SNIKTITT: Canon EF 24-70L f/4 IS Et lovende allroundobjektiv

Sniktitt Canon EF 24-70L f/4 IS

(Bilde: Montasje: Canon/istock 000004629609)

Et lovende allroundobjektiv

Men til en alt for høy pris, enn så lenge.

SPESIFIKASJONER:

Canon EF 24-70mm f/4L IS USM

 • Brennvidde: 24-70 mm
 • Fatning og format: Canon EF, fullformat
 • Største blender: f/4 på alle brennvidder
 • Minste blender: f/22 på alle brennvidder
 • Minste fokuseringsavstand: 38 cm (normal modus)
 • Filterdiameter: 77 mm
 • Optisk konstruksjon: 15 elementer i 12 grupper
 • Bildestabilisator: Hybrid IS
 • Blenderlameller: 9, avrundete
 • Veiledende pris: 12 690,-
 • Leveres med: Pose, deksler (ny type) og solblender (ny type).

SPESIFIKASJONER:

Canon EF 24-70mm f/4L IS USM

 • Brennvidde: 24-70 mm
 • Fatning og format: Canon EF, fullformat
 • Største blender: f/4 på alle brennvidder
 • Minste blender: f/22 på alle brennvidder
 • Minste fokuseringsavstand: 38 cm (normal modus)
 • Filterdiameter: 77 mm
 • Optisk konstruksjon: 15 elementer i 12 grupper
 • Bildestabilisator: Hybrid IS
 • Blenderlameller: 9, avrundete
 • Veiledende pris: 12 690,-
 • Leveres med: Pose, deksler (ny type) og solblender (ny type).

Reaksjonene både her på Akam og andre steder var ganske klare da Canon lanserte Canon EF 24-70mm f/4L IS USM: 12 690 kroner er ALT for dyrt, og hva skal man dessuten med det når både Canon EF 24-105 f/4L IS USM og Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM finnes i Canon-sortimentet fra før, og Tamron dessuten har sin SP 24-70mm F/2.8 Di VC USD for en betydelig lavere pris?

Her hadde Canon begått en skivebom, var det mange som mente, og det uten å i det hele tatt ha prøvd et eksemplar. Vel, vi bestemte oss for å se nærmere på saken, bokstavlig talt, og finne ut om Canons nye 24-70 mm hadde noe å by på likevel. Vi fikk låne et preproduksjonseksemplar fra Canon, i bytte mot et høytydelig løfte om å ikke publisere bildene fra dem. Glasset er nemlig ikke helt til å stole på i et så tidlig eksemplar som vi har fått låne, men resten skal være representativt for ferdig vare.

Canon EF 24-70mm f/4L IS USM.
Canon EF 24-70mm f/4L IS USM.Foto: Canon

Fysisk

Det første vi legger merke til er størrelsen. Objektivet er overraskende kompakt, og selv om det konstruksjonsmesssig kan ligne på sin eldre halvbror 24-105, så er dette merkbart mindre og mer kompakt. Vekten er fra Canon oppgitt til 600 gram, men på vår brevvekt veide objektivet inn på nøyaktig 557 gram, helt avkledt, dvs uten deksler eller solblender.

Vi hadde dessverre ikke relevante sammenligningsobjektiver fra Canon tilgjengelig, men vi hadde et eksemplar av Tamron SP 24-70mm F/2.8 Di VC USD. Når prisen på Canon EF 24-70mm f/4L IS USM har fått tid til å stabilisere seg tror vi at disse to vil koste omtrent det samme, så en slik sammenligning er kanskje ikke helt borti natta.

Tamron SP 24-70mm F/2.8 Di VC USD er vesentlig større og tyngre.
Tamron SP 24-70mm F/2.8 Di VC USD er vesentlig større og tyngre.Foto: Akam.no

Tamrons objektiv veide til sammenligning 770 gram, også det strippet for alt som strengt tatt ikke er objektiv.

Foto: Akam.no

Forskjellen er ikke stor nok til at vi vil kalle Canon EF 24-70mm f/4L IS USM direkte lite, men samtidig er størrelsen slik vi ser det en god grunn til å vurdere dette objektivet fremfor de vi betrakter som alternativene til det.

Kvalitetsfølelsen er så absolutt til stede, og minner ikke overraskende om de fleste andre i Canons L-serie. Det virker relativt solid sammenskrudd, men det er et par steder vi legger merke til at Canon har spart inn på kronene. Ikke mange, heldigvis, og vi finner ikke noe alvorlig noen steder.

Det er riktignok antydning til slark i røret som stikker frem når man zoomer til 70 mm, og røret er laget av ganske standard plast, men dette er minimalt og ikke noe problem slik vi vurderer det.

Foto: Akam.no

Objektivet har til sammen tre brytere: En for å velge mellom autofokus og manuell fokus, og en for å skru bildestabilisatoren av og på. Den siste bryteren er en låsebryter som har flere bruksområder. Først og fremst skal den forhindre at zoomen glir frem og ut når man bærer kameraet og objektivet er satt til 24 mm, en funksjon som fungerer kun på denne brennvidden. Det vil si, vi tror den fungerer. Vrir man på zoomringen slås denne låsen av, og dette betrakter vi som en videreutvikling av de vanlige låsene av denne typen, som må slås av manuelt før man får zoome. Her trenger man ikke tenke på å låse opp zoomen først - her er det bare å løfte kamera til øye og begynne arbeidet med en gang. Et annet alternativ er selvsagt at låsen fungerer dårlig og glipper ved den minste lille bevegelse av zoomringen, men det velger vi å ikke tillegge noen vekt. Det første alternativet fungerer rett og slett for bra til at vi kan tro det er tilfeldig.

Foto: Akam.no

Den samme låsebryteren kan også trykkes andre veien, men da kun i andre enden, det vil si 70 mm. Zoomer man til 70 mm, flipper bryteren utover (fra kameraet) og vrir ytterligere på zoomringen, har man satt objektivet i makromodus. Det vil si, ekte makro er det ikke, men en funksjon som forskyver indre linseelementer slik at objektivet kan fokusere nærmere enn det kan under normale forutsetninger. Samtidig mister man muligheten til å fokusere på uendelig når denne funksjonen er aktiv.

Foto: Akam.no

Noen info om fokusavstand i makromodus har vi ikke fått, men vi estimerer den til et sted mellom 20 og 25 cm, mot 38 cm i normal modus. Objektivet skal i følge Canon være godt for maksimalt 0,7x reproduksjon i dette nærfotomoduset. I motsetning til zoom-låsen må bryteren holder fremover for å få satt objektivet tilbake til normalfunksjonen.

Som alle andre L-objektiver av nyere dato har også dette objektivet en gummipakning rundt fatningen, for beskyttelse mot vær og vind.

På neste side ser vi på hvordan objektivet er i praktisk bruk.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen