Canon D10, Fujifilm Z33 WP, Olympus Tough 8000 og Panasonic DMC FT1

Stadig flere produsenter lanserer nå kompaktkameraer som markedsføres som robuste og vanntette. I løpet av våren og forsommeren testet vi fire av disse nykommerne: Canon PowerShot D10, Fujifilm Finepix Z33 WP, Panasonic DMC FT1 og Olympus Mju Tough 8000. Denne artikkelen oppsummerer de viktigste av funnene vi gjorde, og samler dem på ett sted. La oss kort introdusere kappestridens deltakere:

Utseende
Modell Canon
PowerShot D10
Fujifilm Finepix Z33 WP

Panasonic
DMC-FT1

Olympus Mju Tough 8000
Oppløsning 12 megapiksler 10 megapiksler 12 megapiksler 12 megapiksler
Skjerm 2,5 tommer 2,7 tommer 2,7 tommer 2,7 tommer
Zoom 35 til 105 mm 35 til 105 28 til 128 mm 28 til 102 mm
Største blender f. 2,8/f. 4,9 f. 3,7/f. 4,2 f. 3,3/f. 5,9 f. 3,5/f. 5,1
Optisk bildestab. Ja Nei Ja Ja
ISO 80 til 1600 (3200) 64 til 1600 80 til 1600 64 til 1600
Video i HD/720p Nei Nei Ja Nei
Vanntetthet 10 meter 3 meter 3 meter 10 meter
Støt-toleranse 1,2 meter Ikke oppgitt 1,5 meter 2,0 meter
Kulde-toleranse Minus 10 grader C. Ikke oppgitt Ikke oppgitt Minus 10 grader C.
Bildeeks. Bildegalleri D10 Bildegalleri
Z33 WP
Bildegalleri
DMC-FT1
Bildegalleri
Tough 8000
         

Om Canon PowerShot D10:

Morsomt og originalt utseende. Men overgjennomsnittet når det gjelder fysisk størrelse. Nedsenket objektivfront, men beskyttelsesdeksel mangler. Begrenset zoom-område, mangler kraftig vidvinkel og kraftig tele. Men objektivet er lyssterkt sammenliknet med konkurrentene - en blenderåpning på f. 2,8 ved 35 mm er meget bra. Utmerket bildekvalitet ved lav og middels høy ISO. Byr ikke på HD/720p-video, men videokvaliteten er likevel god. Meget robust, det mest solide og vanntette av kameraene i denne sammenlikningen nest etter Olympus Mju Tough 8000.

Om Fujifilm Z33 WP:

Pussig utseende med friske farger. Trolig verdens minste og letteste vanntette kamera. Utsatt objektivfront - ingen nedsenking, og heller ikke noe beskyttelsesdeksel. Måtelig zoom-område - vi savner en videre vidvinkel og en lengre tele. Ikke særlig lyssterkt objektiv ved vidvinkel, men grei blenderåpning ved tele. Noe knotete betjening, og litt primitive menyer. Svakt på autofokusering i dårlig lys. Sammenlikningens svakeste bildekvalitet - mye støy, elendig detaljgjengivelse og synlig vignettering ved bruk av tele. Det eneste kameraet som ikke har optisk bildestabilisering. Ikke HD-video, og heller ikke særlig god videokvalitet. Lite og lett hus som lett sklir ned i en lomme, men som neppe tåler støt og fall særlig godt. Moderat vanntetthet - kan holde til lett snorkling, men neppe til dykking.

Om Panasonic Lumix DMC-FT1:

Tøft å se på, middels stort i størrelse. Objektivet er svakt nedsenket, men også her mangler deksel. Sammenlikningens klart beste zoom-omfang - både god vidvinkel og kraftig tele. Forholdsvis lyssterkt objektiv ved vidvinkel, men ikke spesielt lyssterkt ved tele. I skrivende stund det eneste vanntette kameraet som tilbyr video i HD/720p, med 30 bilder per sekund. Mulig å zoome med objektivet mens man filmer. Lagring av video i Motion JPEG eller AVCDHD lite. Middels god bildekvalitet, god videokvalitet. Solid hus, men ikke vanntett til mer enn tre meter. Tåler fint en tur i gulvet, men må restartes etter kraftige støt. Utmerket batterilevetid.

Om Olympus Mju Tough 8000:

Fin kombinasjon av stil og ekstrem robusthet. Det eneste kameraet i denne sammenlikningen som er utstyrt med objektivdeksel. Bra zoom-omfang, har i likhet med DMC-FT1 28 mm vidvinkel. Men kunne godt hatt en noe kraftigere tele i tillegg. Middels lyssterkt objektiv. Forbedret på flere områder i forhold til tidligere vanntette modeller fra Olympus, men fortsatt dårlig bildekvalitet på grunn av svak detaljgjengivelse. Videokvaliteten er heller ikke noe å skryte av. Alt i alt likevel bedre bildekvalitet enn Z33 WP. Dessuten et utrolig solid hus. Vanntett til ti meter, tåler fall fra to meter. Verdens mest solide kompaktkamera?

Konklusjon

Etter en helhetsvurdering, med betydelig vekt lagt på bildekvalitet, utroper vi Canon PowerShot D10 til vår klare favoritt og testvinner. Panasonic Lumix DMC-FT1 ville ha blitt vinneren hvis vi hadde lagt mindre vekt på bildekvalitet og mer vekt på vidvinkel og video. Det kameraet havner nå på en god andreplass. Olympus Mju Tough 8000 ville ha havnet på førsteplassen om vi hadde prioritert robusthet framfor andre faktorer, men inntar etter en helhetsvurdering tredjeplassen. Fujifilm Z33 WP blir taperen.

Klikk her for å lese hele testen

Bildegalleri Canon Powershot D10

Bildegalleri Fujifilm Z33 WP

Bildegalleri Panasonic Lumix DMC-FT1

Bildegalleri Olympus Mju Tough 8000

Klikk her for å lese hele testen

Canon PowerShot D10

Panasonic Lumix DMC-FT1

Fujifilm FinePix Z33

Olympus µ Tough-8000

Panasonic Lumix DMC-FT1

Fujifilm FinePix Z33

Olympus µ Tough-8000

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen