Refleksjon

Cannes i 60: Joel og Ethan Coen

Europas største og meste kjente filmfestival varer hele elleve dager til ende, fra 16. til 27. mai, og feirer 60-årsjubileum i år. Forventningene har knapt nok vært større og som vanlig er det mange kjente navn med i hovedkonkurransen, for ikke å snakke om gjengangere. Kulturo vil i i løpet av festivalen trekke fram flere av disse gjengangerne, som også deltar med filmer i år. Dagens gjengangere er:

Coen-brødrene har hatt mange premierer på Cannes.
Coen-brødrene har hatt mange premierer på Cannes.

Joel og Ethan Coen

Gus Van Sant er er en god kandidat som fremtidig jurymedlem til Cannes, eller kanskje til og med juryformann under konkurransen. Det samme gjelder også Joel og Ethan Coen, som har vist frem nesten alle sine filmer for første gang i Cannes. Brødrene fikk sitt internasjonale og kommersielle gjennombrudd med ”Barton Fink” i 1991, som de vant både Gullpalmen og beste regissør med det året. Joel Coen har siden vunnet prisen for beste regissør i Cannes hele to ganger til, i 1996 for den iskaldt morsomme krimfilmen ”Fargo” og i 2001 for film noir-thrilleren ”The Man Who Wasn’t There”.

Med sin nye film ”No Country For Old Men” er brødrene Coen igjen i film noir/thriller-land ute på bygda, og har byttet ut de snødekte slettene i Minnesota med den hete ørkenen på grensen til Mexico. Jegeren Moss (spilt av Josh Brolin, som også blir å se i Tarantinos ”Death Proof”) kommer over et lass narkotika og 200 millioner dollar i kontanter etter et ran som gikk galt. Han tar pengene med hjem og får selvsagt store problemer når både politi og kriminelle kommer for å få tak i ransutbyttet. Her er det som vanlig i en Coen-film duket for både morsomme og voldsomme forviklinger.

Brødrene Coen har brukt sin helt spesielle blanding av stilisert drama, surrealistiske sammensvergelser, nattsvarte humor og knivskarpe dialog helt siden begynnelsen med filmer som ”Blood Simple”, ”Raising Arizona” og ”Miller’s Crossing”, og det har også blitt regissør/produsent-parets varemerke. Med brødrene Coen bak rattet vet man at ingenting går som rollefigurene planlegger det.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen