Canon lanserer speilløst kamerasystem
Teknofil

Canon lanserer speilløst kamerasystem

Som den siste av de store kommer Canon endelig på banen.

Canon har lenge sittet på gjerdet når det gjelder speilløse systemkameraer, og er siste av de store produsentene som lanserer sitt eget system av typen. Mange hadde fryktet at Canon PowerShot G1 X skulle vise seg å være Canons eneste bidrag i denne klassen, men det skulle vise seg å ikke stemme, for i morgentimene i dag lanserte altså Canon sin nye fatning, som får navnet EF-M.

Canon EOS M.
Canon EOS M.Foto: Canon

Med den ser ett nytt kamera, to objektiver og en blits dagens lys. I tillegg kommer en adapter som gjør at det nye kameraet kan bruke både EF- og EF-S-objektiver.

Og da har du kanskje allerede gjettet at det her er snakk om et kamera som har APS-C-bildebrikke? For det stemmer, EF-M-systemet vil ha samme størrelse på bildebrikken som Canon har på sine amatør- og entusiastmodeller, og dermed potensielt samme gode bildekvalitet. Dermed har Canon ikke falt for fristelsen til å gjøre som Nikon eller Pentax (om man ser bort fra sistnevntes K-01), og mange vil med det puste lettet ut.

Her er de nye produktene som lanseres i dag:

Canon EOS M
Canon EOS-M får en 18-megapiksels hybrid-CMOS-brikke, noe som vil si at den akkurat som mange ventet er av samme type som i nylig lanserte Canon EOS 650D. Kameraet får med andre ord både fasedetekterende og kontrastbasert autofokus, takket være små autofokussensorer som sitter innimellom de vanlige bildesensorene på brikken. Disse gir mulighet for til sammen 31 fokussoner, og siden fokussensorene sitter på brikken, elimineres feilkilder som kan finnes på speilreflekser - blant annet visse former for feilkalibrering.

Canon EOS-M skal være godt for 4,3 bilder i sekundet, i 17 JPG-bilder eller 6 RAW-bilder. Lagringen foregår på SD-kort, og kameraet skal støtte både UHS-1 for hastighet og SDXC for kapasitet. Videoopptak er også på plass, og i 1920 x 1080 lagres kameraets MOV-filer i H.264 og med fritt valg mellom 29,97 bilder per sekund (bps), 25 bps, eller 23,976 bps. I 1280 x 720 er hastigheten øket til 59,94 bps eller 50 bps om man skulle ønske det. Maksimal varighet er 29 minutter og 59 sekunder, eller tidligere dersom filstørrelsen når 4 GB før den tid. Kameraet er utstyrt med plugg for ekstern mikrofon, og lydnivået kan justeres manuelt under filming.

Skjermen er på 3 tommer (7,6 cm) og er berøringssensitiv. Den skal støtte multi-touch, som de leserne med smarttelefon bør være kjent med, og oppløsningen blir 1 040 000 bildepunkter.

ISO-omfanget på det nye kameraet vil bli 100-12800, som også kan utvides til 25600. Auto-ISO vil imidlertid måtte holde seg innenfor 100-6400. Lukkeren er av en hybrid-type, i og med at første gardin er elektronisk mens andre er mekanisk.

Tidlig informasjon typer på at batterilevetiden etter CIPA-standarden er en smule skuffende, med bare 230 bilder per lading. Dette er ikke mye, spesielt for et kamera som ikke har blits, men vi tar tallet med en klype salt inntil vi eventuelt får det bekreftet på pressekonferansen senere i formiddag.

Canon EF-M 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM.
Canon EF-M 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM.

Canon EF-M 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM
Det vanligste kitobjektivet til EOS-M blir nok Canon EF-M 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM, som naturlig nok lanseres samtidig. Dette objektivet får STM-motor akkurat som objektivene som ble lansert sammen med 650D. dette er en type elektromotor som er svært presis og stillegående, og er spesielt tiltenkt videoopptak.

Bildestabilisator er også på plass, og optisk består objektivet at 13 elementer i 11 grupper. Nægrensen blir på 25 cm, og filterdiameteren på 52 mm. Alt i alt veier objektivet 120 gram, så noen tungvekter er ikke dette akkurat.

Canon EF-M 22 mm f/2 STM.
Canon EF-M 22 mm f/2 STM.

Canon EF-M 22 mm f/2 STM
Canon har vært smarte og sluppet også et mindre, fastobjektiv sammen med EOS-M, og dette er Canon EF-M 22 mm f/2 STM. Dette vil bli mindre, men mer lysstekt enn zoomen, med henholdvis 105 gram vekt og en lysstyrke på f/2. Ingen bildestabilisator, dessverre, men her er det nok først og fremst nettopp størrelse og lysstyrke som har vært prioritert.

Også dette objektivet får en STM-motor, og optisk vil det være konstruert av 6 elementer i 7 grupper. Nærgrensen blir 15 cm.

Canon Speedlite 90EX.
Canon Speedlite 90EX.

Canon Speedlite 90EX
Canon Speedlite 90EX har vi ennå ikke fått noe særlig informasjon om, men som bildet viser er det ikke en veldig stor blits, og dermed heller neppe spesielt kraftig. EOS-M vil for øvrig ikke ha innebygget blits, men vil være kompatibel med både denne nye blitsen, og resten av Canons blitsrekke.

Priser og tilgjengelighet

Salgsstart beregnes å være i løpet av oktober, og veiledende priser i Norge vil være som følger:

  • EOS M med 18-55 mm: Kr 7490,-.
  • EOS M med 22 mm f/2 og EF-adapter: Kr 8490,-.
  • EOS M med 18-55 mm og 22 mm f/2: Kr 8990,-.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen