Canon EOS 30D

Alternativ tekst mangler
Se større bilde i produktguiden

Først må vi si at vi pustet lettet ut da vi hørte at kameraet ikke hadde fått høyere oppløsning enn de 8 megapikslene som 20D hadde. Vi fryktet et megapikselrace mot de andre produsentene som ville medføre mer støy og bilder som led av litt for kraftig prosessering. Til gjengjeld ble vi skuffet da vi fikk vite at oppløsningen er den samme fordi sensor, signalprosessor og low pass filter er de samme. Vi kan med andre ord forvente nøyaktig den samme bildekvaliteten fra 30D som fra 20D. Det er ingenting å si på den kvaliteten, men det overrasker oss at Canon ikke har kommet noe lengre, verken i håndtering av støy, dynamisk omfang eller andre ting på ett og et halvt år. Det er sannsynlig at det er nye, optimaliserte algoritmer i signalbehandlingen, som kan gi små endringer i bildene, ellers er hele bildesystemet det samme som før.

• 2,5 tommer LCD-skjerm med 230 000 piksler
• 3,5% Punktmåling
• Bildestiler – slik vi så det i EOS 5D og EOS 1D Mark IIn
• Søkeren viser ISO-verdi og blitseksponeringslås.
• ISO-verdi kan stilles i 1/3 trinn
• Mer varig lukker, som nå skal holde 100 000 eksponeringer
• Mer effektiv buffer gir plass til 30 JPEG, 11 RAW og 9 RAW+JPEG i serie.
• Hastigheten på seriebildefunksjonen er den samme som før, men det tilbys også en lavere hastighet på 3 bilder pr. sekund.
• 10% bedre batterikapasitet
• Multikontrolleren har fått bedret funksjonalitet
• Bedre feilmeldinger, som nå inkuderer informasjon på den store LCD-skjermen, ikke bare i informasjonsdisplayet på toppen
• Direct Print-knapp for direkteutskrift til skriver
• Støtte for Picure Transfer Protocol (PTP) for å kunne overføre bilder fra kameraet til PC uten å måtte bruke en egen driver

Alternativ tekst mangler
Se større bilde i produktguiden

Hvis du forventet et revolusjonerende nytt kamera fra Canon, vil disse spesifikasjonene skuffe deg. Du får den samme bildekvaliteten i den samme oppløsningen og den samme hastigheten. Hvis du mener 20D er et svært godt kamera, men med en del irritasjonsmomenter og mangler, vil dette være spennende nytt.

Dette kameraet består av teknologier som tidligere har vært benyttet i andre modeller. Særlig har det mange av nyhetene fra EOS 5D som ble lansert i fjor høst. Vi er litt uvant med den situasjonen, siden nesten alle speilreflekskameraer som har blitt lansert til nå har inneholdt nye, spennende funksjoner eller teknologier. Er dette et tegn på at kameraene nå er modne, og vi går mot en langsommere utvikling, eller betyr det at Canon sliter teknologisk, og at dette var det beste de klarte?

De som har fulgt utviklingen av Canons digitalkameraer fra de tidlige modellene og fram til i dag vet at det har vært en rivende utvikling på de fleste områder for hver nye modell. Det betyr at Canon har, av markedsmessige årsaker, ikke har trengt å ta hensyn til så mange av de mindre ønskene fra brukerne, fordi de store tingene har vært nok til å selge kameraet. Så kunne de ha de små forbedringene i bakhånd til det en dag ”ble behov for dem”. Det har skjedd i dag.

Vi hos Akam synes nesten det ser ut som om Canon har lest hva vi har skrevet, og tatt hensyn til det. EOS 30D gir brukerne omtrent alle de funksjonene vi har savnet på tidligere modeller, og nå som de har introdusert dem, kan de ikke ta dem bort på senere modeller. Vi mener at disse endringene gjør kameraet til et meget godt produkt, og registrerer at endelig har Canon hørt på oss som har mast i lang tid om ting som ISO-informasjon i søkeren, punktmåling og støtte for overføring til kameraet uten bruk av driver.

Bildestilene gjør at du kan sette fargemetning, kontrast, fargetone og skarphet for en rekke forskjellige opptakssituasjoner, og så enkelt velge den rette opptakssituasjonen når du trenger disse innstillingene. Det gjør det svært mye enklere å jobbe med ulike innstillinger i ulike situasjoner.

Utseendemessig er kameraene svært like, det er små designforskjeller, men det har kommet en ny knapp på baksiden for direkteutskrift. Det betyr at eksisterende tilleggsutstyr til EOS 20D og fungerer til EOS 30D. Dette inkluderer batterigrepet. Størrelsen er som 20D, men det er 2 millimeter tykkere, og veier 15 gram mer, altså 700 gram uten batteri minnekort og objektiv.

Alternativ tekst mangler
Se større bilde i produktguiden

Men det de fleste lurer på, er selvfølgelig om dette kan konkurrere med Nikon D200. D200 overgår 30D, spesifikasjonsmessig på flere områder, og den høyere oppløsningen, og høye byggekvaliteten vil tiltale mange. Men 30D vil ha bedre støyegenskaper på høye ISO-verdier, og i følge Rob Galbraith har det også et autofokussystem som fungerer bedre ved action-fotografering. I følge Canon er autofokussystemet oppgradert, uten at de kan presisere hva det innebærer i praksis. Nikon D200 har bedre blitsstyringssystem, der kameraet kan styre flere blitser samtidig. For avansert lyssetting er det en stor fordel. Ellers vil vi kanskje hevde at det kommer mye an på behovene dine og betalingsvilligheten. D200 koster i underkant av 16 000,- for en norsk utgave. 30D har en veiledende pris på 13 000, noe som bør gi en gatepris på ca 11 500,-. Det blir med andre ord to forskjellige prissegmenter vi snakker om her. Begge kameraene er svært gode, og jeg tror ikke noen av dem skiller seg nok ut den ene eller andre veien, til å motivere skifte av system. Det avgjørende blir derfor hvilket system du har fra før, og hvis du står fritt, hvor mye penger du ønsker å legge i det. Det vi likevel kan si sikkert er at dette ikke er noen D200-killer, som noen hadde ventet. Det heller vel mer til en litt kjedelig oppfriskning av en modell man ønsker å øke levetiden på.

Hvis du allerede har EOS 20D, blir det en kostbar oppgradering å skifte til 30D. Dersom du har en av de eldre modellene, er dette absolutt en oppgradering som bør vurderes seriøst. Hvis du har 300D eller 350D, og du vurderer å gå opp en klasse, er dette også en svært interessant nyhet.

Canon har forskningsbudsjett i samme størrelse som statsbudsjettet til en rekke land i verden. Vi tviler derfor på at dette var resultatet av 18 måneders forskning. Vi tror heller at Canon mener de har så godt grep på markedet at de kan lansere denne modellen nå, og så kan de introdusere ny teknologi i kameraer som kommer senere i år og neste år. På den måten kan de eksperimentere litt med nisjemodellene, og så kan de kjøre et trygt løp med de store bestselgerne.

kameraet vil komme i følgende pakker:
EOS 30D (Kun kamerahus): Anb. utsalgspris inkl.mva 12.999,- og salgsstart er mars 2006.
EOS 30D (m/18-55mm): Anb. utsalgspris inkl.mva 13.999,- og salgsstart er mars 2006.
EOS 30D (m/ 17-85mm IS): Anb. utsalgspris inkl.mva 17.999,- og salgsstart er mars 2006.

 

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen