TEST: Canon EOS 5D Mark III

Test Canon EOS 5D Mark III

(Bilde: Canon)

Legenden er tilbake

5D Mark III er en 7D med fullformat.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Konklusjon

La det være helt klart: Canon EOS 5D Mark III er et fantastisk godt kamera. Her er det få store feil, og mange store fordeler, men vi er likevel en smule ambivalente til det hele. Mange aspekter av bildekvaliteten er nemlig ikke vesentlig forbedret siden 5D Mark II, mens ting som opptakshastighet, funksjoner, innstillingsmuligheter og autofokus, bare for å nevne noe, har fått seg en kraftig og hardt tiltrengt oppgradering.

Canon EOS 5D Mark III.
Canon EOS 5D Mark III.

Canon EOS 5D Mark III er kanskje bedre beskrevet som en 7D med fullformat, enn som en oppfølger til 5D Mark II, og det er nok flere 7D-brukere som vil vurdere å oppgradere ene og alene på grunn av bildekvaliteten enn 5D Mark II-brukere som vil gjøre det samme.

Bildekvaliteten alene er nemlig etter vår mening egentlig ikke grunn god nok til å kjøpe 5D Mark III fremfor 5D Mark II, med mindre man da har et spesielt behov for den moderate forbedringen i bildestøy eller den minimale økningen i detaljgjengivelse som 5D Mark III kan by på. Har du derimot irritert deg over ting som for eksempel 5D Mark IIs nærmest forhistoriske autofokus, noe trege opptakshastighet, eller praktisk talt verdiløse auto-ISO, så er det meget mulig at Canon EOS 5D Mark III er kameraet for deg.

Problemet er uansett prisen. I alle fall på papiret fremstår hovedkonkurrenten, Nikon D800, som et mer spennende kamera for mange brukere. 36 megapiksler er - nyttig eller ikke - et større skrytetall enn Canon kan påberope seg, og D800 har også en del andre funksjoner enn 5D Mark III, mange av dem tilsynelatende mer sexy. Og D800 er i tillegg billigere, faktisk nærmere 20% billigere i skrivende stund.

Likevel er det klart at Canon EOS 5D Mark III får en anbefaling. Det er rett og slett for bra til noe annet, nesten uansett pris. Her får man en arbeidshest av et kamera som yter godt i nesten alle tenkelige situasjoner, og som gir fortreffelig bildekvalitet som man kun for få år siden bare kunne drømme om. 5D Mark III er et fabelaktig allrounderkamera, men like revolusjonerende som 5D og 5D Mark II i sin tid var i forhold til sine konkurrenter er det dessverre ikke.

Canon EOS 5D Mark III.
Canon EOS 5D Mark III.

Fysisk:


Praktisk bruk:


Bildekvalitet:


Valuta for pengene

Enn så lenge er Canon EOS 5D Mark III for dyrt. Canon har en tendens til å gå alt for høyt ut med sine veiledende priser, for så å redusere prisen drastisk i løpet av de neste årene. 5D Mark II gikk for eksempel i sin levetid ned i pris med over 50%, og gikk for ikke lenge siden for 11 999 kroner per stykk. Man får altså to eksemplarer av Mark II for prisen av ett Mark III. Har du tid til å vente et år eller to, kan det altså svare seg å utsette innkjøpet av 5D Mark III. I mellomtiden kan du kanskje klare deg med den eldre vanianten? Hvis ikke er svaret enkelt: Kjøp 5D Mark III og du har et fotoverktøy for de fleste situasjoner i lang tid fremover.


Styrker og svakheter

 
  Svært god detaljgjengivelse
  Bildekvaliteten er i store trekk ikke vesentlig bedre enn 5D Mark II
 
  Alt i alt svært god bildekvalitet
  Litt mer plundrete betjening enn før
 
  Stor og klar søker med 100% dekning
  Støtter ikke UHS-I
 
  Mange og gode funksjoner
  Mer innfløkte menyer enn tidligere
 
  Kraftig forbedret autofokus
  Noe bløte JPG-filer som standard
 
  Betydelig forbedret opptakshastighet
  For høy pris
 
  Bildestøy er under god kontroll
  
 
  Kraftig forbedret videofunksjon
  
 
  Yter godt i nesten alle situasjoner
  

Passer for:

 • Brukere som trenger fullformatkamera som yter godt i alle situasjoner.
 • Brukere som har 7D men savner fullformat.
 • Brukere som har 5D Mark II men savner raskere opptakshastighet, bedre autofokus, og/eller flere og bedre funksjoner.

Passer ikke for:

 • Brukere som ikke har hatt speilrefleks tidligere.
 • Brukere som setter bildekvalitet høyest og har begrenset budsjett.
 • Brukere som ikke bruker RAW og kun fotograferer i JPG.

Canon EOS 5D Mark III.
Canon EOS 5D Mark III.

Alternativer

Det finnes ikke veldig mange alternativer til et kamera i denne klassen, men vi har funnet frem noen du bør se på før du kjøper Canon EOS 5D Mark III:

 • Canon EOS 5D Mark II: Forgjengeren, med nesten like god bildekvalitet men betydelig eldre og følgelig dårligere på det meste annet, spesielt opptakshastighet og autofokus. Prisen er imidlertid under det halve, og trenger man ikke endringene fra 5D Mark II til Mark III er dette et sjeldent godt kjøp.
 • Canon EOS-1D X: En slags proffversjon av 5D Mark III. Samme fokussystem, noe lavere oppløsning, men bedre opptakshastighet og videofunksjonalitet, bare for å nevne noe. Koster rundt regnet det dobbelte av 5D Mark III og kan være vanskelig å få fatt i, siden det har vært svært forsinket til marked.
 • Canon EOS 1D Mark IV: Utgående modell, men fremdeles bra og ikke svært mye dyrere enn 5D Mark III. Ikke fullformat men likevel god bildekvalitet, men med noe eldre fokussystem enn 5D Mark III. Opptakstempoet er imidlertid betydelig høyere, og den lille prisforskjellen tatt i betraktning kan det være verdt å vurdere.
 • Nikon D800: Nikons direkte konkurrent til 5D Mark III er utstyrt med hele 36 megapiksler mot 5Ds 22. I tillegg er D800 noen tusen rimeligere og har en del interessante funksjoner som 5D Mark III mangler, som for eksempel innebygget intervallometer. Fokussystem, videofunksjonalitet og byggekvalitet er sammenlignbar med 5D Mark III, men selvsagt ikke helt identisk. D800 er imidlertid begrenset til 4 bilder per sekund i full oppløsning.
 • Canon EOS 7D: Mange ser 5D Mark III som en fullformatsversjon av 7D, og det er nok ikke mye feil i det. Slektskapet er tydelig, og kameraet koster mindre enn halvparten. Klarer du deg med den noe dårligere bildekvaliteten, er dette et kamera du bør vurdere.
 • Olympus OM-D E-M5: Olympus sitt nye flaggskip som har imponert over hele linjen. Koster under det halve av 5D Mark III, og veier tilsvarende lite. Bildekvaliteten er nok ikke i samme klasse, men er likevel god nok til at dette bør vurderes. Fremragende autofokus og byggekvalitet har det også.
 • Sony SLT-A77: Sonys toppmodell kam heller ikke tilby samme bildekvalitet som 5D Mark III, men du får tre stykker for prisen av ett 5D. Tempoet er også betydelig høyere enn 5Ds, så er det viktig for deg bør du sjekke ut Sony A77.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen