Canon EOS 500D

Oppsummering og konklusjonKamerahus:

Greit nok for de fleste, men henger litt fast i en gammel design som etter hvert er forbedret så mye som er mulig å få til, uten en radikal endring. Passer nok helst de med små hender, men for resten av oss er det på tide med en krafig endring i neste modell i serien.


Batteri:

Skuffende batterikapasitet i forhold til forgjengeren og konkurrerende modeller, men greit nok for de fleste som bare bruker kameraet på ferier og julebordet. Har du ambisjoner om å gjøre alvor av fotohobbyen, vil du imidlertid snart få behov for et ekstrabatteri eller to.


Skjerm og søker:

Helt OK søker som er lys nok og gir mye informasjon, og en skjerm som er helt herlig å se på. Høy oppløsning og fremragende innsynsvinkel på skjermen er de viktigste fordelene med 500D på dette punktet.


Funksjoner:

500D har akkurat de funksjonene man forventer å finne på et kamera i denne klassen, og det er alt. Videoopptak i 1080p trekker opp, men foruten det er det ikke en eneste funksjon som er lagt til dette kameraet bare fordi den er kul og ikke koster noe ekstra. Her er det nøye vurdert hva minimumsbehovet er, og det er det 500D har fått.


Autofokus:

Autofokusen er helt på det jevne og duger fint for de fleste hobbyfotografer som ikke har ekstreme krav. Skal man fotografere i krevende situasjoner bør man imidlertid tenke på å gå et hakk opp i prisklasse.


Hurtighet:

Et opptakstempo som er omtrent som lovet på litt over 3 bilder per sekund er OK, men en større buffer enn i 450D gjør at 500D kan holde farten oppe mye lengre enn forgjengeren. Atter en gang ikke like kjapt som langt dyrere kameraer, men helt greit i forhold til nisje, pris og målgruppe.


Betjening/brukervennlighet:

Som sådan er brukervennligheten god, og man kan i mange tilfeller velge om man vil gjøre innstillinger via knapper eller menyer. Vi savner imidlertid litt mer pedagogiske muligheter for de helt ferske brukerne. Å hoppe over 1000D og gå rett på 500d er ikke noen dum strategi for mange nybegynnere, og vi savner noen enkle grep Canon kunne tatt for å ta mer hensyn til denne gruppens behov.


Bildekvalitet:

Bildekvaliteten spenner fra god til fremragende. Dette er 500Ds største styrke i forhold til konkurrerende modeller, og den er god nok til at den hadde vært akseptabel i en langt dyrere modell enn dette. Fargegjengivelsen er førsteklasses, detaljoppløsning og bildestøy er god, dynamisk omfang og hvitbalanse er gjennomsnittlig.Konklusjon:

Canon EOS 500D er så absolutt et godt kamera, men det kan man si om nær sagt alle speilreflekser på markedet i dag, med få unntak, om noen. Det er bedre på noen punkter enn andre, og byr på få overraskelser. Og der ligger problemet. De fleste av oss liker å gå fra en handel med følelsen av å ha fått noe ekstra. Det trenger ikke være mye, men noe. En liten ting som gjør at vi føler at vi har fått god valuta for pengene. Det er dette vi savner i 500D. Det er et godt kamera som passer godt i sin nisje og gir fra grei til god valuta for pengene, avhengig av behov og hvordan man vektlegger kameraet ulike sider, men det er litt kjedelig. Litt traust, liksom. Med unntak av videoopptak i 1080p, som absolutt ikke er av interesse for alle, er det lite ekstra man får i 500D, og det kan fremstå som litt uspennende.

Når det er sagt, så tror vi nok at 500D kan være et godt valg for ganske mange, men Canon kunne med relativt enkle grep gjort "ganske mange" til "svært mange". Med en bedre batterikapasitet og en forbedret ergonomi i et mer solid og bestandig kameerahus, kunne Canon EOS 500D svært lett blitt en klassiker med egen Wikipedia-side. Slik det er nå, vil det gå i glemmeboken så snart neste modell i serien kommer ut. Mange aspekter av dette kameraet hører nemlig hjemme i et langt bedre kamera, og det skal så lite til for å gjøre 500D til det kameraet det fortjener å være, men desverre ikke helt er.

Så hvem passer 500D for? Vel, vi vil ikke uten videre anbefale det som reisekamera, på grunn av den svake batterikapasiteten. Videofunksjonen er imidlertid en fin bonus for mange som reiser mye, og sammen med et universalobjektiv som 18-200 vil det være utmerket til lange reiser, dersom man skaffer seg noen ekstrabatterier og/eller et vertikalgrep som kan benytte AA-batterier. 500D passer også godt til nybegynnere som er forholdsvis sikre på at fotointeressen er stor nok til at man ønsker å bruke litt ekstra penger og skaffe seg et kamera å vokse på. En så enkel funkjon som punktlysmåling gjør at dette kameraet egner seg langt bedre til å lære fundamentale fototeknikker med enn lillebroren 1000D. Problemet er at det er også 450D, og forbedringene i 500D er for mange ikke store nok til å rettferdiggjøre prisforskjellen. Enn så lenge er det dermed kanskje like greit å kjøpe 450D og eventuelt bruke mer penger på optikk, dersom ikke videoopptak eller andre ting i 500D er viktig nok til å prioritere det fremfor 450D. Om du allerede har 450D må du ha svært lyst på videomuligheten før det er noe poeng i å oppgradere til 500D.

Canon EOS 500D

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen