Canon EOS 10D lansert!

Canon EOS 10D
Større bilder finnes i galleriet
Noen vil nok bli skuffet over Canons lansering, fordi kameraet ikke har høyere oppløsning enn forrige generasjon EOS D60.

Men hvor stor oppløsning trenger man egentlig? 6 Megapiksler på et slikt kamera kan fint brukes til bilder i A3-format. Høyere oppløsning enn det trenger de færreste.

En ting mange vil finne negativt med det nye 10D er at kameraet også har samme størrelse på bildebrikken som D60. Dette innebærer at brennvidden på objektivet må ganges med 1.6 for å få reell brennvidde. Dermed må man ha ekstremt sære og dyre vidvinkelobjektiver for å få tilfredsstillende vidvinkel.

Canon lanserer samtidig et 17-40mm. objektiv, som vil tilsvare 27,2-64 mm. Dette vil være nok vidvinkel for de fleste.

Canon EOS 10D har mange forbedringer i forhold til forgjengeren. D60 har fått mye kritikk for svak autofokus, med 10D vil nok denne kritikken stilne. Kameraet er basert på filmbaserte EOS 30, som har meget bra autofokus. Nye 10D kan fint holde fokus også på de fleste motiver i bevegelse. Kameraet har 7 fokuspunkter.

Kamerahuset er laget i magnesium, slik at forholdet mellom styrke og vekt skal være så lavt som mulig.

Canon EOS 10D
Som tilbehør til Canon EOS 10D kan man også kjøpe med vertikalt grep med ekstra batterier.

10D har en nyutviklet CMOS-bildebrikke med 6.3 millioner Megapiksler. Bildebrikken er koblet til Canons DiGIC-prosessor (DIGital Imaging Core) som ikke bare sørger for bedre bildekvalitet, men også fører til at kameraet blir raskere i bruk.

10D støtter selvsagt "det digitale negativ", RAW-formatet. En kul forbedring er at man nå kan velge selv hvor store JPEG-bildene som er integrert i filene skal være. På en datamaskin kan man enkelt hente ut JPEG-bildene integrert i RAW-filene, og dermed har man både et digitalt negativ samt et fullverdig JPEG-bilde som i de fleste tilfeller vil være tilstrekkelig også mht. bildekvalitet. Genialt.

EOS 10D skal ha enda bedre støyreduksjon enn tidligere, og man kan derfor velge ISO-verdier mellom 100 og 1600. Man kan også sette opp som personlig innstilling at kameraet skal kunne bruke ISO 3200, men siden denne innstillingen er vanskeligere tilgjengelig synes Canon åpenbart at grensen for god bildekvalitet går ved 1600 ISO.

Lysmålingssystemet i EOS 10D er helt nytt, og bruker 35 målefelter koblet til de sju fokuspunktene. Kameraet har også forbedrede hvitbalansefunksjoner, der den viktigste er muligheten til å angi fargetemperaturen direkte etter Kelvin-skalaen. Man kan angi fargetemperaturen mellom 2800-10000K, tilsvarende toppmodellen 1Ds.

Kameraet tar bilder med sRGB fargerom, som alle programmer i dag støtter. Profesjonelle fotografer bruker ofte andre fargerom enn dette, slik at fargenyanser og dynamikk ikke blir begrenset av det enklere sRGB-formatet. EOS 10D støtter også Adobe RGB-fargerommet, noe de mer profesjonelle fotografene nok vil sette pris på. Ulempen er at man ikke er garantert optimal visning av bildene i programmer som ikke støtter Adobe RGB.

Canon EOS 10DEOS 10D har også andre forbedringer i forhold til D60. Kameraet har automatisk valg av FAT16 eller FAT32 filsystem, slik at man kan bruke CF-kort med mer enn 2 GB kapasitet. Videre har man utvidet kontrollmulighet over skarphet, kontrast, fargemetning og fargetone ved at man kan justere disse i +/- 5 trinn. Videre har man mulighet til å zoome kraftigere inn i bildet, nå kan man zoome inn 10x.

En typisk forbrukerfunksjon er at kameraet også har automatisk retningssensor, slik at bildet blir snudd automatisk hvis man laster bildene ned med Canons programvare. Synd at Canon ikke har valgt en løsning som innebærer fullstendig rotasjon også hvis man ikke benytter denne programvaren. Retningssensoren er koblet til lysmålingssystemet, slik at kameraet vil vite hva som er himmelen i motivet. Dette vil hjelpe kameraet til å velge korrekte innstillinger for optimal bildekvalitet.

Canon EOS 10D har også en lysere LCD-skjerm som er bakgrunnsbelyst av LED-lamper. 10D skal ha enda bedre batterikapasitet enn forgjengeren, uten blits skal kameraet visstnok klare 650 bilder, med 50 % bruk av blits 500 bilder.

Canon EOS 10D får med andre ord både flere profesjonelle egenskaper, samt egenskaper mer tilpasset vanlige forbrukere. Siden autofokusen åpenbart er vesentlig forbedret i forhold til forgjengeren må det være liten tvil om at 10D blir et fantastisk kamera. Hvis ikke konkurrentene kommer fort på banen med gode alternativer, og Canon klarer å produserere nok av kameraet, vil dette ganske sikkert bli det mest solgte speilreflekssystemet i år.

Det mest spennende med kameraet er nemlig prisen, som er senket med over 7000 kroner siden Canon EOS D60, som har en veiledende pris på 26900 kroner. Veiledende pris er 19495 kroner, slik at vi ganske sikkert vil se kameraet ned mot 15 000 kroner i de billligste butikkene før året er omme.

Vi gleder oss til å teste kameraet, som vil komme på markedet allerede i april.

Pressemelding med ytterligere detaljer og spesifikasjoner følger på de to neste sidene.

Kommentarer eller spørsmål? Bruk forumet vårt!

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen