Revolusjonerende autofokus

Canon EOS 650D

(Bilde: Canon)

Revolusjonerende autofokus

Vi har hatt 650D mellom hendene.

Canon hadde fredag 8. juni pressekonferanse der de lanserte sitt siste tilskudd på speilrefleksfronten, samt to nye objektiver. Vi var tilstede og fikk leke litt med de nye produktene.

Med utgangspunkt i de tekniske data forventet vi ikke den store oppgraderingen fra Canon EOS 600D. Det vi fikk se var derimot det helt motsatte. Canon forventet det samme fra oss og åpnet selve presentasjonen med å fortelle oss at det vi skulle se nå, det var noe helt nytt. Stikkordene var at video skulle være enkelt for alle; videofilming på speilreflekskameraer skulle revolusjoneres.

Det første vi merket oss var ergonomien. Kameraet har fått plass i Canons innstegsportefølje. Dette betyr at det ikke er et veldig stort hus. Det er bygget på samme lest som Canon EOS 600D og Canon EOS 550D, noe som gjorde oss litt skeptiske til selve følelsen og ergonomien.

Canon EOS 650D.
Canon EOS 650D.

Denne skepsisen ble fort borte. 650D føles rett og slett godt å holde i henda. Huset er lite, men bygd så det ikke føles sånn. Sammenligner man med forgjengeren 600D, som har tilnærmet de samme dimensjonene, er dette helt klart en oppgradering. Canon har gjort selve grepet litt større og de har laget en liten utvekst som stopper tommelen fra å flytte på seg. Dette gjør at huset ligger mye bedre i hendene og føles ikke like lite som forgjengerne.

I tillegg til ergonomien har Canon gjort endringer på programhjulet. De har byttet ut ADEP-programmet med to flerksponeringsprogram. Av/På-bryteren er fortsatt ved siden av programhjulet, men de har flyttet videomodusen opp på samme bryter. Dette virker som en logisk endring. Huset er ikke spesielt stort og det er antageligvis enklere for brukeren å gå over til videomodus med den bryteren enn med en knapp bak på huset.

Baksiden på Canon EOS 650D.
Baksiden på Canon EOS 650D.

Den nye 7.7 cm store skjermen har fått navnet Clear View LCD II og har 1 040 000 punkter. Canon har gjort skjermen på EOS 650D vridbar, akkurat som på EOS 60D og 600D. Dette er i seg selv ikke noe nytt. Det som faktisk er nytt med skjermen er at det er en kapasitiv berøringsskjerm. 650D er det aller første speilreflekskameraet som kommer med en slik skjerm.

Figur: Gammel og ny LCD-skjerm.
Figur: Gammel og ny LCD-skjerm.

Berøringskontrollen gjør at man kan styre kameraet direkte fra skjermen. Den skal ifølge pressemeldingen støtte flere forskjellige berøringsbevegelser som for eksempel knipezoom. Dette fikk vi ikke prøvd skikkelig siden kameraet Canon hadde med seg var en pre-produksjonsmodell og tilhørende beta-firmware. LCD-skjermen var uansett klar og hadde god respons på de menyvalgene vi foretok oss.

Den virkelig store oppgraderingen ligger inni kameraet. Med et helt nytt AF-system og en nyutviklet bildebrikke har Canon slått på stortromma. Canons 18 megapiksler hybrid CMOS-bildebrikke har fått dedikerte piksler for nøyaktig autofokus under Live View-opptak. Sett i sammenheng med berøringsskjermens muligheter er dette en god tanke. Man kan velge fokuspunkt på selve skjermen og følge det man har satt fokus på.

Hybrid CMOS-bildebrikken i Canon EOS 650D.
Hybrid CMOS-bildebrikken i Canon EOS 650D.

For Canon er det nye autofokussystemet primært ment som en oppgradering for de som driver med videoopptak. De har rett og slett gitt kameraet både fasedetektering og kontrastfokus.

Sånn det nye systemet fungerer vil fasedeteksjonen først merke hvor det man ønsker å fokusere på er - før kontrastdeteksjonen slår inn og finjusterer fokusen. På grunn av fasedetektering på selve bildebrikken vil det heller ikke være nødvendig med kalibrering av autofokus. Det den finner er i fokus - uansett. Dette betyr også at man kan ha kontinuerlig autofokus når man filmer. Autofokusen må ikke lenger stoppe opp for å lete etter noe å fokusere på.

For å kunne utnytte denne hybridfokusen fullt ut må man også benytte seg av ett av de nye STM-objektivene til Canon. Vi prøvde 650D sammen med Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM og ble særdeles overrasket over hvor kjapt og stillegående den kombinasjonen var. Den eneste måten vi skjønte at kameraet faktisk fokuserte var når vi hadde øyet oppe ved søkeren og så autofokusbekreftelsen, eller vi hørte kameraets pip når den fant auto.

På stillbilder bruker det et annet system. Her finner man samme arkitektur som i 60D. Alle de ni fokuspunktene er av krysstypen der senterpunktet er sensitivt både horisontalt og vertikalt på f/2.8. Kameraet har fått de sedvanlige AF-modiene (One Shot AF, AI Servo AF og AI Focus AF), der AI Servo AF har fått samme servo-algoritme som i Canon EOS 7D.

DIGIC 5-prosessoren.
DIGIC 5-prosessoren.

Canon har utstyrt EOS 650D med en 14-bit DIGIC 5-prosessor. Denne prosessoren kjenner vi fra kompaktkamera som Canon PowerShot S100 og G1 X. Prosessoren skal gjøre kameraet godt egnet til sportsfotografering, samt gi bildene gode overganger mellom fargetonene.

Spørsmålet man fort stiller seg er hvordan dette kameraet utmerker seg i praktisk bruk. Vi ser mange gode ting med Canon EOS 650D, men det aller meste ligger i teknologien. Den nye LCD-skjermen er stor og klar, men for oss ble det uvant å gjøre stillbildeopptak kun med skjermen. Til en viss grad fungerte det. Den vridbare skjermens fortreffeligheter er jo kjent fra før av, men med berøringsskjerm ble det hele litt enklere. Å holde kameraet høyt over hodet, se opp, velge fokus på skjermen og ta selve bildet via skjermen var overraskende enkelt.

Canon EOS 650D.
Canon EOS 650D.

Problemet med Canon EOS 650D er at det er et innstegskamera. Det betyr at plassering av knapper er litt rotete. Canon har stuet sammen en hel del knapper på kamaeraets høyre side, noe som kan gjøre det litt vanskelig å komme til når man tar bilder med øyet opp mot søkeren. Selve søkeren er heller ikke det beste på markedet. Litt for mørk og liten for vår del, med 95% dekning.

Som en kuriositet kan vi jo ta med at om man hadde fjernet all plastikken (grepet og det rundt blitsen), gjort blitsen mindre og satt på det nye 40mm-objektivet ville dette blitt et enkelt og lite kamera med veldig god oppløsning og bildekvalitet.

Canon EOS 650D er i følge Canon selv en liten revolusjon og det er enkelt å se hvorfor de mener det. Dobbelt AF-system, hybrid CMOS-sensor og berøringsskjerm gjør at dette kameraet kan bli en godbit for mange. I et marked der man ofte får små oppdateringer på veien er Canon EOS 650D et stort skritt videre. Det vi stiller oss spørsmålet om er hvordan dette kameraet plasserer seg i markedet. På mange måter er dette, rent teknologisk, et bedre kamera enn Canon EOS 60D. Det er bedre på video noe som utmerker seg spesielt i kombinasjon med Canons nye STM-objektiver.

Les også: Canons STM-objektiver

Tentativ salgsstart er juni/juli og veiledende priser er:

  • Canon EOS 650D kamerahus - 6.990,-
  • Canon EOS 650D med 18-55mm IS - 7.990,-
  • Canon EOS 650D med 18-135mm IS STM - 9.990,-

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen