TEST: Canon 980 IS
Test

Canon 980 IS

Fargegjengivelse

I test av manuell hvitballanse gjør 980 IS det bra, men de to andre Canon-modellene og Panasonic holder fint følge.

I figuren under ser vi avviket. Firkantene representerer idealet, sirklene kameraets gjengivelse. Med idealkameraet skal disse overlappe.

I automatisk hvitballanse kommer ikke 980 IS like godt ut.

Bildestøy

I denne grafen ser vi resultatet fra test av bildestøy ved ulike ISO-verdier. Den gule linjen representerer luminansstøy, mens de andre fargene representerer kameraets fargefrekvenser RGB = Rødt, Grønt, Blått.

Eksponering og dynamisk omfang

Vi tester dynamisk omfang ved å fotografere og måle hvor mange gråvalører på en 41-trinns graderingsplansje kameraet klarer å gjengi i ett bilde.

For å sette dette litt i sammenheng tar vi med et motiv fotografert med 980 IS, og speilreflekskameraet Canon 20D. Begge bilder har justert Recovery i Adobe Camera Raw for å redde mest mulig nyanser i høylyset. Eksponeringene er gjort med ca samme brennvidde og blender/lukkerverdier. 980IS gjengir fler detaljer på grunn av høyere oppløsning (20D har en sensor på åtte megapiksler), mens speilreflekskameraet tar vare på betydelig mer informasjon i hele toneregisteret, inkludert i de høylyset. Så selv om Canon Ixus 980 IS på papiret er god for nesten dobbelt så store høyoppløselige utskrifter, så vil vi påstå at filene fra 20D tåler å strekkes lenger fordi det inneholder mer informasjon og gir et bedre, mer voluminøst helhetsinntrykk.

Stryk musepila over den grønne teksten over hvert bilde for å se detaljutsnitt.

Kromatisk feilbrytning

Kromatisk feilbrytning skyldes en ujevn brytning av lysets bølgelengder i linsen, der lilla ofte er vanskeligst å kontrollere. Dette oppstår gjerne ved vidvinkel, der lysets brytningsvinkel er på sitt mest ekstreme. Selv med en beskjeden vidvinkel på 36 mm produserer 980 en del feilbrytning.

I detaljen av lykta ser vi et tydelig lilla fargestikk på venstre side. Fujifilm F100fd fremstår med mer moderat feilbrytning, mens Sony T700 igjen sliter litt.

Fra venstre: Canon 980 IS sidestilt med Fujifilm F100fd, Sony T700
Fra venstre: Panasonic Fx500, Canon 870IS, Canon G10

Canon Digital Ixus 980 IS

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen