Canal Digital: – Slik surfer du helt uten å legge igjen spor
(Bilde: Skjermdump, Tek.no)

Canal Digital: – Slik surfer du helt uten å legge igjen spor

Telenor endrer misvisende rådgiving på nett.

Sikkerhet på nett blir stadig viktigere, og det finnes heldigvis en rekke tiltak man kan gjøre for å surfe tryggere. Tiltak du og jeg sannsynligvis godt kan bli flinkere til å ta i bruk. Da er det jo hyggelig hvis tjenesteleverandørene våre kan bidra til å bevisstgjøre oss.

Det har tilsynelatende Telenor-eide Canal Digital prøvd på de siste dagene. Men se litt på påstanden i skjermdumpen under.

Den røde ringen har Canal Digital selv lagt til i bildet, men kan man virkelig surfe helt anonymt med inkognitomodusen?
Den røde ringen har Canal Digital selv lagt til i bildet, men kan man virkelig surfe helt anonymt med inkognitomodusen? Foto: Faksimile

Selve artikkelen innledes med «Visste du det går an å surfe anonymt med de fleste nettlesere?», før en enkel instruksjonsvideo og noen punkter viser til hvordan inkognitomodusen aktiveres i ulike nettlesere. Noe mer tar den faktisk ikke for seg.

Hva er inkognitomodus?

Hvis noen var i tvil - inkognitomodusen legger igjen spor av mange slag, men den kan skjerme surfevanene dine lokalt, og den kan gjøre det vanskeligere for nettstedene å følge deg rundt på nettet.
Hvis noen var i tvil - inkognitomodusen legger igjen spor av mange slag, men den kan skjerme surfevanene dine lokalt, og den kan gjøre det vanskeligere for nettstedene å følge deg rundt på nettet. Foto: Faksimile

Nettleserens inkognitomodus er jo ganske riktig ett av mange verktøy i kassen når man skal sikre nettaktivitetene sine. Det er ikke for ingenting den har fått kjælenavnet «pornomodus» av mange. Men sikker surfing er veldig mye mer enn bare dette, og i seg selv skjermer den deg ikke mot all sporing.

IP-adressen datamaskinen din bruker er som et slags registreringsskilt på nettet. Avhengig av type IP-adresse kan dette enten være en samling av fire tallgrupper, så som 192.168.0.23, eller den kan være betydelig mer omfattende og inneholde bokstavene fra a til f ved siden av tallene. Såkalte heksadesimaler, eller 16-tallsystemet, om du vil. Førstnevnte er det som kalles IPv4, mens sistnevnte er vesentlig nyere IPv6.

Denne adressen vil uansett dukke opp i loggene hos serveren du besøker når du skriver inn Tek.no eller hva som helst annet i adresselinjen. Inkognitomodusen er heller ikke til hjelp dersom du velger å logge deg inn i tjenester mens den er aktiv.

I korte trekk skal den forhindre din egen nettleser fra å logge aktiviteten din. Det er vanlig at den også hindrer bruk og lagring av såkalte cookies, eller informasjonskapsler. Slike brukes gjerne til å spore brukere på tvers av flere nettsteder.

Sporene blir liggende hos serverene du besøker

Dermed ligger sporene etter deg fortsatt i serverloggene, hos nettilbyderen din og muligens en rekke andre steder trafikken har vært innom, selv om inkognitomodus er aktivert.

Både vi og vår tipser ble overrasket da innholdet i saken kun var en rekke raske tips om å sette ulike nettlesere i inkognitomodus.

Å «bruke internett, helt uten å legge igjen spor» er såvidt vi vet omtrent umulig. Går man skikkelig hardt til verks kan språkbruk måles, og har man et heftig statistikkverktøy og noen tilstrekkelig lange tekster å sammenlikne, er selve språket vårt i utgangspunktet et fingeravtrykk. Nettstedet Slate.com har for eksempel en lang artikkel om hvordan vi utvikler våre språklige fingeravtrykk her.

Men rent teknisk er det en grunn til at krypterte løsninger som VPN-tjenester og Tor-nettverket finnes. Enkelte bruker engangskontoer for å slippe å bruke egne og identifiserbare pålogginger. Løsningene for å sikre anonymiteten på nett er svært mange. Og inkognitomodusen er kun én slik løsning. I noen tilfeller virker den heller ikke etter hensikten lokalt.

Canal Digital: – Vi justerer saken om kort tid

Tormod Sandstø er informasjonssjef for bredbånd hos Telenor.
Tormod Sandstø er informasjonssjef for bredbånd hos Telenor. Foto: Telenor, CC

I Canal Digitals tilfelle handler saken vesentlig mer om å skjerme sin egen surfing for noen man deler datamaskinen med enn om å ikke legge igjen spor etter seg på nettet.

Vi kontaktet Canal Digital og Telenors informasjonssjef, Tormod Sandstø for å høre hvorfor saken er presentert slik den er.

Sandstø forklarer at de ikke har vært helt presise og at teksten er noe forenklet.

– Canal Digital ønsker å gi kundene tips om bredbånd og nettbruk, for eksempel denne muligheten for at loggen din ikke fylles opp når du surfer. Vi holder oss på et ikke veldig teknisk nivå, og da forenkler vi. Men vi ser at vår artikkel om dette er upresis og kan misforstås og vil gjerne rette opp i dette. Det var ikke meningen å påstå at man ikke legger igjen digitale spor på internett.

Informasjonssjefen fortsetter med å presisere at dette skulle handle mer om å ikke røpe på egen PC hva man nettopp har surfet på, om man for eksempel har kjøpt en gave, og at man også kan slippe reklame for ting man ikke er interessert i hvis man søker gjennom inkognitomodusen.

– Google Chrome sin infotekst gir jo også god informasjon om hvordan inkognitomodus virker, forklarer han på spørsmål om dette blir så enkelt at det kan misforstås.

Sandstø avslutter med å si at teksten skal justeres om kort tid. Og de er øyensynlig ganske effektive. Ordlyden i artikkelen var allerede endret da vi tok turen innom kort tid etter å ha fått svar.

Telenor har ellers en egen blogg som tar for seg nettopp sikkerhetsspørsmål og går litt dypere enn de korte artiklene i nyhetsbrevet. Den finner du her.

Nettlesere gjør ikke nødvendigvis det de sier de skal. Både Apples Safari og Microsofts Edge mellomlagrer innhold du har sett på i inkognitomodus, slik at det kan hentes frem senere om man leter litt.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen