Refleksjon

Cannes i 60: Wong Kar-wai

Europas største og meste kjente filmfestival varer hele elleve dager til ende, fra 16. til 27. mai, og feirer 60-årsjubileum i år. Forventningene har knapt nok vært større og som vanlig er det mange kjente navn med i hovedkonkurransen, for ikke å snakke om gjengangere. Kulturo vil i i løpet av festivalen trekke fram flere av disse gjengangerne, som også deltar med filmer i år. Dagens gjenganger er:

Wong Kar-wai var juryformann i fjor, og deltar med film i år.
Wong Kar-wai var juryformann i fjor, og deltar med film i år.

Wong Kar-wai

Årets Cannes-festival åpner med ”My Blueberry Nights”, som er Hong Kong-regissør Wong Kar-wais første engelskspråklige film. Wong Kar-wai har jobbet med de fleste av Hong Kong- og Kinas mest kjente skuespillere, som Tony Leung, Maggie Cheung, Takeshi Kaneshiro, Faye Wong og Li Gong. Han er kjent for å lage melankolske kjærlighetsdramaer i sprakende vakre farger, og ”My Blueberry Nights” passer til den beskrivelsen. Filmen er nemlig en road movie om en ung servitrises jakt på kjærligheten i det moderne USA, og har sangerinnen Norah Jones i hovedrollen. Kjente skuespillere som Jude Law ("A.I"), Rachel Weisz ("The Fountain"), Natalie Portman ("Star Wars: Den skjulte trussel"), Ed Harris ("The Rock") og Tim Roth ("Reservoir Dogs") er også med.

Dette er selvfølgelig ikke første gang Wong Kar-wai er med i filmfestivalen i Cannes. Han fikk først internasjonal oppmerksomhet da det milde kjærlighetsdramaet ”Chungking Express” fikk varm mottakelse på filmfestivaler verden rundt i 1996, inkludert Cannes. Året etter vant han prisen som beste regissør i Cannes med melankolske ”Happy Together”. Etter det har Wong Kar-wai deltatt i hovedkonkurransen i flere år, med ”In The Mood For Love” i 2000 og oppfølgeren ”2046” i 2004. ”2046” ble vist på festivalen en dag for sent fordi filmen ikke var ferdig fremkalt, og det var under arbeidet med nettopp den filmen at Wong Kar-wais mye omtalte brudd med sin mangeårige cinematograf, Christopher Doyle, fant sted.

Juryformann

Wong Kar-wais forhold til Cannes nådde nok høydepunktet i fjor, da regissøren ble valgt ut som formann i hovedjuryen.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen