LP-E6, og gir 1800mAh og 7,2V. Det er med andre ord ganske mye kraftigere enn det BP-511A, som bare ga 1390mAh.

I følge CIPA-målinger, holder batteriet til 850 eksponeringer. Det er et ganske godt resultat, omtrent i tråd med Sony A900, men dårligere enn Nikon D700. Høy oppløsning krever mer strøm. Til gjengjeld har ikke 5D MkII innebygd blits, og det sparer ganske mye strøm, ikke minst på disse målingene.


Kulde er et vanligvis et batteris verste fiende, og kapasiteten har en tendens til å synke ganske dramatisk når det blir kaldt. Canon har denne gangen oppgitt kapasiteten både ved 23 grader og ved 0 grader. Ved 0 grader faller kapasiteten til 750 eksponeringer, noe som ikke er skremmende i det hele tatt. Hvordan det yter når det blir virkelig kaldt sier de ikke noe om, men med global oppvarming og slikt, er vel snart ikke det noe problem lengre.

Skjerm og søker

Vurdering:

Skjermen er, så vidt vi kan avgjøre, den samme som på EOS 50D. Dette er en LCD-skjerm på 7,6cm ( 3 tommer) med en oppløsning på 920 000 punkter (VGA). Skjermen er klar og skarp. Du kan justere lysstyrken på den, og innsynsvinkelen er god.

All informasjon du trenger er tilgjengelig på skjermen, og når du bruker Live view, kan du få opp hjelpelinjer for å få riktig komposisjon og rett horisont.

I tillegg til hovedskjermen er det et info-display på toppen, som fungerer som slike alltid har gjort – gitt informasjon om ledig plass på minnekortet, eksponeringsverdier, hvitbalanse, lysmåling og så videre. Det er ingenting vi savner i dette displayet heller.

Søkeren er ganske flott. Den er stor og lys, slik den alltid er på fullformatkameraer, og vi som bruker kameraer med mindre bildebrikke, kan ikke annet enn å være misunnelige. Søkeren dekker 98% av søkerbildet, og har en forstørrelsesgrad på 0,71. Det gir en litt mindre søker enn på Sony A900, men forskjellen er ikke veldig stor. Informasjonen du har tilgjengelig i søkerbildet er den du trenger, verken mer eller mindre. Heller ikke her savnet vi noe.

 

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen