Canon EOS 1D Mark II blir rått

Nesten hver gang Canon skal komme med nye produkter, blir nyheten på en eller annen måte lekket. Denne gang er det Canon i Frankrike som ved en feiltakelse har sendt ut en PDF-fil med spesifikasjoner og informasjon om kameraet. Dette skjedde omtrent samtidig som Nikon skulle lansere sitt nye D70, så man kan spekulere i om dette faktisk har skjedd ved en feiltakelse eller om Canon gjør dette for å ta oppmerksomheten bort fra Nikons lansering.

 

Da Nikon lanserte sitt D2H var det klart at Canon måtte gjøre noe for å beholde sportsfotografene på sin side. Nye Canon EOS 1D Mark II ser ut til å bli svar på tiltalen.

Mest oppsiktsvekkende er utvilsomt ytelsen på 1D Mark II. Kameraet er utstyrt med en CMOS-sensor, og inntil nå har det ikke vært mulig å få bedre ytelse enn 3 bilder i sekundet med denne teknologien. Versjon 1 av 1D har derfor vært utstyrt med en CCD-brikke. Med en ytelse på 8.5 bilder i sekundet vil 1D Mark II ha den raskeste seriebildefunksjonen av speilrefleksene på markedet i dag. Kameraet er utstyrt med en svært stor buffer, og kan ta 40 JPEG-bilder av slengen, eller 20 RAW-bilder.

CMOS-bildebrikken på 1D II har samme størrelse som på forgjengeren, og kameraet har derfor en cropfaktor på 1.3. Et 17-40 objektiv vil dermed tilsvare 22.1-52 mm. Dette er en stor fordel i forhold til f.eks. Canon 10D som har en cropfaktor på 1.6, objektivet vil med dette kameraet tilsvare 27.2 - 64 mm. En ulempe med den noe spesielle cropfaktoren på 1.3 vil imidlertid være at ikke all optikk laget av tredjepartsprodusenter tilpasset en cropfaktor på 1.5 vil være egnet til kameraet.

 

Mark II får en bedre LCD-skjerm med hele 230 000 piksler. Å forstørre bilder under bildevisning skal visstnok ha vært håpløst med 1D, på Mark II skal man lett kunne forstørre med 10x på samme måte som med 10D.

Gamle 1D opererte som standard på ISO 200-1600, men dette kunne utvides til ISO 100-3200. Mark II opererer på 100-1600, men kan utvides til 50-3200. Tilgjengeligheten av ISO 50 muliggjør fotografering med lengre lukkertider/større blendere i godt lys.

Mark II blir utstyrt med en ny Digic-bildeprosessor, som skal sørge for enda bedre bildekvalitet og ytelse. En overraskende nyhet er at man også kan bruke SD-minnekort til kameraet, det er første gangen vi ser dette på et profesjonelt kamera. Forbrukervennlig er også støtten for USB 1.1 filoverføring.

Nytt er også støtte for PTP og PictBridge, og kameraet har en ny E-TTL blitsmodus.

Videre skal lukkeren være mer holdbar, og tåle 200 000 eksponeringer mot 150 000 på den gamle modellen. Og det kan saktens trengs på et så godt spesifisert kamera. Den nye lukkeren er imidlertid ikke like rask som den forrige, så raskeste lukkertid er begrenset til 1/8000 sekund.

Canon EOS 1D Mark II ventes på markedet allerede i april.

Se vår side-ved-side sammenlikning av spesifikasjonene til Canon 1D Mark I og II.

For mer informasjon må vi nok vente på den offisielle lanseringen av produktet. De som kan fransk kan imidlertid nyte PDF-filen Canon Frankrike har lekket.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen