Canon EOS 350D lansert

Se større bilder i produktguiden

På en over fire timer lang pressekonferanse lanserte Canon i dag en rekke produkter, deriblant sitt nye speilreflekskamera for konsumentmarkedet.

Lyttet til tilbakemeldinger
Det er tydelig at Canon har tatt mange av tilbakemeldingene fra brukere og forhandlere alvorlig. De har rettet opp mange av de tingene folk hadde å utsette på den forrige modellen, og for mange vil det gjøre at dette kameraet enten blir inngangsporten til digitalt speilrefleks, eller til og med et reelt alternativ til EOS 20D.

Den viktigste oppgraderingen er den økte oppløsningen. EOS 350D har 8 megapiksler, noe som er ørlite grann mindre enn EOS 20D sine 8,2 megapiksler. Sensoren er med andre ord ikke den sammen. I likhet med 300D vs. 10D har Canon en litt rimeligere produksjonsprosess på brikken til 350D enn de har til 20D. Bildekvaliteten den gir skal likevel ikke være noe lavere, og støynivået i bildet skal være omtrent identisk med 20D, i følge Canon.

Se større bilder i produktguiden

Det lanseres både en sølvfarget og en svart utgave. Den svarte kommer først på markedet, og er ventet til påske. Den sølvfargete er ventet i april. Følelsen kameraet gir når du holder det er omtrent som 300D. Det er laget i et kraftig plastmateriale, men størrelsen er redusert med nesten 20%, og vekten er også lavere. Det er også gjort noen endringer i designet. Programvelgeren øverst ser nå ut som lukkertidvelgeren på et gammelt analogt kamera, og knappene på baksiden har fått litt annet layout, men man kjenner seg umiddelbart igjen, og EOS 350D vil ikke føles fremmed for noen som har brukt andre digitale EOS-kameraer.

Canon har utstyrt modellen med den kraftige DIGIC II-prosessoren, som de etter hvert bruker i de fleste kameraene sine. Dette er den samme prosessoren som også sitter i de profesjonelle husene til Canon. Blits-systemet er oppgradert til E-TTL II, som støtter avstandsmåling til fokuspunktet, noe som gir riktigere eksponering ved bruk av blits. EOS 300D hadde kun AI-focus, som selv avgjorde om du skulle ha følgefokus eller låst fokus, og lot ikke brukeren bestemme dette selv. På 350D kan du selv sette fokusmetode, eller la kameraet bestemme, hvis du ønsker.

Egendefinerte funksjoner
Det ble hevdet at EOS 300D funksjonsmessig var likt 10D, men at Canon hadde blokkert noen av funksjonene for at modellene ikke skulle konkurrere med hverandre. Påstanden ble bekreftet da noen hacket firmwaren på EOS 300D, og åpnet for en del av disse funksjonene. Dette har Canon tatt konsekvensen av, og nå er en del av disse funksjonene standard i kameraet. Blant annet har det nå støtte for 9 egendefinerte funksjoner, og dette er første gang Canon har støtte for det på et konsumentkamera. Speillås er en av de egendefinerte funksjonene vi hilser velkommen.

Hands-On
Vi fikk anledning til å leke litt med kameraet på pressekonferansen, og førsteinntrykket er bra. Vi har ikke fått testet bildekvaliteten, men fikk følt på kameraet, tatt noen bilder, sett på menyer og så videre. Som sagt så føles kameraet som EOS 300D. Det er en følelse av å holde noe som man skal være litt forsiktig med. Jeg er overbevist om at det er meget solid bygget, men det føles ikke helt sånn. Den reduserte størrelsen gjør at kameraet virker mer kompakt og dermed noe mer solid. Dessuten blir det lettere å få plass til i en mindre fotobag. Selv om 300D var det minste digitale speilreflekskameraet fra Canon, så var det fortsatt stort i forhold til de analoge utgavene. Dette har nå blitt vesentlig bedre.

EOS 350D har fått raskere seriebildefunksjon enn forgjengeren. Det kan nå ta 3 bilder i sekundet i serier på 14 bilder i JPEG eller 5 bilder i RAW. Selv om hastighetsøkningen ikke er enorm, føles det mye raskere, og den økte bufferstørrelsen gjør seriebildefunksjonen mer brukbar.

Canon har lyttet på mye av det brukere har meldt tilbake om mulige forbedringer, men det er én ting alle brukere av digitale EOS alltid har klaget over, og som har blitt rapportert til Canon et utall ganger, men som det virker som Canon totalt overser, og det er informasjon om ISO-verdi i søkeren. Det er veldig lett å sette opp ISO-verdien når du trenger det, og så glemme å sette den ned igjen. Hvis denne informasjonen hadde vært tilgjengelig i søkeren, ville man unngått problemet. Alle sliter med det, alle klager over det, og har gjort det i mange år. Men Canon fortsetter å ignorere det. Det er selvfølgelig bare en bagatell i den store sammenhengen, men det er så rart at de ikke kan implementere en funksjon som ikke koster noe, men som tar bort et irritasjonsmoment hos så mange.

Menyene i kameraet kommer på en rekke språk, deriblant norsk. Dessverre har Canon Norge fått en dyslektiker til å oversette menyene, så de inneholder en del skrivefeil. Vi oppfordrer alle som ikke liker særskriving om å benytte et annet menyspråk enn norsk.

Førsteinntrykk

Se større bilder i produktguiden

Etter å ha lekt med kameraet i 15 minutter, og med det begrensete inntrykket man får etter så kort tid vil vi si at dette ser meget lovende ut. Kameraet mangler ikke mange av funksjonene til EOS 20D, så med unntak av de som skal springe i skogen og dunke kameraet borti busker og trær, eller som bor i Bergen og bare kan fotografere i regnvær, så tror jeg dette kameraet vil passe for veldig mange. Dersom du har lurt på om du skulle investere i digitalt speilrefleks, men syntes at EOS 300D ikke var nok, men at 20D ble for dyrt, så vil du garantert like 350D

Kameraet er forventet på markedet 14. mars, og veiledende pris fra Canon er 8899,- for bare kamerahuset, og 9699,- for huset og standardobjektivet EF-S 18-55mm 1:3,5-5,6 II

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen