450D_ingress_3-1_1

Canon EOS 450D endelig offisiell

Så er endelig Canon EOS 450D offisiell, og vi må forsøke å la være å omtale den som en oppgradering av 400D, for det er det nemlig ikke. Selv om slektsskapet er tydelig, er det så mange forbedringer og endringer at dette kameraet nok bør refereres til som en videreutvikling av 400D.

For å begynne på utsiden, så er det mye utskjelte grepet akkurat samme størrelse som før, men det har fått et nytt gummibelegg som føles mye grovere og det har faktisk svært mye å si. Slik vi opplevde det har dette enkle grepet (for å si det slik...) gjort et ganske plagsomt lite og ubehagelig grep til et helt ok et. Godt jobbet!

Skjermen er også fornyet, og Canon EOS 450D har fått en 3-tommers skjerm (7,6 cm) med 230 000 punkter. På et så lite kamera som 450D gjør det at knappene som før lå langs kanten på skjermen nå er plassert til høyre for skjermflaten, rundt fire-veis-kontrolleren. Det vil potensielt øke faren for at man kan komme til å trykke noen av knappene i vanvare, men vi la ikke spesielt merke til at dette var et problem da vi prøvde kameraet. I følge Canon skal skjermen også være 50% mer lyssterk enn den i 400D og man kan om man vil få opp sanntidshistogram eller rutenett på den.

På skjermen har man nå også LiveView, eller direktevisning som Canon foretrekker å kalle det. I følge Canon vil man da få 30 bilder per sekund i oppdateringsfrekvens, og man kan velge mellom to fokusmetoder. I den første vippes speilet opp og kameraet fokuserer på vanlig vis, før bildet tas og speilet vippes ned igjen. Eventuelt kan man benytte seg av en kontrastbasert fokuseringsmetode som riktignok er mye tregere, men som til gjengjeld ikke trenger å vippe opp speilet for å fungere. Bruker man den kontrastbaserte metoden kan man også zoome inn opptil 10x mens man fokuserer, for å sjekke nøyaktighet og så videre.

Oppløsningen er selvsagt også økt, noe som i teorien skulle føre til mer støy. Canon forteller imidlertid at 450D til tross for oppløsningen skal ha samme støyegenskaper som 400D, på grunn av den nye sensorbrikken som sitter i 450D. Den skal være bygget med samme teknologi som brikken i blant annet 40D og 1D Mark III, hvor man har krympet kretsene mellom hver sensor, slik at det lyssensitive området for hver pikselsensor dermed har fått bedre plass.

Mens vi er på sensorbrikken bør vi også nevne at støvfjerningsfunksjonen visstnok skal ha blitt forbedret, uten at vi er i stand til å angi noen detaljer om hvordan og hvor mye.

Spøkelses-450D
Spøkelses-450D

Hvis vi fortsetter å titte på innmaten, finner vi flere ting som er nytt i 450D. Blant annet har det fått Digic III, der 400D hadde Digic II. Det gjør EOS 5D til praktisk talt Canons eneste Digic II-baserte kamera som fremdeles er på markedet. Nytt i 450D er også batteriet. Canon har lenge brukt sitt "gamle" batteri med 7,4v og 720mAh, og blant andre 350D, 400D, G7 og G9 brukte dette batteriet. 450D har nå fått et skvett nytt batteri som såvidt oss bekjent (ennå) ikke er i bruk i noen andre kameraer. Det er mindre og kraftigere enn det gamle, så vi kan egentlig ikke klage på endringen. Med det nye batteriet på 7.4v og 1080mAh skal 450D visstnok klare 500 bilder per lading etter CIPA-standarden.

Hva bruken angår, så har 450D blitt utstyrt med spotmåling. Endelig har Canon fattet at dette er en enkel og svært nytting funksjon som så absolutt burde ha vært implementert i hele deres produktlinje på speilrefleksfronten for lenge siden. Det er rett og slett flott at også de som kjøper 450D nå får tilgang til spotmålingens fortreffelige glæder! Som om ikke dette var nok så er autofokusen også drastisk forbedret siden 400D, og er nå nesten like bra som 40D. Opptakshastigheten oppgis til 3,5 bilder per sekund, noe som er et halvt bilde i sekundet raskere enn 400D. 450D klarer hele 53 bilder i full guffe, i JPG-format, før bufferen er full og tempoet avtar. Det er nesten dobbelt så mange som 400D, men likevel klarer 450D bare 6 bilder i maksimal hastighet i RAW format før bufferen må ha en pause, mot 400Ds 10. Hvorfor det? Vi vet ikke sikkert, men det virker sannsynlig at det skyldes i alle fall delvis at 450D ikke bare har fått høyere oppløsning enn 400D, men også gått opp til 14-bits råfiler, mot 400Ds 12. dette gjør filene, spesielt i RAW, betraktelig mye større og prosessorhungrige enn tilsvarende fra 400D.

Av annet snadder med 450D kan vi nevne samme mulighet som vi fant på 40D til å definere sin egen meny, samt at man på 450D også får muligheten til å selv bestemme fargene på menysystemet. Noen synes hvitt og svart blir ubehagelig å se på, noe vi har full forståelse for, og da er det ganske praktisk å kunne endre på fargene til noe man liker bedre.

Ved å klikke her kan du sammenligne spesifikasjonene til 400D og 450D.

Canon EOS 450D vil komme i butikkene i mars og villedende pris er satt til kr 7199,- for kun kamerahuset, eller kr 8199,- for kamerahus og det nye 18-55 kitobjektivet med bildestabilisator.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen